Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mazury - skoro każdy może to ja też.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.08.2007 13:33

Mikołajki widziane od strony wody
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może ktoś wie jaka jest historia tej niedokończonej budowli ???
Obrazek

Małe, prywatne działki Polaków (okolice Mikołajek)
Obrazek
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 28.08.2007 21:12

Jeździ człowiek po tej starej Europie, a tu jeszcze w ojczyźnie tyle pieknych kątów do zobaczenia... Zmrolko! Dzięki za te cuda!!! Jak powiem, że nigdy w życiu nie byłam na Mazurach, to pewnie nienajładniej o mnie pomyślicie... :oops: :lol: :lol:

Czekam też (nie)cierpliwie na więcej fotek i opowieści!!!
rafrob
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafrob » 28.08.2007 21:48

Widzę że zawiatł ktoś w moje strony :) W samym Giżycku grzech nie zobaczy Twierdzy Boyen, mam nadzieję że nie omineliście tego punktu :)

pozdrawiam
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 29.08.2007 10:17

RAFROB oczywiście że zawitaliśmy w Twierdzy właśnie dziś przyszła na nią kolej.
Plan Twierdzy
Obrazek

Obrazek
Rano postanawiamy zdobyć Twierdzę Boyen może tym razem nam się uda. Zaopatrzeni przeciw deszczowa ruszamy pod górę. Bilety w cenie 12zł od osoby. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, ale niestety sama twierdza nas rozczarowała. Po pierwsze złe oznakowanie nie wiadomo, w którym kierunku iść, my poszliśmy na około.
Obrazek
Po drugie strasznie zaniedbany obiekt, krzaki drzewa brak barierek ochronnych. Jak już wspomniałam poszliśmy na około dopiero końcówka okazała się uporządkowana widać że coś zaczynają robić w tym kierunku, ale jeszcze długa droga przed nimi.
Obrazek

Obrazek

W związku z tym polecam zaraz po przekroczeniu bramy kierować się do muzeum i zwiedzić go jako pierwsze, stamtąd już prosta droga (po schodach) na ładniejszą część trasy.
Widok na Jezior Niegocin z Twierdzy.
Obrazek

Po takim długim spacerku pakujemy się w autka i podążamy do centrum, niestety most jest zamknięty wiec na około. Ale nasze nogi i tak nas prowadza do mostu, piękny to most. W pobliży znajdujemy restauracje AKWARIUM przepyszne jedzenie w nim maja i jest widok na Jezioro Niegocin. Sadowimy się na dworku po ogromnymi parasolami, ale niestety długa tam miejsca nie zagrzewamy bo jak zwykle zaczyna padać ; nie padać to za mało powiedziane - jest straszna ulewa właściciel boi się o te swoje parasole i niestety musimy się ewakuować do budynku. Nie tylko my uciekamy chowaja się tez wszelkie jednostki pływające.
Obrazek
Obrazek

Po przepysznym obiadku wracamy pomalutku do domku.
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 31.08.2007 10:37

Następne dwa dni spędziliśmy na lenistwie. Mieliśmy dość uciekania przed deszczem, w życiu tyle razy nie zmokłam jak na wczasach. Ale cóż tak to jest jak się zdradza Cro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W czasie weekendu buszowaliśmy po lesie w poszukiwaniu poziomek oraz postawiliśmy sobie priorytet znaleźć sławną śluzę w Przerwaniach. Jeśli chodzi o poziomki to trochę żeśmy się nimi objedli a jeśli chodzi o śluzę to niestety do nie doszliśmy a to wszystko przez moja kochana córeczkę, która postanowiła się wykąpać w kałuży.

Obrazek

Także śluzę zostawiliśmy sobie na następny raz. Ale widoki z drogi na śluzę były boski.

Obrazek

Obrazek

Okazało się, że na jeziorze obok nas mieszka niezłe stadko kormoranów. Niezłe są z nich żarłoki i na dodatek strasznie wybredne.

Obrazek

Dzieciaki miały nawet własny domek do zabawy.

Obrazek

Niestety w niedziele cześć naszej paczki musiała jechać do domu. W drugiej części urlopu pogoda się nieco poprawiła, ale za bardzo nas nie rozpieszczała.

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.08.2007 10:47

Się cieszcie, żeście mieli domek, w którym nocowaliście :P My 2 lata temu w Stegnie mokliśmy przez prawie 2 tygodnie pod namiotem :twisted:. A Mazury są piękne przy każdej pogodzie :D. Tylko wiem jak to jest z dzieckiem :( dorosły założy kurtkę przeciwdeszczową i pójdzie w teren ale z maluchem już tak nie da rady ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.08.2007 10:54

rafrob napisał(a):Widzę że zawiatł ktoś w moje strony :) W samym Giżycku grzech nie zobaczy Twierdzy Boyen, mam nadzieję że nie omineliście tego punktu :)

pozdrawiam

Około roku 1965 byłem w Pieczarkach, po ok 25 latach okazało się, ze moja żona też tam bywała, o roku 1990 wysłałem syna na obóz do Pieczarek. Coś mi świta w głowie, ze twierdzę oglądałem (w 1965 r), niestety nie miałem aparatu, a pamięć jest zawodna.
Czas najwyższy powrócić w rejon wakacji dziecięcych. Ze Sychowa to już niewielka wyprawa.

Ps Pieczarki - obok Giżycka
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 31.08.2007 11:03

Zmrol - ja z rodzinką i znajomymi zwiedzałam tę okolicę na weekend majowy, zimno było...ale bardzo ładnie i przyjemnie :D

:papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 31.08.2007 11:49

Leszek Skupin napisał(a):Się cieszcie, żeście mieli domek, w którym nocowaliście :P My 2 lata temu w Stegnie mokliśmy przez prawie 2 tygodnie pod namiotem :twisted:. A Mazury są piękne przy każdej pogodzie :D. Tylko wiem jak to jest z dzieckiem :( dorosły założy kurtkę przeciwdeszczową i pójdzie w teren ale z maluchem już tak nie da rady ;)

Jakbyśmy w domku nie mieszkali a lałoby tak jak lało to podejrzewam że po 2 dniach by nas tam nie było. A dzieciak jeszcze mały żeby mówić że mu się w czasie deszczu nudzi, a na deszcz też znaleźliśmy sposób folia na wózek i heja można zwiedzać.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 31.08.2007 11:54

Bardzo miła relacja i śliczne fotki, którymi Zmrolku zachęciłaś mnie do odwiedzenia tych rejonów,bowiem jeszcze tam nie byłam :cry:
Pozdrawiam, pisz dalej proszę :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.08.2007 13:51

Pozwolę sobie wkleić parę zdjęc z Mazur, z wycieczek rowerowych, z małych spływów kajakowych, z wypadów samochowdowych po okolicy.

W miejscowości Zgon trafiliśmy na taką galerię
Obrazek
Obrazek

38 km, moja żona i teściowa maja dość
Obrazek

Połowy mazurkie, szczupaczek, 5 cm
Obrazek
widok na jez. Nickie
Obrazek
wypływamy kajakami, jez.Kierwik, szlak Krutynii
w głębi moi rodzice, tata 82 lata, mama 79, pozazdrościć kondycji i sprawności
Obrazek
Struga Spychowska, w/w szlak
Obrazek
wiosłowanie to nie taka prosta sprawa
Obrazek
W knajpce w Karwicy Mazurskiej trafiamy na żywe żółwie
Obrazek
nauka latania
Obrazek
Wyprawa samochodowa
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyprawa w trochę dalsze regiony--ciekawe czy wiecie gdzie to jest :?: :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zamek, gdzieś na trasie. Może ktoś wie co to za zamek :?:
Obrazek

pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.08.2007 14:31

Cerkiew i studnia na Świętej Górze Grabarce k. Siemiatycz (woj.podlaskie, nad Bugiem). Krzyże także stamtąd.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.08.2007 15:21

Zgadza się, to Grabarka.
rafrob
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafrob » 02.09.2007 08:47

Zamek znajduje się w miejscowości Reszel
http://zamki.net.pl/zamki/reszel/reszel.php
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 03.09.2007 11:00

Dziękuje wszystkim za miłe słowa i rozszerzanie wątku.

Rano wstajemy otwieramy oczy a tu słonko świeci, niesamowite, ale radość nas ogarnęła. Szybciutko zjadamy śniadanko i pakujemy się do autka i gnamy ile sił do Giżycka, aby zdarzyć na rej statkiem po mazurskich jeziorkach. Niestety uciekł, oglądamy rozkład rejsów i wybieramy rejs na Wyspę Kormoranów cena bilety 45zł/os. Tanio nie jest, ale być na Mazurach i nie płynąc statkiem to tak samo jak być nad morzem i się w nim nie wykapać. Skoro rejs nie wypalił idziemy połazić po giżyckim molo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robimy trochę zdjęć, bo świeci ładnie słoneczko żeby mieli tez te słoneczne wspomnienia z wakacji. Oczywiście nie udaje nam się ominąć Wesołego Miasteczka córka ciągnie na niego i dajemy sie namówic na jedną karuzelę.

Obrazek

I jeszcze o plac zabawa trzeba zahaczyć. A ile z tego radości.

Obrazek

Potem ruszamy na zakupy a dokładnie za jakimiś prezentami dla bliskich. A muszę wam powiedzieć, że nie było to łatwe. Bardzo mało jest kramików, sklepików z upominkami. Ale w końcu udaje nam się coś upolować. Zmęczeni i głodni wracamy do domu, uszykować jakiś pyszny obiadek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży