Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 03.09.2016 10:21

maslinka napisał(a):
Magdalena S. napisał(a):Nam w Trogirze padła bateria w aparacie. Nie mamy żadnych zdjęć, miło więc powspominać przy Twoich :)

Jak to przeżyłaś? Ja pewnie byłabym w rozpaczy.... Mam świra na punkcie robienia zdjęć ;)

Nie robię specjalnie ładnych zdjęć, dobry aparat ciągle w planach, więc spokojnie.
A Trogir tak mi się podobał, że na pewno jeszcze tam zajrzymy.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 05.09.2016 19:59

Jak zwykle super relacja :papa: . My co prawda w tym roku trochę zdradziliśmy Cro ( zatrzymaliśmy się w Cro w jedną stronę i drugi raz podczas powrotu) ale na rzecz równie piępnej MNE :D A podczas bury niestety nie wyjechaliśmy z Cro do domu na noc, bo tunel zamknęli. Dopiero rano 16 lipca ruszyliśmy objazdem przez góry, w deszczu i wichurze. Gratulacje nowej i dzielnej bryczki. Klima jednak robi robotę.
Ostatnio edytowano 05.09.2016 21:28 przez ruwado, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2016 20:11

Co było dalej? :)
Paniczme
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paniczme » 05.09.2016 20:41

Bardzo fajna relacja.
Z przyjemnością mi się ją czyta.
Muszę przeczytać resztę.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2016 13:51

arko2007 napisał(a):Ja, za boisko się nie zapuszczałem.
Natomiast magnesy jak najbardziej, zawsze kupujemy jako prezenty.

Kupujemy też zawsze dla siebie. Mamy ich dopiero 18, ale stosunkowo niedawno zaczęliśmy zbierać.

ruwado napisał(a):Gratulacje nowej i dzielnej bryczki. Klima jednak robi robotę.

Dzięki! Zgadza się :)

tony montana napisał(a):Co było dalej? :)

Zaraz się okaże ;)

Paniczme napisał(a):Bardzo fajna relacja.
Z przyjemnością mi się ją czyta.
Muszę przeczytać resztę.

Dzięki za miłe słowa :)

No to jedziemy dalej :D

20 lipca (środa): Fishpicnic - część czwarta (Trogir - część trzecia i ostatnia ;))

Kontynuujemy spacer po Trogirze. Przed nami klasztor dominikanów:

IMG_1215 (Custom).JPG

IMG_1354 (Custom).JPG

IMG_1228 (Custom).JPG

IMG_1219 (Custom).JPG

Znowu wchodzimy w uliczki:

IMG_1347 (Custom).JPG

IMG_1234 (Custom).JPG

IMG_1239 (Custom).JPG

Pluszak wyszedł popatrzeć ;):

IMG_1252 (Custom).JPG

Zawieram bliższą znajomość z tą parą 8):

IMG_1256 (Custom).JPG

IMG_1259 (Custom).JPG

Wymazali nazwę ulicy :?: 8O:

IMG_1262 (Custom).JPG

I znowu jesteśmy na Placu Jana Pawła II, przed katedrą:

IMG_1268 (Custom).JPG

Loggia miejska z przełomu XIV i XV wieku:

IMG_1280 (Custom).JPG

IMG_1287 (Custom).JPG

Chwila zadumy ;):

IMG_1291 (Custom).JPG

I ruszamy dalej - w zaułki:

IMG_1337 (Custom).JPG

Na jednym z balkonów wypatrujemy czarnego jegomościa:

IMG_1312 (Custom).JPG

Wielki był! :D

Wychodzimy na nabrzeże:

IMG_1320 (Custom).JPG

Niezły wybór fishpicników:

IMG_1318 (Custom).JPG

Powoli kończy się czas, jaki "dostaliśmy" od kapitana Kairosa.

Stajemy więc na nabrzeżu w umówionym miejscu:

IMG_1363 (Custom).JPG

IMG_1364 (Custom).JPG

i obserwując nisko przelatujące samoloty, czekamy...

IMG_1355 (Custom).JPG
Ostatnio edytowano 24.03.2019 14:53 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 06.09.2016 15:56

Perełka ten Trogir - loggia, wieża zegarowa, zaułki... Dzisiaj w pracy chyba z 5 osób oglądało - najprościej jest zarażać Chorwacją na przykładzie Twoich relacji :lol:

Agnieszko, pisz książkę, przewodnik, cokolwiek - będzie bestsellerem!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2016 20:23

Hercklekot napisał(a):Dzisiaj w pracy chyba z 5 osób oglądało - najprościej jest zarażać Chorwacją na przykładzie Twoich relacji :lol:

No ładnie. Czyli jestem odpowiedzialna za Wasze obijanie się w pracy :oczko_usmiech:

Hercklekot napisał(a):Agnieszko, pisz książkę, przewodnik, cokolwiek - będzie bestsellerem!

Na początek skończę tę relację ;)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.09.2016 13:14

Wspominałem już wcześniej...ale fajnie było znów być w Trogirze... :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2016 13:54

maslinka napisał(a):Na koniec wizyty w katedrze pozostaje nam oczywiście wejść na dzwonnicę. Na szczęście nie jest to dla mnie tak traumatyczne przeżycie, jak wejście na wieżę w Splicie ;) Schody są dosyć szerokie i, co najważniejsze, barierka zdaje się być solidnie przymocowana :)

Dlaczego wejście na wieżę w Splicie było dla Ciebie traumatyczne ?
Mnie się wieża w Splicie bardzo podoba, a najbardziej to, że jest taka ażurowa. Wchodząc na nią (lub schodząc z niej) przez cały czas można podziwiać widoki, a nie tylko z podestów, jak jest na innych wieżach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2016 19:04

No ładnie, byłem dwa razy w tym mieście. A Ty pokazałaś mi jeszcze nowe zakątki.

Pozdrawiam
Krzysiek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2016 19:15

ajdadi napisał(a):Wspominałem już wcześniej...ale fajnie było znów być w Trogirze... :papa:

Nam też było fajnie 8)

dhmegi napisał(a):Dlaczego wejście na wieżę w Splicie było dla Ciebie traumatyczne ?
Mnie się wieża w Splicie bardzo podoba, a najbardziej to, że jest taka ażurowa. Wchodząc na nią (lub schodząc z niej) przez cały czas można podziwiać widoki, a nie tylko z podestów, jak jest na innych wieżach.

Podobały mi się widoki z wieży.
Nie podobał mi się sposób mocowania schodów; delikatnie mówiąc, nie wzbudzał zaufania :roll: Cała konstrukcja się ruszała :? Z tym, że ja tam byłam w 2006 roku (przy kolejnej wizycie już nie odczuwałam potrzeby wchodzenia), mogło się coś zmienić przez te 10 lat...

arko2007 napisał(a):No ładnie, byłem dwa razy w tym mieście. A Ty pokazałaś mi jeszcze nowe zakątki.

Bardzo mnie cieszy, że udało mi się pokazać coś nowego :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2016 20:44

maslinka napisał(a):
dhmegi napisał(a):Dlaczego wejście na wieżę w Splicie było dla Ciebie traumatyczne ?

Podobały mi się widoki z wieży.
Nie podobał mi się sposób mocowania schodów; delikatnie mówiąc, nie wzbudzał zaufania :roll: Cała konstrukcja się ruszała :? Z tym, że ja tam byłam w 2006 roku (przy kolejnej wizycie już nie odczuwałam potrzeby wchodzenia), mogło się coś zmienić przez te 10 lat...

Ja byłam na tej wieży w 2014 roku i było ok. Konstrukcja schodów była stabilna i nic się nie ruszało podczas wchodzenia.
A w Trogirze byłam w 2013 roku (również z wycieczką) tylko przez trzy godziny i w związku z tym mam niedosyt. Muszę tam wrócić. Twoje zdjęcia zachęcają do poszukania tych miejsc, do których nie dotarłam.
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 07.09.2016 22:04

Byliśmy u góry na Kamerlengo i widoki były wspaniałe :) czyli Wy też macie coś do nadrobienia w Trogirze ha ha ha :D :D :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.09.2016 13:54

dhmegi napisał(a):Ja byłam na tej wieży w 2014 roku i było ok. Konstrukcja schodów była stabilna i nic się nie ruszało podczas wchodzenia.

Może coś poprawili, bo nie tylko ja miałam takie wrażenie. Już kiedyś o tej wieży dyskutowaliśmy na forum...

figusek napisał(a):Byliśmy u góry na Kamerlengo i widoki były wspaniałe :) czyli Wy też macie coś do nadrobienia w Trogirze ha ha ha :D :D :D

Znalazłabym pewnie lepszy powód, żeby tam wrócić, ale niech Ci będzie ;)

20 lipca (środa): Fishpicnic - część piąta i ostatnia

Wsiadamy na naszą łajbę i płyniemy w stronę wyspy Drvenik Veli.

IMG_1366.JPG

Podczas rejsu serwowana jest rybka z grilla - makrela. Nie zmieściła się w kadrze ;):

IMG_1367.JPG

Nigdy nie wiem, czy to jest kwestia okoliczności, czy te ryby na fishpicnikach są wyjątkowo pyszne :mrgreen:

Nie ma problemu, jeśli ktoś chce dokładkę. Bonusowo przynoszą jeszcze pyszną grillowaną cukinię. A do tego wszystkiego oczywiście wino. I tutaj małe rozczarowanie, bo zamiast domowego dostajemy sklepowe 8O:

IMG_1368.JPG

Ale dobre jest, w końcu z Pelješca :D Nasi stolikowi sąsiedzi (młodzi Niemcy) nie dość, że zamiast ryby wybrali mięso, to jeszcze piją tylko wodę 8O Wychodzi na to, że butelka jest tylko dla nas :lol: Trochę szkoda, bo nie daliśmy rady (głównie z rozsądku) całej wypić, ale myślę, że się nie zmarnowało :D

W wybornych nastrojach dopływamy do Blue Lagoon przy wyspie Drvenik:

IMG_1369.JPG

Byliśmy tutaj, również na wycieczce z rybą ;), rok temu, ale wtedy pogoda nie dopisała. Dzisiaj możemy w pełni cieszyć się słońcem i wodą oraz podziwiać lazury, turkusy i inne niebieskości tutejszego Jadranu :)

Część współtowarzyszy podróży idzie w prawo:

IMG_1370.JPG

a część, w tym również my, w lewo:

IMG_1372.JPG

gdzie jest mniej kameralnie, ale za to bardziej turkusowo ;):

IMG_1373.JPG

Chociaż, muszę przyznać, w "naszej" Maslinicy kolor wody jest podobny ;)

Jednak sława pięknej laguny przyciąga jachty, motorówki i zorganizowane wycieczki właśnie tutaj.

IMG_1379.JPG

Znajdujemy swój kawałek "plaży" i cieszymy się widokami, słońcem i cudnym Jadranem.

IMG_1382.JPG

IMG_1393.JPG

IMG_1415.JPG

Czas szybko mija na wakacjach, zwłaszcza w takim miejscu, a dwie godziny, które tu "dostaliśmy", to zdecydowanie za mało...

Trzeba wracać :( Dobrze, że jeszcze nie do Polski :D

IMG_1418.JPG

Odbijamy od brzegu:

IMG_1421.JPG

IMG_1428.JPG

W drodze powrotnej kapitan przepływa blisko miejscowości na północnym wybrzeżu Šolty, najwyraźniej chce je pokazać turystom z Omiša.

Rogač:

IMG_1445.JPG

IMG_1442.JPG

Wkrótce dopływamy do Stomorskiej i nasza wycieczka dobiega końca.

IMG_1455.JPG

IMG_1458.JPG

Fishpicnic uważamy generalnie za udany, chociaż łajba nie przypadła nam do gustu. Siedzenie pod pokładem do przyjemnych (przynajmniej dla mnie) nie należy, dlatego zrobiłam wszystko, żeby spędzić w tym miejscu jak najmniej czasu - siedzieliśmy tam tylko podczas obiadu. Na szczęście znalazła się dla nas wygodna (i przewiewna!) miejscówka przy wyjściu, ale większość pasażerów niestety siedziała przy stołach i wyglądała na zaspaną/znużoną i niezbyt zadowoloną z takiego akurat miejsca.

Mam wrażenie, że obsługa starała się wynagrodzić niedoskonałości statku i trudy podróży, serwując więcej jedzenia i napojów, niż na innych fishpicnikach, na których byliśmy. Oprócz powitalnej rakiji, była kawa (2 razy), soczki i ciasteczka. Ryba, wino, surówka - bez ograniczeń i do tego pyszna grillowana cukinia.

My jednak popłynęliśmy na tę wycieczkę głównie po to, żeby (wreszcie!) zobaczyć Trogir i cel został osiągnięty, więc jesteśmy zadowoleni :D

Po przypłynięciu do Stomorskiej kręcimy się trochę po miejscowości:

IMG_1476.JPG

IMG_1482.JPG

IMG_1465.JPG

IMG_1466.JPG

IMG_1474.JPG

Kolejna čuvita :mrgreen::

IMG_1475.JPG

Robimy zakupy w tutejszym Studencu i wracamy "do domu". Wieczór spędzamy na tarasie, grając w Scrabble i rozmawiając z Francuzami :)
Ostatnio edytowano 23.03.2019 17:27 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.09.2016 14:24

maslinka napisał(a):Znajdujemy swój kawałek "plaży" i cieszymy się widokami, słońcem i cudnym Jadranem.

Obrazek

Proszę, proszę ... sandałki pod kolor kostiumu ... albo odwrotnie :smo: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone