Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.07.2016 10:04

Agnieszko , patrząc na załadowanego Maździaka pomyślałem , że jednak powinniście rozważyć zakup minivana :oczko_usmiech: płyta podłogowa taka sama , ale miejsca cztery razy tyle - to ułatwia pakowanie . . .

Dziewczyny , każdy chłop docenia to , że nie zabieracie ze sobą całych szaf wtedy na sprzęt plażowy miejsca by brakło , bo przecież na nasze ( męskie ) rzeczy miejsca pod przednim siedzeniem jest dość :smo: )

:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 29.07.2016 11:06 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
johana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) johana » 29.07.2016 10:22

Pierwsza twoja relacja, z którą będę na bieżąco, więc nie wypada się ukrywać ;) Będę śledzić z przyjemnością
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.07.2016 11:17

Witam kolejnych Gości: Lotnikwsk, CROberto, Ewula, Monika, Marcgrzy, Mysza, Stpman, L62, Janka, FUX, Johana :)

CROberto napisał(a):Cześć Agnieszko :)
Łatwo będzie wytypować kolejne Wasze wakacje - tych wysp już Wam wiele nie zostało :wink:

No niby tak, chociaż na pewno coś będziemy powtarzać :mrgreen:

paw_el napisał(a):Samochód spakowany wzorowo :mrgreen:

Dziękuję w imieniu męża :)

ewula91 napisał(a):O mamo! A myslalam ze to my przesadzilismy z bagazami :D
chetnie poczytam relacje bo szukalam info o Solcie i, tak jak piszesz, malo ich bylo. A tak sobie myslalam żeby na przyszły rok ja wpleść w plany...
Tylko mąż mi coś o Kupari wspomina i mam dylemat... Solta czy Mlini... :P

Nie wiem, czy pomogę z tym dylematem. W Mlini nie byłam, więc nie porównam, ale może coś Ci się uda znaleźć dla siebie :)

marcgrzy napisał(a):Witam
i czekam na ciąg dalszy.
Też chciałem być na Solcie this year, ale ceny były nieco wyższe niż na lądzie, a budżet okrojony.
Chętnie poczytam co straciłem hehe

Generalnie na wyspach jest minimalnie drożej (kwatery, ceny w restauracjach), chociaż i na lądzie są drogie, bo popularne miejsca.

mysza73 napisał(a):Cześć Aga :D ,
mnie złapałaś na ten haczyk :wink: i po powrocie będę na bieżąco :mrgreen: ,
pozdrav z Italii :papa:

Aga - baw się dobrze w Italii :D Do zobaczenia po powrocie :papa:

FUX napisał(a):Eeeee tam...
Cro jak cro, ale ważne, że mazdą. Gratki na nową furę.
Będziecie zadowoleni.

Dzięki, mam nadzieję, że będziemy :) Właściwie, już jesteśmy :D

EithelAmarth napisał(a):
figusek napisał(a):A myślałam, że to ja dużo zabieram :D muszę te zdjęcia pokazać mojemu Arturowi, który za każdym razem, kiedy pakujemy auto, pyta: ile tego jeszcze?! :D :D :D

To samo miałam pisać. Wychodzi na to, że ja pakuję się dość ekonomicznie :D może wreszcie chłop to doceni :P

Hej, hej, ale tak serio, to chyba nie sądzicie, że to wszystko to są moje rzeczy :?: :lol:

Tradycyjnie mam tylko 2 nieduże torby z ciuchami i (ok, dużą!) kosmetyczkę. Reszta to nasze "wyposażenie wakacyjne", które gromadziliśmy przez lata i którego ciągle przybywa.

Tak jak pisałam, braliśmy pod uwagę możliwość, że nie znajdziemy odpowiadającej nam kwatery na cały okres urlopu i przynajmniej część wakacji spędzimy na campingu (nie na Šolcie, gdzie indziej), więc wzięliśmy namiot, stolik, 2 krzesła. Dużym bagażem jest też kajak, karimaty, maty plażowe, no i zawsze bierzemy gary, trochę jedzenia, materac, śpiwory (przecież może być zimno ;)) i mnóstwo innych rzeczy, które mogą się przydać ;) Lubimy być przygotowani na różne ewentualności.

Części z tych rzeczy nawet nie wypakowaliśmy z samochodu, a to co przenosiliśmy, robiło wrażenie, jakbyśmy się wprowadzali na rok - tak sądzili gospodarze :lol:

piotrf napisał(a):Agnieszko , patrząc na załadowanego Maździaka pomyślałem , że jednak powinniście rozważyć zakup minivana :oczko_usmiech: płyta podłogowa taka sama , ale miejsca cztery razy tyle - to ułatwia pakowanie . . .

Rozważymy to ;), ale Maździaka na razie nie zamieniamy :D

johana napisał(a):Pierwsza twoja relacja, z którą będę na bieżąco, więc nie wypada się ukrywać ;) Będę śledzić z przyjemnością

Fajnie, że się nie ukrywasz. Cześć :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.07.2016 13:48

Tym razem więcej tekstu niż zdjęć, mam nadzieję, że jakoś przebrniecie ;)

13 lipca (środa): Znalezienie kwatery i przywitanie się z Jadranem

Poszukiwania apartmanu zaczynamy przed godziną 8:00. Trochę wcześnie, ale większość gospodarzy od dawna jest na nogach, kręcą się w ogródkach albo siedzą z poranną kawą.

Podchodzimy do sprawy bardzo optymistycznie - w końcu w ubiegłym roku na Braču dwa razy udało nam się znaleźć kwaterę w ciągu 40 minut. Tym razem aż tak dobrze nie jest. Okazuje się, że przynajmniej połowa domów w Maslinicy (tych, do których dotarliśmy) nie oferuje noclegów dla turystów; to letnie wille Chorwatów, którzy sami przyjeżdżają tu na wypoczynek. Inne domy są zamknięte na głucho - pewnie ci Chorwaci jeszcze nie dojechali :roll:

Poszukiwania prowadzimy w pięknej okolicy, z cudnym widokiem na archipelag siedmiu wysepek:

IMG_9298.JPG

Po jakimś czasie znajdujemy apartment wolny od jutra i drugi - dla 4 osób za 70 euro :? Nie jest tak fajnie, jak w tamtym roku w Supetarze, kiedy gospodarze chwytali za telefony i dzwonili do sąsiadów, czy mają coś wolnego. Tutaj właściciele kręcą ze smutkiem głowami, mówiąc, że nic nie wiedzą o sąsiadach, że nie znają sąsiadów 8O Dziwne.

Przez moment w poszukiwaniach pomaga nam pewien Norweg, który przyjeżdża do Maslinicy od 10 lat, ale z jego pomocą też się nie udaje. A liczyliśmy, że szybko osiągniemy sukces dzięki naszemu chorwackiemu (już po 3 latach nauki na kursie :)) i oczywiście urokowi osobistemu :mrgreen:

I kiedy po godzinie intensywnych poszukiwań (to nie tak bardzo dużo, ale upał daje się we znaki) chcemy odpuścić "kontakt bezpośredni" i uderzyć do agencji turystycznej, trafiamy na miłą panią, która mówi, że ma studio apartman z dużym tarasem i pięknym widokiem. To studio to tak naprawdę pokój z łazienką oraz kuchenką i lodówką w przedpokoju, ale z dużą, dobrze wyposażoną kuchnią wspólną dla trzech takich pokojów. Duży taras (też wspólny), a przede wszystkim widok z niego przesądza sprawę. Chcę tu zostać! :hearts::

IMG_9303.JPG

IMG_9305.JPG

IMG_9307.JPG

Teraz tylko czekamy na cenę... Pani jest zachwycona faktem, że może sobie z nami pogadać po chorwacku. Poza tym dodaje, że Polacy to najlepsi gości i mówi, że jak dla nas: 40 euro, tylko żeby się nie chwalić sąsiadom, bo to cena specjalna, tylko dla nas. Normalnie byłoby 60 euro...

Chwila zastanowienia (żeby zachować twardość negocjacyjną ;)) i mówimy, że bierzemy :D Na tydzień na pewno, może na dłużej... W Supetarze i Sumartinie w ubiegłym roku płaciliśmy 35 euro, ale już się zorientowaliśmy, że ceny kwater na Šolcie są nieco wyższe, no i tutaj wybór jest zdecydowanie mniejszy, a więc i mniejsza konkurencja. Ale za dom w drugiej linii od morza z taaakim widokiem to naprawdę niezła oferta :D

Jak się okaże później, w cenie mamy chlebek pieczony codziennie przez gospodarza, a wieczorkiem ciasto. Załapujemy się również na 5 obiadów gratis (rybki, papryka faszerowana, kurczaki) :D Gospodyni bardzo chciała, żebyśmy zostali dłużej, a jak już podjęliśmy decyzję i powiedzieliśmy, że będziemy u niej do końca urlopu, przestała nam gotować :lol: (chociaż mówiła, że to przez upały, które były większe w drugiej części naszych wakacji ;))

Zjadamy więc śniadanko na naszym wspaniałym tarasie - świeży domowy chlebek:

IMG_9302 (Custom).JPG

IMG_9310 (Custom).JPG

IMG_9318 (Custom).JPG

Tak, tak, jest też piwko - dzisiaj wyjątkowo na śniadanie, bo i tak niedługo pójdziemy spać ;) :D

Na razie będziemy mieć całe piętro (a więc kuchnię i taras) wyłącznie do naszej dyspozycji, później (tylko na 2 dni) przyjadą 3 młode Francuzki, a na koniec sympatyczna rodzina - również Francuzi.

Jesteśmy oczywiście zmęczeni, ale bardziej stęsknieni za Jadranem, więc musimy pójść na plażę. Daleko nie mamy - dosłownie kilka kroków. Gospodyni mówi nam, że leżaki są do dyspozycji gości, również bezpłatnie. Kolejna miła niespodzianka :) Możemy też korzystać z rowerów i z plastikowego kajaka gospodarzy, ale mamy swojego Plavca :)

Plaża prezentuje się następująco:

IMG_7811.JPG

IMG_7812.JPG

IMG_7813.JPG

Kawałek dalej jest większa, obok beach baru, ale tam dotrzemy po południu.

Cudownie być znowu w Jadranie :D:

IMG_7816.JPG

Rozkoszujemy się tą chwilą, ale kiedy zaczynamy przysypiać na leżakach, stwierdzamy, że trzeba pójść do apartmanu trochę się przespać. Dzięki temu będziemy wypoczęci i spędzimy bardzo ciekawe popołudnie i wieczór w Maslinicy :)
Ostatnio edytowano 23.03.2019 13:45 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 29.07.2016 14:01

To i ja się przysiądę :) .
W tym roku niestety Chorwację pooglądam tylko w cro-relacjach...
Tym bardziej się cieszę, że już piszesz, Maslinko :) .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2016 14:04

maslinka napisał(a):Tym razem więcej tekstu niż zdjęć, mam nadzieję, że jakoś przebrniecie ;)

Melduję, że już ... :lol:

Archipelag
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.07.2016 14:17

morgana napisał(a):To i ja się przysiądę :) .
W tym roku niestety Chorwację pooglądam tylko w cro-relacjach...
Tym bardziej się cieszę, że już piszesz, Maslinko :) .

Witaj, Morgana :)

Janusz Bajcer napisał(a):
maslinka napisał(a):Tym razem więcej tekstu niż zdjęć, mam nadzieję, że jakoś przebrniecie ;)

Melduję, że już ... :lol:

Brawo! ;) :D

Spokojnie, mapki będę wrzucać na bieżąco :) Będziemy kajakować między tymi wyspami :)
Max Power
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max Power » 29.07.2016 15:06

Witaj Maslinko.
I ja pozwolę sobie na śledzenie Twojej relacji - wszystkie do tej pory były bardzo ciekawe i pomocne. Nasze pierwsze wakacje w Cro były właśnie na wyspie Solta w Necujam. Jakoś tam nie czuliśmy prawdziwego chorwackiego klimatu - dopiero po wizycie w Stomorskiej i Maslenicy zmieniliśmy zdanie i zakochaliśmy się w tym kraju. Na pewno w swoim obiektywie pokażesz nam najpiękniejszą stronę tej wyspy.
Pozdrawiam
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 29.07.2016 15:15

Z wielką przyjemnością przebrnąłem przez ostatni odcinek :) .
No i czekam na cd. :wink:
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 29.07.2016 15:19

Uwielbiam moment przywitania z Jadranem :-) PS właśnie wróciliśmy z plaży i planujemy drzemkę :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.07.2016 17:11

Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka urzekła mnie ta Solta i widok z Waszego tarasu 8O Więc następnym razem w Cro....kto wie :wink:
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 29.07.2016 17:21

A co za piwko piliście do tego chlebka? :mrgreen:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.07.2016 17:23

Z chęcią poczytam i pooglądam kolejną Twoją relację z Chorwacji...
Serdecznie pozdrawiam Adrian
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.07.2016 17:57

Dopłynełam następnym promem i zdążyłam na pierwszą kąpiel w Jadranie :)
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 29.07.2016 18:14

Nie wiem czy na Soltę kiedykolwiek popłynę, tym bardziej pooglądam ją u Ciebie. Zdjęcia są bardzo obiecujące.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies