Czy przejeżdżał ktoś przez granicę chorwacką po 3 czerwca z woj. lubuskiego lub podkarpackiego?
Województwa te są na "zielonej liście" i nie są wymagane żadne dodatkowe dokumenty typu testy czy szczepienia.
napisał(a) grubybb » 10.06.2021 17:20
grubybb napisał(a):Pozdrav iz Hrvatske!
Dziś dojechałem do Chorwacji. Trasa przez Słowację Austrię Słowenię. Na wjeździe do Austrii policja zatrzymywała obce samochody i pytała o cel podróży, życząc udanego urlopu. Wjeżdżając do Słowenii nie ma nikogo. Na granicy Chorwacji około 10 min postoju, nie ważne czy masz Enter Croatia czy nie, wszystkie kolejki szły w podobnym tempie - skanowanie paszportów, pytanie o testy, na co pokazałem certyfikaty z IKP. Zeskanowalo kody QR i życzyli udanego wypoczybku.
Nigdy nie widziałem tak pustych autostrad w Chorwacji i krajach tranzytowych, na miejscu też pustki. Kto się zastanawia, niech pakuje się i przyjeżdża
napisał(a) zajka » 10.06.2021 20:29
Witam,
Wczoraj wjechałem z rodzinką na Chorwację.
Trasa przez Słowację i Węgry. Przy wjeździe na Węgry krótkie pouczenie o stacjach na których można tankować i przyklejona naklejka na szybę dot. tranzytu. Wjazd do Chorwacji w Letenye, dosyć długie sprawdzenie dowodów oraz wydruku certyfikatu z ikp (10 dni po drugiej dawce), zero problemów.
Pozdrawiam
ruzica napisał(a):[...]SLO-HR(Cvetlin)- celnik wziął paszporty i kody QR wydrukowane z ikp, [...]
amirm napisał(a):ruzica napisał(a):[...]SLO-HR(Cvetlin)- celnik wziął paszporty i kody QR wydrukowane z ikp, [...]
To przejście Cvetlin działa i jest dostępne dla wszystkich? Na mapach Google oznaczone jest jako zamknięte?
piotrgatek napisał(a):Czy coś się ktoś dowiedział odnośnie zielonych województw?
Faktycznie można jechać z nich bez testów?bledzik napisał(a):Czy przejeżdżał ktoś przez granicę chorwacką po 3 czerwca z woj. lubuskiego lub podkarpackiego?
Województwa te są na "zielonej liście" i nie są wymagane żadne dodatkowe dokumenty typu testy czy szczepienia.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi