Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202
napisał(a) Tatojuzlato » 13.07.2021 18:56
Dzisiaj 13/07 wyjazd z Crikvenicy kilka minut po 7. Krótkie tankowanie i kierunek na Zagrzeb.
Trasa płynna o małym natężeniu ruchu.
Z przeciwnej strony także. Dopiero za Zagrzebiem widoczny duży ruch "wakacyjny" na Poludnie.
Na granicy Chorwackiej w Macelj o 9:13 jedno auto przede mną. Zeskanowany jeden paszport i jazda.
Na Granicy Słoweńskiej dwadzieścia kilka aut- w ok.15 min dotarłem do budki i tam skanowanie dwóch paszportów osób dorosłych. Paszportów dzieci nie skanowano na żadnym przejściu. Niestety dla wjeżdżających do Chorwacji kolejka miała sporo aut, myślę, że że 100. U mnie była jedna budka otwarta z przeciwnego nie zauważyłem.
Wjazd do Austrii dwa pasy czynne , mój pas podjeżdżam jako piąty.
Kontrola wyrywkowa aut i to nawet szczegółowo. Dodatkowi Celnicy byli także na dworze
Auto z BiH zjazd na bok i weryfikacja auta w środku i zgrubsza bagażnika z tyłu auta.
Drugie auto z Polski z rej. SG Skierowane także na bok i widziałem, że chyba kazali ściągać kamerę zamontowaną pod lusterkiem. Mi się udało i po spojrzeniu tylko przez szybę na paszporty ruszyłem dalej.
Austria i Wiedeń mimo ograniczeń/robót płynnie jedynie jeden korek 20 min /0,6 km i to z winy "kierowców", ktorzy planowali zjeżdżać w prawo ale nie zrobili tego widząc już sporo aut na pasie zjazdowym planowali jechać lewym pasem do końca z nadzieją, że pod koniec się wcisną... Tym samym blokowali kolejne dwa lewe pasy - tragedia.
Wyjazd z Austrii do Mikołowa bez żadnego pogranicznika, tak samo do Polski.
Czechy mimo remontów i ograniczeń płynnie. Ale z naprzeciwka ok. 3 km korek w miejscu ok.12 km za Olomuńcem. I widać było, że aut sporo dojeżdżało . Była tam zwężka z 2 pasów w jeden.
Był to mój drugi tak płynny powrót z Chorwacji.
Przynajmniej odbiłem postój na granicy w tamtą stronę