Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

meldowanie, opłaty klimatyczne....

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ppp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ppp » 25.08.2005 18:10

Witam!

w informacjach o Chorwacji znajduję ciągle :

"...w ciągu 24 godzin trzeba się zameldować..."
"...zazwyczaj opłata klimatyczna 1 E ....."

jak do tego podchodzić?
Faktycznie mam się gzieś zameldować/zamelduje mie własciciel apartamentu?
Czy ktoś będzie chciał od mnie jakieś opłaty klimatyczne ponad cenę za wynajmowany apartament ?

pozdrawiam
PPP
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 25.08.2005 18:19

Oplata klimatyczna wynosi 6 kn. Na campingach doliczana jest do ceny. A co do meldowania, to na campingach melduja cie automatycznie na recepcji. Samemu nie trzeba nic robic. Nie wiem jak jest w przypadku apartamentow, ale przypuszczam, ze podobnie.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 25.08.2005 18:51

w apartamentach podobnie ,czasami w cenę apartamentu jest już wliczona taksa klimatyczna , a czasami musisz ja doliczyć do ceny wynajmu

co do meldowania ,właściciel zrobił /lub nie / to za nas , a w ubiegłym roku dostaliśmy kartkę od właściciela i poszliśmy do agencji turystycznej uregulowac opłatę
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2005 19:58

ppp napisał(a):Witam!

w informacjach o Chorwacji znajduję ciągle :

"...w ciągu 24 godzin trzeba się zameldować..."
"...zazwyczaj opłata klimatyczna 1 E ....."

jak do tego podchodzić?
Faktycznie mam się gzieś zameldować/zamelduje mie własciciel apartamentu?
Czy ktoś będzie chciał od mnie jakieś opłaty klimatyczne ponad cenę za wynajmowany apartament ?

pozdrawiam
PPP

Opłata klimatyczna to tzw. podatek lokalny i nie jest to "nic dziwnego"
Jest on stosowany również u nas we wszystkich miejscowościach turystycznych, stosuje taki podatek wiele krajów żyjących z turystyki.
:hut:
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 26.08.2005 10:56

Od nas wlasciciel wzial paszporty i podobno zawiozl gdzies do jakiegos biura od turystyki w Dubrowniku, zeby nas zameldowac. Nie dostalismy jednak zadnego poswiadczenia.
bronx
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronx » 27.08.2005 17:11

no niech sie pochawali kots czy byl problem z meldowaniem jak pojechal na dowod... bo wlasnie ja nie zdaze odebrac paszportu no i wybieram sie z dowodem... wiem jakie sa uregulowania prawne , ale pytam sie czy ktos z was na wlasnym ciele tak robil ?
strzalka501
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzalka501 » 31.08.2005 14:02

bronx napisał(a):no niech sie pochawali kots czy byl problem z meldowaniem jak pojechal na dowod... bo wlasnie ja nie zdaze odebrac paszportu no i wybieram sie z dowodem... wiem jakie sa uregulowania prawne , ale pytam sie czy ktos z was na wlasnym ciele tak robil ?

Przecież na dowód nie wjedziesz do HR.Dziwna sprawa.Ja byłam w HR dwa razy i za kazdym razem zabrano nam paszporty i dostalismy karteczki z meldunkiem.Tylko w jednym przypadku(na Krku)wlaściciel apartamentu nie chciał nam oddać paszportów,a my chcięliśmy na 2dni wyskoczyć do Włoch.Zamieszania było co nie miara.Wszyscy na wszystkich krzyczeli.Po długim namawianiu i proszeniu,oddali nam paszporty.
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 31.08.2005 14:26

strzalka501 napisał(a):
Przecież na dowód nie wjedziesz do HR.Dziwna sprawa.Ja byłam w HR dwa razy i za kazdym razem zabrano nam paszporty i dostalismy karteczki z meldunkiem.Tylko w jednym przypadku(na Krku)wlaściciel apartamentu nie chciał nam oddać paszportów,a my chcięliśmy na 2dni wyskoczyć do Włoch.Zamieszania było co nie miara.Wszyscy na wszystkich krzyczeli.Po długim namawianiu i proszeniu,oddali nam paszporty.

Teoretycznie wjedzie, bylo juz o tym wiele na tym forum.

Jak to nie chcial wam oddac paszportow?? 8O Przeciez to Twoj ejdyny dokument za granica, wlasciciel nie ma prawa go zatrzymywac.
strzalka501
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzalka501 » 31.08.2005 14:47

Ivcia napisał(a):
strzalka501 napisał(a):

Teoretycznie wjedzie, bylo juz o tym wiele na tym forum.

Jak to nie chcial wam oddac paszportow?? 8O Przeciez to Twoj ejdyny dokument za granica, wlasciciel nie ma prawa go zatrzymywac.

Stwierdził,że mu uciekniemy.A on chce zobaczyć jak wyglądają pokoke po naszym spakowaniu sie.Chyba miał złe doSwiadczenia z polakami.
bronx
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronx » 31.08.2005 19:45

wjechac wjedziesz tylko pytanie czy dalej beda problemy , wiec niech sie odezwie ktos kto nocowal na paszport!!!!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 01.09.2005 11:24

Co do opłaty to kwitka możesz nie dostać bo od tego roku wprowadzili dla właścicieli kwater możliwośc ryczałtowej opłaty od łóźka. zamiast od każdego osobo/gościa. Natomiast chyba jak Cie melduje to jakieś potwierdzenie z tego jest.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone