Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MBank i wypłata w Cro

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osito1963
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osito1963 » 29.07.2009 06:30

Hm...
Wybierałem w tym roku (lipiec) kilka razy kuny w bankomatach różnych banków (Makarska) i nie widzę w historii transakcji (eKonto) ŻADNYCH prowizji. Kurs wychodził w granicach 0,60 zł za kunę.
Natomiast jadąc w tamtą stronę (15 lipca) karta mBanku nie przeszła przy płaceniu na stacji Shella Grala w Austrii i w Sestanovcu za autostradę, musiałem płacić PKOBP. Ale później już zawsze było OK.
Artur
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.07.2009 07:27

Ciekawa sprawa. Od trzech lat mam konto w mBanku, na wyjazdach zawsze płacę kartą, w zasadzie ja w ogóle jakaś bezgotówkowa jestem :) i nigdy nie było problemu. Może chwilowa niedyspozycja terminala albo chęć wyegzekwowania od Ciebie gotóweczki. Zawsze jakieś euraki zabieramy na drogę, ale jakby co będę się upierać o ponowną próbę :) I ja i mąż mamy po dwie karty mBanku i żadnych innych.
jakrena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakrena » 29.07.2009 08:18

nie ma prowizji od wypłat za granicą w bankomatach, jest tylko prowizja za przewalutowanie... wyciągałam tak w Bułgarii, Rumunii i Turcji, zawsze wychodziło korzystnie.. zresztą po co kupować euro, latac, wymieniać...oczywiście potrzeba gotówki na drobne wydatki, więc biorę ze ściany, w innych sytuacjach jeśli tylko to możliwe płacę kartą..
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 29.07.2009 09:56

osito1963 napisał(a):Natomiast jadąc w tamtą stronę (15 lipca) karta mBanku nie przeszła przy płaceniu na stacji Shella Grala w Austrii i w Sestanovcu za autostradę, musiałem płacić PKOBP

Czy mógłby ktoś jeszcze potwierdzić albo zaprzeczyć? Przede wszystkim chodzi mi o Sestanovac.
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 07.05.2010 09:03

Widziałem że udzielały się tutaj osoby które płaciły karta z konta mbanku w Chorwacji :) prosiłbym o kontakt bo mam pare pytań a nie chciałbym zaśmiecać tematu tutaj. Potem wyciagne z tego esencje i wkleje na forum :)

mejl

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 07.05.2010 11:32

Całą Chorwację - czyli stacje benzynowe, autostrady, bankomaty i hotel obsłużyłem MBankiem i nie było z akceptacją karty żadnych problemów. W wyżej wymienionych przykładach chodziło raczej o zwykły zbieg okoliczności dotyczący zapchaniem terminala choć na Sestanovcu mogę się założyć że terminal zepsuł się na wyraźne polecenie pana w budce :-). Kiedyś na Korculi przy płaceniu za prom też się "popsuł" nagle terminal na szczęści za mną była już niezła kolejka trąbiących aut a obok kolejka aut wyjeżdżających z promu zastawionych na początku jakąś ciężarówką - zrobił się taki syf że po chwili terminal ruszył.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 07.05.2010 11:47

Mając konto w mBanku, zawsze wypłacamy kuny na miejscu z bankomatu, a w sklepach placimy kartą Visa. Po przeliczeniu kurs bardzo korzystny. Nigdy w histroii nie było wyszczególnionej opłaty za takie transakcje. Może ten koszt jest jakoś ukryty, ale widać wyraźnie ile z konta ubyło i zawsze jest to przeliczenie bardzo na plus :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.05.2010 13:40

Roksa_ napisał(a):Mając konto w mBanku, zawsze wypłacamy kuny na miejscu z bankomatu, a w sklepach placimy kartą Visa. Po przeliczeniu kurs bardzo korzystny.)

Potwierdzam, potwierdzam :) W Cro załowałem że zabrałem tak dużo eurosów.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.05.2010 14:12

pawelli napisał(a):
Roksa_ napisał(a):Mając konto w mBanku, zawsze wypłacamy kuny na miejscu z bankomatu, a w sklepach placimy kartą Visa. Po przeliczeniu kurs bardzo korzystny.)

Potwierdzam, potwierdzam :) W Cro załowałem że zabrałem tak dużo eurosów.

Ja też potwierdzam :D Tylko karta! mBank nie pobiera prowizji. Od 4 lat tak wybieramy pieniądze.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 08.05.2010 07:19

Nie tylko mBank - bez prowizji na całym świecie można wypłacać kartami wydanymi przez Alior Bank.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 08.05.2010 08:33

Witam.

Na obecną chwilę - 8.05. ( płacąc kartą lub wybierając kuny ze ściany debetówką do ekonta ) kurs kuny wynosi doliczając oczywiście 2% za przewalutowanie dokładnie 0,60 zł. Czyli średnio według moich obliczeń wychodzi przeważnie ok. 2 groszy więcej za kunę, niż kupując euro w Polsce i wymieniając w CRO.

Pozdrawiam. :) :) :)
jazuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazuu » 14.05.2010 21:02

z symulacji jakie zrobilem to platnosc 100 kun na dzien 13.05.2010 wychodzi 56,97 PLN - katra mBanku, a w kantorze w tym dniu kuny widzialem 100 Kun za 65 PLN

to co zaplacimy karta mozemy wyliczyc nastepujaco
1. doliczamy prowizje/przewalutowanie banku (mBank + 2%)
2. robimy przewalutowanie na Kun na Euro
zgodnie z kursem Visa/Maste na stronie
http://www.firstdata.de/fremdwaehrungsk ... lender.php
3. robimy przewalutowanie z Euro na PLN zgodnie z kursem na stronie banku
http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_wal ... 2010&show=

ale biorac PLN i wymieniajac w banku w Cro
za 100 kun zaplacimy 55 PLN
za 100 Kun wymieniajac Euro w polsce po 4.05 a nastepnie w Cro na Kuny wychodzi 56,5 PLN

na stronie http://www.to-porec.com/index.asp?frame=main.asp?j=
aktualne kursy walut w Cro (nie wiem jaki bank)

wiec wychodzi na to ze najbardziej oplaca sie zabrac z kraju PLN i wymienic je w banku w Cro, nie wiem czy banki pobiora od tej operacji jakas prowizje
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 15.05.2010 10:32

tak i za 3,50zł różnicy na 100kunach będziesz się bujał po mieście i szukał banku, więcej wydasz na paliwo aby wymienić tą walutę, Tym bardziej że kantory w miejscowościach turystycznych też chcą zarobić i na pewno nie będzie to już taki korzystny kurs. Ludzie nie komplikujcie sobie wakacji, co roku wypłacam z bankomatów w cro i jakoś stratny nie byłem, tym bardziej że kurs jest zmieniany codziennie, po co sobie tym głowę zawracać, idziesz do bankomatu wypłacasz i tyle, przy tych różnicach i wydanych pieniądzach na wakacjach to jakieś śmieszne kwoty próbujecie zaoszczędzić.
jazuu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazuu » 15.05.2010 11:04

Seavolv napisał(a):tak i za 3,50zł różnicy na 100kunach będziesz się bujał po mieście i szukał banku

jasne ze nie bo tak jak napisales sie to poprostu nie oplaca,
nastawiam sie na placenie karta.
a ta symulacja miala jedynie pokazac ze nie oplaca sie kupowac kun w polsce.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.05.2010 11:45

jazuu napisał(a):
Seavolv napisał(a):tak i za 3,50zł różnicy na 100kunach będziesz się bujał po mieście i szukał banku

jasne ze nie bo tak jak napisales sie to poprostu nie oplaca,
nastawiam sie na placenie karta.
a ta symulacja miala jedynie pokazac ze nie oplaca sie kupowac kun w polsce.

No ale np. na 5 tys. kun, to już masz niezłą sumkę... (175 PLN). Jak hurtem się wymieni, to się opłaci znaleźć ten bank - zrestzą to żaden kłopot - banków jest po dostatkiem i złotówki wszędzie przyjmują.

Za złotówkę wczoraj w banku w Chorwacji dawali 1,8 kn: http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne