Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ale co?
tak bez wstępu typu "długo się zastanawiałem, czy w ogóle pisać tę relację, bo relacji w tym roku cały wysyp" albo "do wyjazdu namówiła mnie ciocia, w ostatniej chwili kupując mi bilet na Jukatan ..." ;@)
Świat Majów ten współczesny to świat muzyki,kolorów,zapachów.Uśmiechnięci,weseli,ubrani w proste ubrania,jedzą proste jedzenie, do szkoły dzieci nie muszą posyłać , lekarz jest ,ale wolą iść do szamana.Kawę suszą przed domami,na boiskach szkolnych.A na drzewach mają wszystko co potrzebne do jedzenia.Spowalniacze na drogach może zrobic każdy Maj.Jak jest dziecko czy po prostu ma taki pomysł buduje spowalniacz na drodze i żaden urzędnik mu nie podskoczy.Czas jakby zatrzymał się tam .Czy ich przodkowie zbudowali te piramidy,które będziemy oglądać?Nie wiem.Historycy też pewności nie mają.
Ostatnio edytowano 23.09.2010 20:43 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 2 razy
Pierwszy dzień przelot, jakieś dziwne wizy wpinane zszywaczem do paszportu, ankieta o zdrowiu, piesek wąchający bagaże i znajdujący polskie kabanosy …..od razu rekwirowane, wymiana dolarów na peso i Mexico City wita. Trochę ciepło, trochę dziwne otumanienie po długim locie ,ale idziemy w dobrym kierunku do autokaru. Hotel i spać. Godzina jakaś dziwna ,ale ok …spać to spać.
Zocalo.
Katedra.
Pałac Narodowy.
Wieczorem idziemy na Zocalo z nami podąża tłum , pełno policji idziemy do przodu i mamy okazję zobaczyć to.
Idąc z Zocalo wstępujemy do najwyższego budynku w Mexico City. Kasa biletowa na wjazd windą już zamknięta ,ale jest wjazd do baru i restauracji. Jedziemy w górę.
Diego Riviera.
Xochimlico. Mariachi. Marimba.
Chapultepec.
Plac Trzech Kultur.
Guadelupe.
Teotihuacan. Obsydiany. Teqila.
Plac Garibaldiego .Impreza.
Cuernavaca.
Taxco.
Acapulco.
La Quebraca.
Statek La Bonanza.
Vistahermosa.
Puebla.
Oaxaca.
Monte Alban.- Zapotekowie.
Mitla. Miestekowie i Zapotekowie.
Tehuantepec. Plantacja Agawy. Mezacal.
Kanion Sumidero.
San Juan Chamula. Kościół. Targ.
San Cristobal.
Aqua Azul.
Palenque. Majowie. Dżungla.
Bonampak.
Yaxchilan. Rzeka Usumacinta.
Uxmal. Majowie. Puuc.
Merida.
Izamal.Matka Boska Jukatańska.Dorożki.
Chichen Itza. Majowie.
Cancun. Karaiby.
Tulum. Majowie. Kąpiel w Morzu Karaibskim.
Kolory Meksyku.
Smaki Meksyku.
Dżwięki Meksyku.
Piwo.
Alkohol.
Plaże.
Podsumowanie.
Ostatnio edytowano 30.09.2010 10:17 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz