1978loczek!@ napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków
30.07 wyjazd 9:45 z Makarskiej, węzeł Lucko na bramkach 3,5 km korka do bramek, 17:30 stare przejscie w Letenye ok 10 samochodów zero pytań o testy i szczepienia Chorwaci spytali sie o paszporty bez żadnej kontroli Węgier machnął żeby jechać 20:20 przejscie Rajka stała policja słowacka ale machneli lizakiem żeby jechać 23:00 Zwardoń stali pogranicznicy po stronie polskiej ale prowadzili jakąś kontrole więc cała droga bez kontroli
W dniu 18.07 wyjazd do Makarskiej 00:20 Zwardoń polska policja bez kontroli 2:30 Bratysława zero kontroli 6:20 Letenye przejscie na autostradzie około 50 aut Trafiliśmy na zmianę zmian i odstaliśmy godzinę Węgier wziął dowody a Chorwat skanował je zero pytań o covid
Ja jechałem dobę po Tobie.
31.07 tj sobota wyjazd z Makarskiej około 9:00. Autostrada w stronę Zagrzebia sporo korków, ale na bramkach Lucko z płatnością kartą luzik, na gotówkowych widziałem korek. Przejazd Makarska-Lucko zajął 5,5h, średnia prędkość 79km/h.
Aplikacja HAK pokazywała w Maceji korek na około 3h, więc decyzja, że jedziemy na Cvetlin. Oczywiście żadna nawigacja nie chciała tamtędy prowadzić (Waze, Automapa, Google Maps) twierdząc, że zamknięte. Zjechaliśmy z autostrady na węźle Durmanec, bo za tym zjazdem zaczynał się już korek. Niestety okazało się, że sporo aut tam zjeżdżało, ale po to by wbijać się znowu na autostradę na ostatnim węźle Gornji Macelj. Spowodowało to godzinny korek. Byłem jedynym samochodem nie wjeżdżającym z powrotem na autostradę, ale jadącym na Cvetlin.
Na przejściu Cvetlin totalna pustka (godz około 17:00), dwa auta przede mną, kontrola polegała na przeliczeniu paszportów. Po przekroczeniu granicy szybki podgląd na HAK i okazuje się, że na Maceji korek na 6 godzin !!
Na granicy SLO-A najpierw jakieś służby, (chyba autostradowe?) wyłapywali auta z kolejki, nie wiem czy losowo czy jak. Mundurowi stali między autami w kolejce i wzrokowo coś sprawdzali (pewnie słoweńską winetę). Niemców przede mną zwinęli na bok. Druga kontrola już przez służby austriackie - tylko ilość paszportów i pytanie: Polska?, powiedziałem że tak i tranzyt i tyle z kontroli. Dalej do Polski zero kontroli.