Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.09.2016 19:49

maslinka napisał(a):Spacerujemy po marinie:
Obrazek

ho, ho, od takiego spaceru to dopiero nogi mogą ROZBOLEĆ ;)

A sunset faktycznie niesamowity :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2016 22:43

Piękne to Wasze popołudnie, nooo i ten zachód słońca :wink:

Pozdrawiam
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.09.2016 22:55

tony montana napisał(a):ho, ho, od takiego spaceru to dopiero nogi mogą ROZBOLEĆ ;)

Nie wiem, czy Tony napisał to, co faktycznie przyszło mu na myśl przy tym zdjęciu, ale jest facetem, więc zakładam, że rozumiem to, czego nie napisał.
A zdjęcie wywiera wrażenie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2016 23:45

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):ho, ho, od takiego spaceru to dopiero nogi mogą ROZBOLEĆ ;)

Nie wiem, czy Tony napisał to, co faktycznie przyszło mu na myśl przy tym zdjęciu, ale jest facetem, więc zakładam, że rozumiem to, czego nie napisał.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jeśli tak było znaczy...zdrowy

Pozdrawiam
Krzysiek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.09.2016 05:34

Panowie....
Nie mialem nic zdroznego na mysli no prosze ja Was...
:roll:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.09.2016 06:19

Franz napisał(a):A zdjęcie wywiera wrażenie...

Zapewne z tego powodu pozostali pozostali w niemym zachwycie . . .

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2016 14:02

tony montana napisał(a):A sunset faktycznie niesamowity :)

arko2007 napisał(a):Piękne to Wasze popołudnie, nooo i ten zachód słońca :wink:

Był bardzo hipnotyzujący :)

arko2007 napisał(a):
Franz napisał(a):

Pozdrawiam,
Wojtek

Jeśli tak było znaczy...zdrowy

Pozdrawiam
Krzysiek

tony montana napisał(a):Panowie....
Nie mialem nic zdroznego na mysli no prosze ja Was...
:roll:

Panowie, jestem pewna, że Tony nie miał na myśli nic zdrożnego 8) Bo o cóż zdrożnego mogłoby chodzić? :mrgreen:

piotrf napisał(a):Zapewne z tego powodu pozostali pozostali w niemym zachwycie . . .

Taki ładny wieczór...
:oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.09.2016 21:03

maslinka napisał(a):Panowie, jestem pewna, że Tony nie miał na myśli nic zdrożnego 8) Bo o cóż zdrożnego mogłoby chodzić? :mrgreen:

Ja o żadnych zdrożnościach nie wspomniałem. Ja tylko doceniam piękne widoki...

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.09.2016 18:06

Franz napisał(a):Ja o żadnych zdrożnościach nie wspomniałem. Ja tylko doceniam piękne widoki...

:D

23 lipca (sobota): Okolice Stomorskiej - oczywiście kajakiem

Nasz pobyt na Šolcie powoli zbliża się ku końcowi :( Ale mamy jeszcze 3 pełne dni na wyspie i zamierzamy je dobrze wykorzystać!

Dobrze, znaczy oczywiście na kajakowanie :) A że jesteśmy uparci (oboje!), próbujemy po raz trzeci zjechać do zatoki Stračinska. Tym razem wybieramy jeszcze inną drogę szutrową (wszystkie prowadzą z Gornjego Sela):

IMG_1687.JPG

Po kilku kilometrach parkujemy mniej więcej w tym miejscu:

IMG_1692.JPG

Dalej jechać się nie da. Ale można iść, przynajmniej tak nam się wydaje...

Niestety, wkrótce kończy się również ścieżka. Wszystko zarośnięte:

IMG_1694.JPG

A do morza jeszcze daleko:

MOVI0037 (2).JPG

No nic, do trzech razy sztuka i to był ten trzeci raz ;) Nie dane nam będzie dotrzeć do Stračinskiej. Nie tym razem... Kajakiem też nie dopłyniemy z innej zatoczki, bo to daleko. Obiecujemy sobie, że kiedyś wrócimy na Šoltę z pontonem (z silnikiem!) i wtedy będziemy eksplorować wszystkie zatoczki po południowej stronie wyspy. Na razie większość z nich jest dla nas niedostępna. (Chociaż jeszcze jedną perełkę odkryjemy, ostatniego dnia :D)

Zastanawiamy się, dokąd teraz... i przypominamy sobie, że sąsiad Francuz opowiadał nam o małej urokliwej plaży, którą odkryli w okolicach Stomorskiej, za beach barem Africa. Dotarli tam pieszo, ale po dosyć długim spacerze wzdłuż brzegu. Z kajakiem zwodowanym w Stomorskiej nie będzie problemu :)

Jedziemy więc do Stomorskiej i przystępujemy do realizacji planu. Wiosła w dłoń!:

MOVI0039 (2).JPG

Mijamy jedną ze stomorskich plaż - całkiem dużą:

MOVI0046 (2).JPG

i beach bar Africa, przy którym plażowaliśmy drugiego dnia pobytu na wyspie:

MOVI0049 (2).JPG

MOVI0054 (2).JPG

Trasa dzisiejszego rejsu nie jest specjalnie długa, ale za to doprowadzi nas w przepiękne miejsce.

Ta miejscówka wygląda na wygodną:

MOVI0060 (2).JPG

Ale znajdziemy coś lepszego!

Nasza wspaniała plaża jest tam, gdzie widać łódkę:

MOVI0065 (2).JPG

która właśnie zbiera się do odpłynięcia :D

Mamy szczęście! W innej sytuacji byśmy się tu nie zatrzymali, bo nie lubimy być intruzami, ale jak tylko zauważyliśmy, że zaczynają odpływać, dostaliśmy "turbodoładowania" i zaczęliśmy płynąć w stronę tej perełki:

MOVI0072 (2).JPG

Gdyby nie my, z pewnością ktoś inny połakomiłby się na takie cudo:

MOVI0077 (2).JPG

A ruch na wodzie spory!

Będziemy odpoczywać w takich oto okolicznościach :D:

IMG_8199.JPG

IMG_8201.JPG

Jest cudnie! :D:

IMG_8207.JPG

Chociaż pod wodą jakby mniej ciekawie niż w innych miejscach na wyspie, ale nie można mieć wszystkiego...

MOVI0083 (2).JPG

Spędzamy na tej plaży długie godziny i pewnie posiedzielibyśmy tu do końca dnia, gdyby nie nieproszeni goście, którzy nadpłynęli łódką i stanęli na kotwicy dokładnie naprzeciwko nas :evil::

IMG_8226.JPG

Brakowało tylko, żeby położyli się tuż obok naszych ręczników na plaży :roll: Chociaż może to by było bardziej zrozumiałe, bo przynajmniej zeszliby na ląd. A stania na kotwicy akurat w tym miejscu nie rozumiem, bo wystarczyłoby, żeby przesunęli się kilka metrów w jedną lub drugą stronę i już nie byliby intruzami.

Cóż, zakazu nie ma, ale kajakiem pływamy w Cro od lat i doskonale wiemy, że funkcjonuje coś takiego jak niepisane prawo pierwszeństwa, jeśli chodzi o nieoficjalne malutkie plaże i my go zawsze przestrzegamy. Kiedy ktoś ładuje się do tej samej małej zatoczki (na tę samą kameralną plażę), na której odpoczywa tylko para ludzi, to dla mnie jest brak kultury/wyczucia/wyobraźni* (*niepotrzebne skreślić).

Do tego czujemy, że ludzie na łódce ciągle się na nas gapią :evil: I jak tu w spokoju czytać, opalać się czy po prostu cieszyć tym cudnym miejscem. Dzisiaj, z perspektywy czasu, nie wydaje mi się to już takie denerwujące, ale wtedy byłam naprawdę wkurzona.

Trudno się więc dziwić, że pod ostrzałem spojrzeń nieoczekiwanych "sąsiadów" relaks jakoś nam nie wychodzi i wkrótce odpływamy z pięknej plaży...

Wracamy w stronę Stomorskiej:

MOVI0092 (2).JPG

Ale ponieważ mamy niedosyt plażowania i kąpieli, zatrzymujemy się po drodze blisko "oficjalnej" plaży:

MOVI0103 (2).JPG

Nie jest tu już tak pięknie jak przed chwilą, ale w tym miejscu "zasady" są przynajmniej jasne i nikt się na nikogo nie gapi :roll:

Zresztą, czy ja wiem, czy jest tu tak brzydko ;):

IMG_8228.JPG

IMG_8231.JPG

IMG_8229.JPG

Oglądamy przepływające fishpicnickowe statki:

IMG_8232.JPG

i chyba dochodzi do nas zapach jedzenia z wycieczkowych pływadeł, bo nagle robimy się głodni.

Decydujemy się na pizzę z pršutem, którą zjemy bardzo niedaleko - w Stomorskiej, w konobie tuż nad wodą:

IMG_1695.JPG

i z widokiem na starówkę:

IMG_1698.JPG

Dzisiejszą wycieczkę kajakową trudno uznać za w pełni udaną, chociaż do pewnego momentu było nam cudnie :) No cóż, to pierwsza (i na szczęście ostatnia!) lekko denerwująca sytuacja podczas tych wakacji. Wygląda więc na to, że nasz tegoroczny urlop należał do wyjątkowo nudnych ;)
Ostatnio edytowano 24.03.2019 12:28 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 21.09.2016 21:39

maslinka napisał(a): Kiedy ktoś ładuje się do tej samej małej zatoczki (na tę samą kameralną plażę), na której odpoczywa tylko para ludzi, to dla mnie jest brak kultury/wyczucia/wyobraźni* (*niepotrzebne skreślić).

nic nie skreślamy :roll: pełna racja :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2016 00:06

Jak raz nie wyjdzie, to za następnym się uda gdyby tylko ci gapowicze nie wpłynęli wam w plener.
Bo miejsce wymarzone...

Pozdrawiam
Krzysiek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.09.2016 07:45

maslinka napisał(a):Cóż, zakazu nie ma, ale kajakiem pływamy w Cro od lat i doskonale wiemy, że funkcjonuje coś takiego jak niepisane prawo pierwszeństwa, jeśli chodzi o nieoficjalne malutkie plaże i my go zawsze przestrzegamy. Kiedy ktoś ładuje się do tej samej małej zatoczki (na tę samą kameralną plażę), na której odpoczywa tylko para ludzi, to dla mnie jest brak kultury/wyczucia/wyobraźni* (*niepotrzebne skreślić).

Tak właśnie jest. Sami czasami szukamy zatoczki przez dłuższy czas, bo wszystkie kolejno mijane są już "zajęte". :)

maslinka napisał(a):Do tego czujemy, że ludzie na łódce ciągle się na nas gapią :evil: I jak tu w spokoju czytać, opalać się czy po prostu cieszyć tym cudnym miejscem. Dzisiaj, z perspektywy czasu, nie wydaje mi się to już takie denerwujące, ale wtedy byłam naprawdę wkurzona.

Jest na to sposób, przetestowany wielokrotnie :) Trzeba wtedy zacząć być FKK, przynajmniej na chwilę i odpływają :twisted: A najlepiej jak gacie ściągnie mężczyzna, to już w ogóle zaraz znikają :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.09.2016 13:40

lotnikwsk napisał(a):
maslinka napisał(a): Kiedy ktoś ładuje się do tej samej małej zatoczki (na tę samą kameralną plażę), na której odpoczywa tylko para ludzi, to dla mnie jest brak kultury/wyczucia/wyobraźni* (*niepotrzebne skreślić).

nic nie skreślamy :roll: pełna racja :wink:

Też tak myślę :)

arko2007 napisał(a):Jak raz nie wyjdzie, to za następnym się uda gdyby tylko ci gapowicze nie wpłynęli wam w plener.
Bo miejsce wymarzone...

Następny raz na Šolcie to najwcześniej za kilka lat...

Roxi napisał(a):Tak właśnie jest. Sami czasami szukamy zatoczki przez dłuższy czas, bo wszystkie kolejno mijane są już "zajęte". :)

Dokładnie, my też często długo szukamy, ale nigdy nie pakujemy się do zajętych :)

Roxi napisał(a):Jest na to sposób, przetestowany wielokrotnie :) Trzeba wtedy zacząć być FKK, przynajmniej na chwilę i odpływają :twisted: A najlepiej jak gacie ściągnie mężczyzna, to już w ogóle zaraz znikają :lol:

Gorzej jak facet nie chce zdjąć gaci ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.09.2016 15:14

maslinka napisał(a):
Roxi napisał(a):Jest na to sposób, przetestowany wielokrotnie :) Trzeba wtedy zacząć być FKK, przynajmniej na chwilę i odpływają :twisted: A najlepiej jak gacie ściągnie mężczyzna, to już w ogóle zaraz znikają :lol:

Gorzej jak facet nie chce zdjąć gaci ;)

To trzeba mu pomóc :mrgreen:

Takie puste plaże, plażyczki są super. Mieliśmy ich w tym roku całkiem sporo dla siebie na wyspie Krk. Na jednej z nich mieliśmy nawet free wifi :mrgreen:to się nazywa postęp (3 fotka). Pod tym względem polecam wyspę, takich zatoczek jest dużo, są jaskinie i piękne klify, szczególnie w okolicach Starej Baski i Baski jest w czym wybierać. Piękne kolory i przejrzystość wody. Kilka z nich wyglądało tak :)
88324_o.jpg

Obok tej była kolejna odgrodzona głazami a po drugiej stronie niewielka jaskinia.

66885_o.jpg

Tu wlazłam na niedużą górkę aby objąć zatoczkę a za plecami miałam kolejną bardzo podobną.

7553_o.jpg

Na tej było wifi

5993_o.jpg

Ta była w bliskiej okolicy tej zatoczki z 1 foto

1729_o.jpg

A ta była najpiękniejsza, choć czasem ktoś dołączył ale była na tyle długa że nam to nie przeszkadzało.
:)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.09.2016 16:15

Miejsce super...
natomiast zachowanie "przybyszów"...a raczej jego brak...szkoda słów

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone