Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tatojuzlato
Podróżnik
Re: Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 202

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatojuzlato » 03.07.2021 14:00

Dzisiaj z rana (2 lipca) mijając Graz googlowe mapy pokazały mi, że przejście graniczne w Macelj jest juz "zblokowane" i alternatywnie może jechać dalej przez Słowenię przez Ljubljane i wyskoczyć na Rijeke przejściem Rupa.
Postanowiłem sprobowac- wg google był tam korek na ok. 31min. A do zyskania była prawie godzina- km prawie to samo.
Jak dojechałem do Jelsane/Rupa o 8:40 to stałem w korku o dl. Ok. 3,6 km. Niestety szybkość przeprawy to jakaś masakra. Słowenia czynny tylko 1 pas...ale później załapałem dlaczego i nic by nie dały dwie bramki lub wiecej. Bo blokada była przez kontrolę na bramkach Chorwackich. 3,6 km pokonałem równo w 2h i 13 min :(
Wszystkie granice poza SLO/HR przejechane od strzała bez kontroli.
Na Slo skan 4 paszportów i to wszystko.
Na HR skan tylko paszportów dorosłych i to wszystko.
W ręce miałem wydruki paszportów covidowych i tylko zetknęli i nie sprawdzali.
Na wjeździe do Slo (w Sentilj) mi się udało bo stanąłem na lewym pasie gdzie przejezdzali lokalsi i przejazd poszedł płynnie wolno jadąc bez kontroli. Powinienem stanąć na dwa skrajne z prawej ale tam się już kotłowało niezłe i postanowiłem sprobowac. Była kolejka ok. 20-30 ludzi pieszo do budki z jakimiś zaswiadczeniami, Nie wiem w jakim celu.
kartrait
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kartrait » 03.07.2021 14:02

Wczoraj około 20:30 wystartowałem z Rovinj do Wrocławia, granica Dragonja 21:30 - po stronie chorwackiej pusto, strona słoweńska skan dowodów, stało kilka aut ale szło w miarę sprawnie, w druga stronę też widać było że ogólnie idzie ok, Słowenia/Austria przejście autostradowe koło Spielfeld: sporo pograniczników ale zero czekania, machali żeby jechać, sprawdzali wyrywkowo chyba tylko busy. Potem Graz, Wiedeń, Brno, Ołomulec, Boboszów, Wrocław -> tu wszędzie już pusto na granicach, żadnych zatwardzeń po drodze, lekkie spowolnienia tam gdzie remonty ale żadnych korków.
Natomiast widać było wyraźny spory ruch w przeciwną stronę, praktycznie całą noc, ale też korków nie było widać, Shell przy trasie Mikulov w stronę Austri: masa aut jak by miała się benzyna zaraz skończyć. Avanti w Graz: 1,253 E za litr 95.
eryk_kr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) eryk_kr » 03.07.2021 20:12

Dzisiejsza trasa Kraków- Omis. Wyjazd o 4 rano, droga Zwardoń, Żylina, Bratysława, Szombathely, Redics, Lendawa , Mursko Sredisce. Do tej pory wszystko bezproblemowo, szybko, na granicach żywego ducha, przejazdy z marszu. W Mursko pokazało korek na 24 minuty, w obu przejściach w Gorican znacznie dłużej. Na przejściu Chorwat skanował każdy dowod i dopytywał każdego o paszport kowidowy. Ja stałem jakieś godzinę do przejścia i około 5 minut przy pograniczniku (4osoby w aucie). Paszport kolidowy porównywał z dokumentem tożsamości...
Później tylko korek przy płatności na bramkach przed Zagrzebiem, około 20 minut i Lucko trochę mniej. Ruch na autostradzie spory, zmniejszył się po rozjeździe Split / Rijeka.
Z obserwacji połowa samochodów na autostradzie to Polacy lub Czesi.
Z drobnymi postojami wyszło 14 i pół godziny.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 03.07.2021 22:37

Dzisiaj tj. 03.07 etap 1: wyjazd z Zielonej Góry - Boboszów - Ołomuniec -Brno- Wiedeń. Star o 11, wszystko płynnie do czasu gdy przed Boboszowem okazało się że drogę blokuje Policja i kieruje objazdem, gdyż saperzy coś tam po drodze do Boboszowa robią. Objazd zajął godzinę po bardzo wąskich drogach. Czasami trzeba było stać i czekać na auta jadące z Czech. Potem powrót na trasę.... I wszystko płynnie gładko. Żadnych kontroli, ruch średni a nawet rzekłbym niski jak na sobotę. Nie rozumiem narzekania na remontowane odcinki między Olomuncem a Brnem... jechałem zgodnie z ograniczeniami. Wszystko płynnie i żadnych przestojów. Również żadnych kontroli granicznych nie stwierdziłem. Tak zakończył się etap pierwszy podróży na Peljesac. Jutro etap 2: wyjazd z Wiednia około 21-22 wieczorem. Dam znać w poniedziałek jak poszło.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 04.07.2021 00:45

Wyjazd 1/2.07 Boboszów-Mohelnice-Brno-Graz-Maribor-Zagrzeb-Bibinje.

Na granicy SLO/HR oczekiwanie 1.5h (2:30 przyjazd na przejście). Testów nie sprawdzano. Poza korkiem na przejściu granicznym- bez skandali.

Na plażach bardzo dużo mądrych ludzi uznających wyższość Jadranu- nad Bałtykiem.

16x z rzędu i w dalszym ciągu- warto.
Poole21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poole21 » 04.07.2021 07:06

Powrót z Omiś 04.07 do Katowic. Wyjazd ok 10, przejście Gorican-Letenye - kilkadziesiąt aut ale otwarte wszystkie bramki, bardzo sprawnie, kilkanaście minut, tylko D.O. do kontroli. Jeszcze na terenie Cro - mój zjazd z autostrady w Zagrzebiu płynny, ale widziałem wjazd w stronę wybrzeża - spooory korek, być może dlatego że weekend. Dalej wzdłuż Balatonu, zjazd na Veszprem i M82 - nie ma info że ten zjazd nie dotyczy tranzytu więc legalnie, potem Gyor, Bratysława, Zwardoń-Skalite. Od Letenye żadnych kontroli, za Bratysławą właściwie pusto na trasie.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 04.07.2021 08:16

03.07- trasa Slunj-Katowice. Wszystko gładko, sprawnie i bezboleśnie :lol:. Jednak w stronę Chorwacji dramat na całego. Praktycznie od Zagrzebia sznur aut na obu pasach. Na starym przejściu Gorican-Letenye korek od granicy do ronda, czyli ponad 8 km. Od Budapesztu w stronę Balatonu oba pasy zapchane i ślimacze tempo. Za Gyor wypadek i korek 15km. Więc Ci którzy jechali tą drogą przed południem, to raczej różowo nie mieli.
mario1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1969 » 04.07.2021 09:20

Wyjazd 2.07 godz. 16.00 Sosnowiec trasa Brno - Bratysława- 86 - przejście Letenye w mieście 23.20. stanie 15 min. przejazd przez Czechy w miarę płynny pomimo zwężeń.Nie sprawdzali dokumentów covidowych ,nie miałem enter croatia.
krzysiek8k
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek8k » 04.07.2021 14:33

Witajcie, meldunek z trasy Leszno-Boboszów-Mikulov-Bad Radkersburg- Ormuz- Brela w dniu 3/4.07.2021
Wyjazd 17:45 do celu 9:15
PL/CZ bez kontroli
CZ/AU bez kontroli
AU/SLO bez kontroli
SLO/HR kontrola D.O. - 5minut. Enter Croatia nie trzeba pokazywać bo widzą po sprawdzeniu D. O.
Pozdrawiam
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 04.07.2021 16:28

Witam
Wczoraj słuchałem wypowiedzi konsula w Chorwacji który stwierdził ze Enter Croatia nie jest obligatoryjne. Nikt nie ma prawa sprawdzać i pytać o miejsce docelowe naszego pobytu...Jest to tylko zalecane. Pozdrawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.07.2021 16:40

Powrót 03-07-2021 z Mandre do "około" Krakowa. Trasa 1170 km.
Wyjazd 8:00 na miejscu 21:40.
Po drodze w stronę przeciwną korek, w zasadzie od bramek w Lucko do do rozjazdu na Split i Rjekę. Sznur samochodów na obu pasach. Przed granicą CRO / SLO sprawdzamy na googlu co tam się na granicy dzieje, a dzieje się sporo. Korek już od bramek autostradowych.
Odbijamy w prawo na Cvetlin. To samo przed nami robią Niemcy w sporym vanie. Dojeżdżamy do granicy mijając po drodze jadące falami samochody z Polski, Czech, Niemiec, Austrii. Po tym co widzieliśmy na googlu i w rzeczywistości nie dziwię się, że tak wiele osób wybrało Cwetlin.
Na granicy skanowanie dowodów i jazda Ptuj, Lenart, Mureck. Zaraz za granicą obserwujemy kilometrowy korek oczekujących na wjazd do Chorwacji.

Matko, jeśli do Cro w sezonie, to tylko nie w sobotę.

Za Ptujem postój na hamburgera i kotleta w "Pri Mici". Dla kogo oni robią te porcje? 8O Nawet nasz 14 letni "pochłaniacz" nie dał rady :lol: Potem tankowanie Pb 95 1,24 euro za litr.
W Mureck pogranicznicy zerkają na dowody, "a polish, you can go" no to jedziemy. Trochę mnie zdziwiło, że mówią po angielsku.
Wjeżdżamy na autostradę i przed siebie.
Przed Wiedniem spory ruch, ale jazda płynna. Przejazd przez Wiedeń od Ikea do Ikea zajmuje nam 18 minut. Jeden radar odcinkowy i kilka stacjonarnych. Wszyscy jadą grzecznie, Waze o radarach wspomina z wyprzedzeniem. O odcinkowym także.
Na przejściu do Czech nie ma nikogo, jedziemy dalej dość wolno. Aż do Brna spory ruch, dopiero za miastem rozluźnia się.
Między Brnem a Vyskowem trzy, lub cztery zwężki. Jazda płynna, ale wolna. Wszyscy pilnują 80 km/h.
W okolicach Ostrawy atrakcje w postaci "chopek". Trzeba pilnować 110 by nie przytrzeć brzuszkiem. Ciekawe kiedy to wreszcie naprawią. Trwa to już od lat.
Na granicy CZ / PL nie ma żywej duszy. Wjeżdżamy do Polski i zaczyna się nasza autostradowa codzienność, slalom miedzy pasami, świecenie z tyłu długimi, jadący z włączonym na stałe lewym migaczem czyli ogólnie walka o przetrwanie.
Na bramkach na A4 przejazd płynny, na obwodnicy Krakowa gęsto ale płynnie, przed zjazdem na Niepołomice mimo zwężki korka brak.
W poniedziałek będzie z pewnością na minimum 3 km.
Do następnego :papa:
keraj33
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) keraj33 » 04.07.2021 16:58

W stronę Chorwacji 25-06-2021 na granicach pusto pierwsze zatrzymanie na granicy w Chorwacji koło Buje (Istria) nikt nie oglądał żadnego ENTER.. przejazd bez problemu, zobaczył paszport i wio.
Powrót dziś 04-07-2021 zatrzymanie na granicy w Chorwacji koło Buje (Istria) zobaczył paszport i wio, następny postój na granicy SLO/AUT około 10 minut pytanie gdzie jadę i wioo.

W stronę PULI przejazd około 12h+ z przystankami bo jadę na wakacje a nie wyścig. Powrót podobnie 12h ale z płaczem wracam i robię :papa: :D.
Ogólnie na granicach spokój chociaż zastanawiam się co to teraz strefa schengen i po co kontrole których ponoć nie ma i tak naprawdę nic nie dają oprócz opóźnień
Poole21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poole21 » 04.07.2021 18:38

Ponieważ nie mogę odpowiadać na priv - jeszcze raz trasa przez Węgry. Na Cro przejechałem 22.06, z powrotem 03.07. Węgrzy mają wytyczone (przynajmniej na dzień dzisiejszy) oficjalne trasy tranzytu. Ale niektóre zjazdy np. z M1 czy M7 nie mają - podkreślam NIE mają oznaczeń "not for transit". Czyli dla Polaka jasne info że coś nie zabronione to dozwolone. Zadziałało , zjazd na Balaton w trasę M82 , przejazd bez problemu w obie strony. Być może tak samo na M86, nie sprawdzałem ale jest to prawdopodobne. Na całej trasie przejazdu są stacje benzynowe czy miejsca postoju, niektóre mają to oznaczenie, niektóre nie.
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 04.07.2021 19:09

Właśnie zameldowałem się w Cakovec na noclegu tranzytowym. Droga z Piaseczna przez Zwardoń (bez kontroli). Dalej Rajka bez kontroli. Redics bez kontroli. Mursko Sredisce SLoweniec obejrzał paszporty. I uwaga. Dałem ciała. Myślałem, że CHorwaci kontrolują za rzeką i w długą. A tu nagle z drugiej budki ,,eeee!!!!", Tak że wszyscy z pasa w drugą stronę spojrzeli. A ja wsteczny i przepraszam. Sprawdzili paszporty, paszport Covid oraz testy, ale może to dlatego, że chciałem uciec :wink: Ogólnie ruch spory, jak na niedzielę. Szczególnie w pobliżu miast, nawet tych nienajwiekszych. Węgry przejechałem 86 oraz M86. Widziałem na tej trasie wiele aut z innych krajów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2021 19:44

Przypominam, że nie jest to wątek dyskusyjny.
Tutaj mają być tylko meldunki z tras i przejść granicznych od osób będących w podróży.
Posty z zapytaniami i inne OT lecą w kosmos.
:idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone