Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 29.07.2016 18:17

Smacznego, piwo i chleb, fajna kombinacja ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.07.2016 18:37

Bez Fabiaka? Jakoś mi tak smutno się zrobiło...toż to jak członek rodziny.

8) :wink:

Pzdr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.07.2016 19:00

Max Power napisał(a):Witaj Maslinko.
I ja pozwolę sobie na śledzenie Twojej relacji - wszystkie do tej pory były bardzo ciekawe i pomocne. Nasze pierwsze wakacje w Cro były właśnie na wyspie Solta w Necujam. Jakoś tam nie czuliśmy prawdziwego chorwackiego klimatu - dopiero po wizycie w Stomorskiej i Maslenicy zmieniliśmy zdanie i zakochaliśmy się w tym kraju. Na pewno w swoim obiektywie pokażesz nam najpiękniejszą stronę tej wyspy.
Pozdrawiam

Cześć.
W Nečujam, szczerze mówiąc, ja też nie czułam chorwackiego klimatu :roll: Brak "starówki", tylko plaża (średnia), beach bary i mnóstwo ludzi. Źle tam nie jest, ale cieszę się, że wybraliśmy Maslinicę, bo ostatecznie lepszej miejscowości na Šolcie nie znaleźliśmy :) Stomorska bardzo fajna, ale ma jedną wadę - samochody wieczorem jeżdżą po nabrzeżu :? W Maslinicy na szczęście w marinie jest zakaz ruchu.

Nefer napisał(a):Z wielką przyjemnością przebrnąłem przez ostatni odcinek :) .
No i czekam na cd. :wink:

To fajnie :) Ciąg dalszy będzie może nawet dzisiaj 8)

figusek napisał(a):Uwielbiam moment przywitania z Jadranem :-) PS właśnie wróciliśmy z plaży i planujemy drzemkę :D

Zazdroszczę...

Beata W. napisał(a):Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka urzekła mnie ta Solta i widok z Waszego tarasu 8O Więc następnym razem w Cro....kto wie :wink:

Poczekaj, aż pokażę Maslinicę wieczorem :mrgreen:

paw_el napisał(a):A co za piwko piliście do tego chlebka? :mrgreen:

Moje ulubione - Pilsnera :D

ajdadi napisał(a):Z chęcią poczytam i pooglądam kolejną Twoją relację z Chorwacji...
Serdecznie pozdrawiam Adrian

Witaj, Adrian :)

gusia-s napisał(a):Dopłynełam następnym promem i zdążyłam na pierwszą kąpiel w Jadranie :)

Cieszę się :) Po południu też będziemy się kąpać 8)

_Piotrek_ napisał(a):Nie wiem czy na Soltę kiedykolwiek popłynę, tym bardziej pooglądam ją u Ciebie. Zdjęcia są bardzo obiecujące.

Cześć Piotrek. Myślę, że Ci się spodoba.

janusz07 napisał(a):Smacznego, piwo i chleb, fajna kombinacja ;)

Świeży, chrupiący domowy chlebek i moje ulubione piwo - mniammm :mrgreen:

Vjetar napisał(a):Bez Fabiaka? Jakoś mi tak smutno się zrobiło...toż to jak członek rodziny.

Pzdr

Nam też było smutno jak w lutym Fabiak zepsuł się dzień przed wyjazdem na narty do Austrii :evil: A raczej wściekli byliśmy... Na szczęście moje małe autko miejskie (Mikrak ;), czyli nissan micra) stanął wtedy na wysokości zadania i zawiózł nas na narty.

Fabiak jakby sam się z rodziny wypisał, niestety...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.07.2016 19:21

maslinka napisał(a):
Vjetar napisał(a):Bez Fabiaka? Jakoś mi tak smutno się zrobiło...toż to jak członek rodziny.

Pzdr

Nam też było smutno jak w lutym Fabiak zepsuł się dzień przed wyjazdem na narty do Austrii :evil: A raczej wściekli byliśmy... Na szczęście moje małe autko miejskie (Mikrak ;), czyli nissan micra) stanął wtedy na wysokości zadania i zawiózł nas na narty.

Fabiak jakby sam się z rodziny wypisał, niestety...

Dobra zmiana. :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.07.2016 20:56

13 lipca (środa): Pierwszy wieczór w Maslinicy

Po drzemce przyszedł czas na popołudniową sesję plażowania i kąpieli w Jadranie, która odbyła się parę kroków dalej niż ta przedpołudniowa - na plaży w pobliżu beach baru Punta:

IMG_7835.JPG

IMG_7836.JPG

IMG_7844.JPG

A później, mijając sąsiada:

IMG_9323.JPG

zmierzamy w stronę miasteczka, w którym będziemy spędzać prawie każdy wieczór, więc jeśli czegoś, co jest w Maslinicy, nie pokażę w tym odcinku, zrobię to na pewno w kolejnych, pewnie więcej niż raz ;)

Niektórzy jeszcze plażują:

IMG_9333.JPG

ale my już jesteśmy w innym nastroju - wieczornym, starówkowym, miasteczkowym ;):

IMG_9341.JPG

Pierwsze, co rzuca się w oczy w Maslinicy, to XVIII-wieczny pięknie odrestaurowany pałac rodziny Marchi, w którym obecnie mieści się jedyny na wyspie hotel - Martinis Marchi:

IMG_9353.JPG

IMG_9354.JPG

Bardzo podoba nam się ten budynek. Dobrze, że odrestaurowano stary pałac, zamiast budować tu jakiś nowoczesny hotel.

IMG_9351.JPG

Maslinica podoba nam się od pierwszego wejrzenia :D:

IMG_9364.JPG

IMG_9369.JPG

IMG_9360.JPG

Ta jedyna po zachodniej stronie wyspy miejscowość rozwinęła się w XVIII wieku. Obecnie zamieszkuje ją 208 stałych mieszkańców.

Życie płynie tu leniwie; codziennie spotykamy tych samych miejscowych i turystów :) Pani na ławeczce pracuje w agencji turystycznej połączonej z kantorem ;):

IMG_9365.JPG

Jest tu w sumie 6 restauracji i 3 bary/kawiarnie, więc wybór całkiem spory, jak na taką małą miejscowość.

Zasiadamy przy stoliku przy samym morzu i zjadamy pyszną pizzę z pršutem. Obserwujemy przy tym miejscowe koty-żebraki, chociaż właściwie to one nas obserwują ;):

IMG_9398.JPG

Słodziak :D:

IMG_9394.JPG

Koty w Maslinicy koegzystują z psami (choć te drugie przezornie trzymają dystans ;)). Jeden z nich to prawdziwa gwiazda - zawsze leży na parapecie nad jedną z restauracji i jest stałą atrakcją turystyczną:

IMG_9366.JPG

Nazywamy go Harry, tak jak nazywaliśmy psa-sąsiada w Supetarze (też teriera), który okazał się być suczką Geą ;)

W stałym miejscu obserwacyjnym jest też drugi psi koleżka:

IMG_9382.JPG

Tymczasem zaczyna się koncert:

IMG_9392.JPG

Ten duet (Triangle band) gra w Maslinicy w każdą środę. W repertuarze mają standardy muzyki światowej. Całkiem nieźle sobie radzą :)

Powoli zapada zmrok... Handel pod palmą (w środy i w weekendy ;)) coś słabo idzie:

IMG_9415.JPG

Tylko chwilowo, bo zwykle lokalne produkty (wino, oliwa, wyroby z drewna, biżuteria...) mają wzięcie. Pod koniec wyjazdu kupiliśmy tu dżem z fig i z rogača.

Pani dalej ładnie śpiewa:

IMG_9421.JPG

Ale nam skończyła się pizza (i piwo ;)), więc musimy ruszać dalej. Jeszcze krótki spacer w stronę mariny:

IMG_9428.JPG

IMG_9430.JPG

IMG_9433.JPG

Bardzo eleganckie miejsce, ale bez nadęcia; ładne i kameralne. Do tutejszego amfiteatru pod dwoma palmami ;) (są stoiska pod palmą, jest i amfiteatr pod dwoma palmami ;)):

IMG_9434.JPG

przyjdziemy jeszcze na dwa koncerty :)

A dzisiaj już najwyższa pora iść spać. To był bardzo długi i bardzo emocjonujący dzień :)

Mówimy wieczornej Maslinicy: "Laku noć" :papa:

IMG_9425.JPG

Przyjdziemy tu jutro :D
Ostatnio edytowano 23.03.2019 13:56 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 29.07.2016 21:19

Przepiękne zdjęcia nocą :-) a kociaki słodziutkie, Harry zresztą też :D
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 29.07.2016 21:21

Maslinko, odkryłaś perełkę :D
Bardzo sympatyczna Maslinica, obiecująca wyspa z tej Solty 8)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 29.07.2016 21:28

Jak zawsze u Ciebie pięknie :D miejsce mało znane do czasu tej relacji :P wyczuwam nagły przyrost liczby gości za rok :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.07.2016 22:08

maslinka napisał(a):

Inne, czyli lepsze czy wręcz przeciwnie ? ;)

No mi się wydają lepsze, ale skoro były już w zeszłym roku, to znak, że muszę chyba zacząć oglądać relacje w okularach :wink:

Pzdr

Mi też. Zawsze była Maslinka- był i Fabiak. Cóż, trza się do zmiany przyzwyczaić.

Pakowanie i ilość zabieranych przeze mnie gratów jest u nas jednym z głównych powodów niekorzystania z komunikacji samolotowej. Choć może kiedyś przekonam się do zabrania jednej pary butów zamiast pięciu. Ale na razie nasz bagażnik wygląda całkiem podobnie do Waszego :mrgreen:

Kocury urocze, jak zawsze 8)
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 30.07.2016 00:13

Witam :) Przycupnę i ja :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.07.2016 00:21

figusek napisał(a):Przepiękne zdjęcia nocą :-) a kociaki słodziutkie, Harry zresztą też :D

Dzięki! Koty i Harrego (w różnych pozach ;)) jeszcze zobaczycie :D

AniaJ. napisał(a):Maslinko, odkryłaś perełkę :D

Obawiam się, że masz rację ;)

słoma79 napisał(a):Jak zawsze u Ciebie pięknie :D miejsce mało znane do czasu tej relacji :P wyczuwam nagły przyrost liczby gości za rok :mrgreen:

Właśnie to jest to, czego się obawiam ;) Czyli co - kończyć już tę relację? :oczko_usmiech:

ruzica napisał(a):
maslinka napisał(a):Inne, czyli lepsze czy wręcz przeciwnie ? ;)

No mi się wydają lepsze, ale skoro były już w zeszłym roku, to znak, że muszę chyba zacząć oglądać relacje w okularach :wink:

Wiesz, podobno to nie aparat robi zdjęcie ;) Może przez ten rok czegoś się nauczyliśmy :P

ruzica napisał(a):Mi też. Zawsze była Maslinka- był i Fabiak. Cóż, trza się do zmiany przyzwyczaić.

Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana :mrgreen:
To nie ja, to Heraklit z Efezu :oczko_usmiech:

banankochan napisał(a):Witam :) Przycupnę i ja :papa:

Możesz nawet usiąść całkiem wygodnie :D
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 30.07.2016 09:21

Pilsner jest pyszny. Do tego dodałbym jeszcze Staropramen i Budwaiser. :mrgreen:
Maciek828
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek828 » 30.07.2016 15:37

Super zdjęcia :) Czy mogę spytać co to za marka i model butów do wody, ze zdjęcia ostatniego na pierwszej stronie tematu?

Pozdrawiam :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2016 16:11

Maslinice znam właśnie z Fish Pickników. Jak planowałem pobyt na Šolcie, to właśnie te kilka stateczków z turystami było dla mnie największym minusem Maslinicy (jesteśmy bardziej "stacjonarni" niż Wy ;) ) . Wam chyba turyści fishpicknikowi nie przeszkadzali. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.07.2016 20:02

paw_el napisał(a):Pilsner jest pyszny. Do tego dodałbym jeszcze Staropramen i Budwaiser. :mrgreen:

Dla mnie Pilsner zdecydowanie na pierwszym miejscu. Bardzo lubię też Radegasta i Černą Horę (do niej dojrzewałam długo, bo to piwo o bardzo specyficznym smaku ;)), a z mniejszych, lokalnych czeskich browarów np. piwo Dačicky z Kutnej Hory :)

Maciek828 napisał(a):Super zdjęcia :) Czy mogę spytać co to za marka i model butów do wody, ze zdjęcia ostatniego na pierwszej stronie tematu?

Pozdrawiam :)

Marka Auchan :lol: Cena: 14,99 ;)
Sprawdziły się rewelacyjnie! Bardzo wygodne, lekkie, ale jednocześnie podeszwę mają na tyle twardą, że nie było niespodzianek.

dids76 napisał(a):Maslinice znam właśnie z Fish Pickników. Jak planowałem pobyt na Šolcie, to właśnie te kilka stateczków z turystami było dla mnie największym minusem Maslinicy (jesteśmy bardziej "stacjonarni" niż Wy ;) ) . Wam chyba turyści fishpicknikowi nie przeszkadzali. :wink:

Te stateczki przepływały koło naszej kwatery i "naszej" plaży,a potem płynęły gdzieś dalej. Wydaje mi się, że do pobliskiej zatoki Šešula, być może również do "centrum", cumowały gdzieś w marinie. Zupełnie nam to nie przeszkadzało, bo ludzie nie wysypywali się ani na "naszej" plaży (czasami zdarzało nam się na niej bywać :)), ani na "głównej", tej przy beach barze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies