Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202
napisał(a) Meegg » 07.06.2021 09:57
Trasa Krakow - Chyżne - Sahy - Budapeszt - Gorican - Zagrzeb - Split - Supetar
Wyjazd 3.06 20.00. Jedyna kontrola miała miejsce po stronie Chorwackiej na granicy Wegiersko- Hr. I dziwna była - trwała 15 minut na samochód. Nie ma pasa dla samochodów z formularzem EnterCroatia. Byliśmy na granicy Ok 2:30, 3 samochodem w kolejce a staliśmy na przejściu łącznie 45 minut - w zeszłym roku tez tyle staliśmy ale sznurek samochodów był na 30-40 aut.
Podałam dowody i wypełniony EnterCroatia - na formularz nawet nie popatrzył. Zeskanował dowody, po czym chce 2 tests, podałam certyfikaty wydrukowane z pacjent gov pl, bo my zaszczepieni. Wskanował. I chce dalej, tym razem dokumenty techniczne samochodu. Wtf w moich oczach zobaczył. No ale znalazłam gdzieś na spodzie damskiej torebki, dałam. I dalej coś klika. Oddał testy. Oddał dowód rejestracyjny, oddał dowody. Wogole nie interesowało go miejsce pobytu, wiec bez rezerwacji by przeszło.
Na drogach pustki. Na przejściach tez cisza. Za Budapesztem 2 x roboty drogowe. I do Zagrzebia również 2 x roboty drogowe, trasa na noc wiec bez problemowa. Mimo tego dość dużo patroli policyjnych i na Węgrzech i na Chorwacji. Jedyne co, to raz miedzy Zagrzebiem a Tunelem ciepło-zimno mignął nam błysk jak by fotoradaru. Ae czy to możliwe na autostradzie?
Zjechaliśmy na Trogir bo Google obliczyło krótsza trasę i tam już ze 4 fotoradary oznakowane do portu. W porcie trochę samochodów było, ale bez kolejek w kasach. Prom, Supetar, 10 minut auto i jesteśmy w Mirce.