Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Medjugorie "Z czym to się je"

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
becia_71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia_71 » 02.08.2007 14:27

Kochani,
pod koniec sierpnia wyruszam po raz pierwszy do Medjugorie i szczerze napisze, ze nie wiem co jest najbardziej potrzebne, mniej potrzebne i w ogóle niepotrzebne. Jadę autokarem z dzieckiem 12-letnim, na 9 dni, w tym zakwaterowanie + śniadania i obiadokolacje. Poradzcie mi ile wziąść pieniążków (pamiątki, lunch, basen, lody, woda, napoje), jakie ciuchy (czyli czy brać dużo cieplejszych rzeczy, czy załóżmy dla dziecka wystarczy 1 dres), czy brać ze sobą jakieś jedzenie typu pasztecik firmowy i zupa knorra na szybko, co jest tam drogie a tanie i na co warto się skusić? Dużo kasy nie mam :(
Przepraszam za ten grad pytań, ale... przezorny zawsze ubezpieczony, albo... kto pyta nie błądzi.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
Z góry dziękuję
beata
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2007 19:01

9 dni w Medjugorie to chyba pielgrzymka jakaś :roll: Szczerze powiem to atrakcji na 9 dni to tam nie ma, a z pamiątek to 90% te z serii świętych. Pieniędzy to tam wydasz niewiele nic licząc lodów, kawy, piwka itp. Musisz wiedzieć że to totalna dziura, jak dla mnie o 8 dni za długo :D mi wystarczyły 3 h :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.08.2007 20:25

No dresu raczej nie bierz. :wink: Polacy dziwnie wyglądają w tych dresach zagranicą. :D Na 9 dni zabierz 100 euro na osobę.Jeśli jedziecie w dwie osoby 200 euro.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.08.2007 20:28

Matko jedyna 9 dni w Medjugorie..., nie to chyba niemożliwe, raczej łącznie z dojazdem zwiedzaniem i plażowaniem, bo w przeciwnym razie bym się powiesił :-( Sześć lat temu skuszony przeżyciami duchowymi, wstapiliśmy tam w drodze do Sarajewo ( a po drodze nie było ) i takiego odpustu nie widziałem już dawno. Najlepsze było to, że kabiny spowiedników - jedna kabina, jeden ksiądz, jeden język wziąłem za toalety. Także mam nadzieję, że nie masz zamiaru spędzać tych 9 dni właśnie tam...
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 02.08.2007 21:00

4 godzinki i wyjazd do innej mieścinki
Obrazek
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 02.08.2007 21:06

W Medjugorie w Bośni jest taniej niż w Chorwacji. Ceny nie są kosmiczne. Np. w Mostarze w restauracji można zapłacić w każdej walucie. Przeliczają na tamtejszą, nawet nie wiem jaką. Płaciłam w kunach i euro. W pobliżu są ciekawe miejsca. W pobliżu Medjugorie są piękne wodospoady, bezpłatnie, można kąpać się. Wydaje mi się, że trzeba wziąć tyle ile się ma i gospodarzyć tak, żeby było dobrze.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 02.08.2007 21:15

Obrazek

droga na górę objawień
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 02.08.2007 21:16

Obrazek

Mostar gorąco polecam a z Medugorje jest nie daleko
becia_71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia_71 » 03.08.2007 15:43

Rysiu, masz racje to jest pielgrzymka, być może będą tam nudy, ale jade z nastawieniem, ze odpoczne troszkę fizycznie i duchowo:)
pozdrawiam
beata
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 09.08.2007 10:11

Czy może mi ktoś napisać jak kierowca kierowcy :wink: czy trudno się jest połapać w Mostarze aby trafić na starówkę?

Byłam tam coprawda 2 lata temu, ale nic nie pamiętam już. :D

Znaczy wjeżdzam do miasta ( jadąc od Neum ) od strony chrześcijańskiej , prawda?
Muszę przejechac na druga stonę mostem ( którym najlepiej ?)
Były tam jakieś znaki typu "stari grad" ?
bart555
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart555 » 09.08.2007 10:40

Dasz radę, ja w tym roku jechałem pierwszy raz i nie miałem problemów z trafieniem. Jadąc od strony Neum skrecasz z głównej drogi w lewo zgodnie z drogowskazami na Mostar-centrum. Później cały czas prosto, w samym centrum są brązowe drogowskazy "Stari Most", będziesz musiała zjechać w prawo. W sąsiedztwie starówki i mostu jest mały problem ze znalezieniem miejsca do parkowania, ale to niebo a ziemia w porównaniu np. z Dubrovnikiem.

Tutaj masz link do interaktywnej mapki Mostaru:
http://mapa.fit.ba/mgm/MapaGradaMostara.html
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 09.08.2007 10:48

bart555 napisał(a):Dasz radę, ja w tym roku jechałem pierwszy raz i nie miałem problemów z trafieniem. Jadąc od strony Neum skrecasz z głównej drogi w lewo zgodnie z drogowskazami na Mostar-centrum. Później cały czas prosto, w samym centrum są brązowe drogowskazy "Stari Most", będziesz musiała zjechać w prawo. W sąsiedztwie starówki i mostu jest mały problem ze znalezieniem miejsca do parkowania, ale to niebo a ziemia w porównaniu np. z Dubrovnikiem.

Tutaj masz link do interaktywnej mapki Mostaru:
http://mapa.fit.ba/mgm/MapaGradaMostara.html

dzięki bart555 za wskazówki :!:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.08.2007 11:16

Pierwszy raz do Mostaru 7 lat temu wjeżdżałem serpentyną od strony Medjugorie, to dopiero było, wraki Zastav i ruiny, ciekawym jak to teraz wygląda...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2007 12:07

Wraków jakichkolwiek samochodów nie widzieliśmy, a ruiny też chyba zrównano z ziemią bo też ich specjalnie nie bylo.....w zeszlym roku :D
tzn w rejonie tej drogi bo gdzie indziej to jest obu tych rzeczy calkiem sporo :(

A droga jest fajna, widać z daleka krzyż górujący nad miastem, ciekawa panorama miasta. Tylko potem chyba trudniej trafić do centrum bo jakiś czas blądziliśmy..... :(
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.08.2007 12:12

Dziwne by było żeby tego od roku 2000 nie posprzątali, chociaż... Zdumiały mnie wtedy miasta hercegowińskie ( mniejszym stopniu te w Bośni czy to w federacji czy to w RS ), które pełne były w środku dnia nic nie robiących ludzi tylko siedzących przy wszechwobecnych plastikowych stolikach i sączących kawę...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone