Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202
napisał(a) tompakosc » 01.08.2021 12:17
Witam.
Do Cro wyjazd 19 lipca, przez CZ, A, SLO. Przejście autostradowe SLO/CRO Macelj pokonywane w nocy ok 1szej godziny z poniedziałku na wtorek. Aut sztuk ... cztery ... Nie sprawdzali nic.
Za to powrót z wyspy Brać do domu w piątek 30go... ufff...
Aby dostać się na prom Supetar - Split ... czas oczekiwania 2 godziny ... Byliśmy w porcie ok 10, wjechaliśmy na niego ok 12. Ruch w Supetarze kierowany już od ronda pod Lidlem
.
Bramki na Lućko ominąłem zjeżdżając z autostrady na węźle Jastrebarsko. Wróciłem na autostradę zgodnie z tym co pokazywały google, kawałek za Lućko.. Oszczędność 45 min.
Przejście CRO/SLO w Macelj masakryczne kolejki wg google. Uciekłem z autostrady przez Durmanek na przejście Lupinjak. Tam ok. 20-25 min, może z 15 aut. Na przejściu SLO - AUT znowu zator, wyrywkowa kontrola aut. Oszaleli normalnie
Samo to powodowało tworzenie się sporego korka, bo w związku z tym zwężka, spowolnienie, itd.
I się dopiero rozpoczęło ... Jak zaczęło się błyskać na niebie i walić piorunami w Austrii od okolic Grazu ...
Niemal dwie godziny, nie spotkałem jeszcze takiej burzy na drodze. Auta stawały na poboczu autostrady, jazda czasem 30 km/h... Przeogromne ulewy, grad, wichury. Na stacjach benzynowych pod dachem brak miejsc, a na parkingach strach było stawać. 2 godziny takich warunków, nie było widać momentami kompletnie nic, a autostrada przypominała czasami jeden wielki potok ... W nocy !!!
Od Wiednia do Częstochowy bajka, A dalej... Nie zna życia ten co nie musi budowaną A1 jedzić w PL. Oczywiście zwiałem na Mykanów, wróciłem razem z S8 na A1 pod Łodzią. Jak oni ją ukończą, to będzie narodowe Święto !!!