Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202
napisał(a) majkel001 » 29.08.2022 20:24
Droga z Chorwacji....
wracaliśmy w sobotę 27 sierpnia. Zastanawiałem się jaką opcje powrotu wybrać, od godziny wyjazdu, do trasy. Dom opuściliśmy o 10.00 , więc jak większość wczasowiczów..... Co nie wróżyło bezkorkowej jazdy... wstąpiliśmy jeszcze do Szybenika na zakupy i o 12.30 wyruszyliśmy w drogę powrotną do Radomia. Zdecydowałem aby pojechać droga bezpłatna prowadząca do Jezior Plitvickich.. I wydaje mi się ze to był dobry wybór. Google pokazywał korki na pętli przed Sveti Rok, później też według googla było tłoczno aż do Lucko i granicy w Macelj.
Droga która wybrałem, moim zdaniem naprawdę spoko, ruch znikomy, żadnych korków. Jedynie ostatni fragment, już na przedmieściach Zagrzebia prowadził lokalnymi, "osiedlowymi" uliczkami, tak aby ominąć korek w Lucko i wjechać na autostradę już za... Następnie pojechaliśmy na przejście w Trnovec (byliśmy pierwszymi z dwóch aut na granicy). Następnie na Bad Radkersburg I dalej droga 66 i później na autostradę... na miejscu w Radomiu byliśmy o 6:30 rano, gdzie po drodze mieliśmy jeszcze kilka przystanków, np. McDonald przed Wiedniem. No i pogoda , była fatalana. Od Słoweni do Bratysławy cały czas deszcz naginał, więc prędkość nie mogła być zbyt wysoka (Jeden bus na polskich tablicach cisnął mega.... I za pół godziny mijaliśmy go na barierkach.. policja już była)....
Moim zdaniem niezła opcja , widokowa, bezkorkowa.
Ps. Zalecam jazdę zgodnie z przepisami, kilka kilometrów za granicą Chorwacko Słoweńska stał radiowóz z panią policjantką, która zdecydowała poznać moje dane ...
Ps.2 minus tej trasy, jest także taki ze nie jedzie się przez Sveti Rok