Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rekordarek
Odkrywca
Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 21.07.2021 15:37

Trasa Lublana - Ploče: przekraczanie granicy przejściem Vinica/Pribanjci godz 11 - ruch zerowy, tylko skanowanie dokumentów na obu stronach, bez żądania paszportów Covidowych. Dojazd do Ploče bez żadnych utrudnień, mały ruch na chorwackiej autostradzie .
scania
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scania » 21.07.2021 17:59

Witam. 19.07 po 11 wyjazd z okolic Śibenika do PL. Na południe na wys 4 zjazdu samoistny korek nad morze. Lucko 14,30 korek na pasie kartowym w stronę Zagrzebia(do 15min stania) Około 15,30 przejście Cvietin (HR-SLO) 1 auto max 5 min stania, 1 paszport sprwadził tylko Słoweniec. O 17 na (SLO-A) Mureck (tylko my),wojsko sprawdzilo paszporty i pytali czy tranzyt do polski.UWAGA. ZDEMONTOWAĆ KAMERKI W NASZYCH AUTACH. W Mikulov (A-CZ) o 21 jesziemy przepisowo 50. płynnie -nikogo do kontroli. 23 (CZ-PL) Gorzyczki bez przedzkód -nikogo na placu kontrolnym.Pozdrawiam :papa:
jorzin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorzin » 21.07.2021 18:14

Dzisiaj przejechaliśmy przez Cvetlin około 15 wracając do Polski. Pusto w obie strony. Bez żadnych problemów, wszystko normalnie otwarte jak zawsze. Nam nawet dowodów nie sprawdzali, a znajomym z auta za nami tylko jeden zeskanowali. Dowody przejrzał celnik na przejściu w Murecku, ale nic więcej nie chciał. Teraz jedziemy na nocleg do Czech.
Tankowanie wczoraj w Zadarze 10,30 kun. Dzisiaj w Ptuj 1,29 euro, a w Murecku było 1,17. Przy autostradzie w Austrii około 1,62 euro. :papa:
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 21.07.2021 23:10

Niestety już mogę opisać trasę powrotną .
21.07. Wyjazd z Puli godzina 6.30. Granica HR/SLO Plovanija/Dragonja korkowała się powoli jak zajechaliśmy o 7.30 w stronę wyjazdu z Chorwacji. Do Chorwacji znacznie mniej aut. Google pokazywał 7 minut i tak chyba ostatecznie było. Przy okienku szybki skan wszystkich paszportów i dowodów. Na wjeździe sprawdzali nas Chorwaci (teoretycznie bo tylko zerknął do auta) a na wyjeździe sprawdzali Słoweńcy. Taki chyba układ mają. Otwarte dwa okienka więc myślę, że im późniejsza godzina tym gorzej pewnie to wyglądało.
Do Mariboru droga płynnie jednak tłoczno . Bardzo dużo tirów (jak u nas na Gierkówce). Na granicy SLO/AU bardzo szybki przejazd ale służby na granicy są i prawdopodobnie wyławiają Austriaków na kwarantannę bo wszystkie auta z obcą rejestracją puszczali bez zatrzymywania. Dalej przez Austrię udało się przejechać bez korków będąc w okolicach Wiednia ok. 13.30. W Austrii tirów już mniej i ogólnie luźniej . W okolicach Brno ruszyliśmy w stronę dróg lokalnych na Boboszów . Na tej granicy PL nie ma żywej duszy. Przez lokalne drogi w Polsce szczęśliwie zastąpiła mnie Małżonka bo dostałbym szału jadąc 70km/h przez 50 km. Dalej przed Wrocławiem wjazd na moją ulubioną trasę S5 . Jak zwykle ruch niewielki , żadnych kontroli. Szerokości dla wszystkich .
Rafal777
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal777 » 22.07.2021 14:02

Bylismy dzisiaj 22.07.2021 o 7:10 na granicy Slowenia Chorwacja na przejsciu Rogatec. 2 auta przed nami, oczekiwanie moze 10 minut. Chorwacja prosila o test. Jechalismy przez Austrie i Slowenie ale w sloweni przez drogi nie platne. 30 minut dluzej ale na granicy pminelismy kolejke. Na granicy austryjackiej ze slowenia totalnie pusto. Nikt nie stal. Dojechlismy do splitu ok 13. Granice Pl/cz pusto, cz/at tez pusto, nikt nic nie pytal. POLECAM JECHAC NIE BAC SIE :) miec test lub szczepienie.
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 22.07.2021 17:24

Witajcie,
Czy ktoś z tu obecnych ma za sobą akcję (lub jest w jej trakcie), że został skierowany na kwarantannę po kontroli granicznej Slo/Cro a nie posiadał ani TESTU ani PASZPORTU Covid'owego?

pzdr
Tomek

ps.
do moderatora - umieszczam pytanie w tym wątku bo defatco dotyczy ono przejścia granicznego
jeśli bardziej pasuje do innego wątku to sorki i proszę o "przerzucenie"
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 23.07.2021 00:02

Witam. Właśnie wróciłem z Metajny. Granican cro/Hun Gorica środa około 15 czas 5 minut. Chorwat obejrzał paszporty i porównał zdjęcia z twarzami pasażerów. Węgierka machnęła ręką. Później nocleg w Budapeszcie. Granica Hun/svk Sahy Słowak zatrzymał auta. Mnie zapytał, czy tranzyt i kazał jechać. Pusto. Granica svk/pol Chyżne nikogo na wjeździe do Polski nie było. W przeciwnym kierunku Słowacy stali. Pusto. Jestem niezaszczepiony. O paszporty Covid i szczepienia nikt nie pytał.
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 23.07.2021 00:23

Hej.
22.07 Trasa Krapina - Szczecin. Wyjazd ok. 9.00.
Macelij 40 minut stania, tylko Słoweniec oglądał dowody, pytał czy tranzyt.
Slo-Aut - Austriak tylko machnął ręką. 10 minut zatwardzenia na bramkach.
Aut-Ger w Passau - zwolnienie do 10km/h, policja się przyglądała.
Korek ~20 minut koło Ratyzbony
Ger - Pol Kołbaskowo - absolutnie nikogo.
Łącznie 1200km i (z dwoma postojami, które trwały łącznie ok. 1h30') 15 godzin spokojnej jazdy.
Pozdrawiam!
Aqstyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aqstyk » 23.07.2021 11:32

Wczoraj tj. 22.07 Tychy-Kastela:
1. Granica polsko-słowacka - brak kogokolwiek
2. Granica słowacko-węgierska - brak kogokolwiek
3. Granica węgiersko-chorwacka - węgrzy tylko dowody, chorwaci dowody i paszporty covidowe. Przejście w Letenye - 5 samochodów przed nami.

Wyjechaliśmy o 4.10 rano z Tychów.
pkrzepka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkrzepka » 23.07.2021 21:14

Trasa Podaca-Radom
Wyjazd dziś o 2 w nocy.
Granica HR-HU Letenye 9.00 zero samochodów popatrzylj tylko na dowody i kazali jechać. W stronę Chorwacji może ok 10 samochodów.
Granicą HU-SK Bratysława 13.00 policja popatrzyła z daleka, że polskie tablice i machnęli żeby jechać bez zatrzymywania a trasie przez Słowację cały czas bardzo duży ruch + korek ok. 10 km przed Granicą.
Granicą SK-PL Zwardoń ok 16. 10 zero kontroli dla wjeżdźających. Spore korki zaraz za Milówką około 20 minut.
Dojazd do domu na 21. Sama jazda to około 17 godzin.
Zmęczeni ale szc,ęśliwi, że znów się udało spędzić urlop w Cro.
Kolsen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kolsen » 23.07.2021 21:37

katowice - KRK wyjazd 22.07 o 07:45, przejazd równe 10 godzin czystej jazdy, plus 1,5 h przerw, średnia prędkość na trasie 97km/h, Czechy, Austria, Słowenia z winieta. Moje spostrzeżenia:
- Chciałem ominąć odcinek Ołomuniec - Brno bo był na czerwono na mapach, to był błąd
- zamierzałem pojechać przez przejście Macelj ale około godziny 15 pokazywało że jest krócej o kilka minut przez przejście Pukka(na Istrie) i wybrałem ten wariant(miałem winietę)
- na przejściu pas Enter Croatia samochody na nim wolniej od zwykłego pasa

Ludzi dużo na KRK, apartamenty ciężki znaleźć
Załączniki:
SAVE_20210723_223847.jpg
jeck
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jeck » 24.07.2021 07:46

Trasa Gorzycki- Zadar Gaženica.
Wyjazd piątek 23.07
Granica PL/CZ , godzina 19 pusto, Czechy gęsto, ale płynnie.
CZ/A, 21:30 Mikulov pusto, Austria płynnie
A/SLO 1:00 Mureck pusto, Słowenia totalnie pusta.
SLO/HR 2:05 Cvetlin kontrola paszportów i paszportów Covid. Na granicy byłem sam. Potem drzemka.
Lučko 4:40 płynnie.

*Dawno tak płynnie nie jechałem.
*Rozmawiałem na parkingu z Rodakami. Mi GM pokazywało na Macejl 15 minut, oni stali godzinę.
*O 6 zerknąłem na GM: Macejl 1.5h, Lučko 5km korka, Bosijlevo 4km na czerwono.
Ja czekam na prom . Szerokiej
zuberek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuberek » 24.07.2021 07:57

Wyjazd 23.07 z Gdańska o 14:30. Cel: Rovinj.
20:45 Czechy - pusto.
22:40 Austria - pusto.
1:30 Słowenia - pusto.
4:00 Chorwacja - pogranicznik Słoweński tylko spojrzał z daleka na dowody osobiste, nawet ich do ręki nie wziął i kazał jechać. Chorwatów nie było. Chyba, ze to był jednak Chorwat, a ja już nie ogarnalem po podróży.
5:00 Rovinj.

Trasa cały czas głównymi drogami, żadnych objazdów. Ruch w Polsce, Czechach i Austrii całkiem spory, ale płynny. Nigdzie nie staliśmy dłużej niż 5 minut. W Słowenii pusto. Na granicy Chorwackiej (przejście blisko Triestu) podjechałem razem z dwoma samochodami przede mną. Cała kontrola trwała dosłownie mniej niż 60 sekund :) Nigdy tak sprawnie nie dojechałem na miejsce.

Nie mieliśmy ani szczepień, ani testów, ani Enter Croatia. Jechać, nie bać się ;)
Arkmyl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkmyl » 24.07.2021 10:17

Wyjazd z Wrocławia w czwartek (22.07) około 14. Trasa Wrocław-Boboszów- Olomouc- Brno- Breclav- Wiedeń -Graz- Spielfeld- Gornji Maceli- Zagreb- Ploce- Gradac
Granica PL/CZ - pusto. Na autostradzie między Olomoucem a Brnem owszem było zwężenie ale żadnych korków, ruch płynny.
Granica CZ/A - pusto. W Austrii spokojnie i bez korków. Granica A/SLO około 22.30 wyrywkowa kontrola dokumentów. Przed nami z 10 aut. W większości rzut okiem na numery i machnięcie ręką aby jechać. Granica SLO/HR gdzie szykowaliśmy się na dłuższy postój była totalnym zaskoczeniem. Na przejściu byliśmy po 23. Przed nami z 10 aut. Słoweńskiej kontroli brak a Chorwat nawet nie spojrzał na dokumenty i testy. Żadnego enter croatia oczywiście nie mieliśmy. W Chorwacji na bramkach i autostradach pusto. Tak sprawnie daaawno nie dojechałem do Cro. Tankowanie w Austrii na stacji przy zjeździe 222 przed granicą po 1,18 eur.
Jechaliśmy jak zawsze w ciemno do Gradaca. Ludzi zauważalnie mniej niż w 2019. Ulice też takie jakby spokojniejsze.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 24.07.2021 12:18

Czwartek 23.07 przejście na A1 Gorzyczki - Wiedeń- Bad Radkersburg gładko i w miarę płynnie bez opoznien.
Piatek 6.00 rano przejście w Ormož SLO/HR jeden samochód przed nami, sprawdzanie dokładne dokumentów wszystkich pasażerów , dalej bez opoznień i korków aż do Neum ( BiH). W Neum korek na 50 minut bez kontroli , tylko skan DO kierowcy. Generalnie mimo postoju w Neum trasa bez opoznien i planowo z powodu prawie pustych autostrad.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021 - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone