Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 25.08.2016 12:56

Uwielbiam Trogir, więc czekam na więcej :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.08.2016 12:56

maslinka napisał(a):O dalszych wrażeniach, jakie zrobiła na nas trogirska starówka, napiszę w kolejnym (a raczej kolejnych, bo na pewno będzie ich kilka :mrgreen:) odcinkach :D

I bardzo fajnie, bo ja Trogir wspominam bardzo miło i chętnie się z Wami poszwędam ... :oczko_usmiech:
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 25.08.2016 13:02

mysza73 napisał(a):ja Trogir wspominam bardzo miło i chętnie się z Wami poszwędam ... :oczko_usmiech:

Ja również :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 25.08.2016 13:51

Maslinko, a jak ze sklepami na Šolcie ? Tommy? Studenac?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.08.2016 14:05

figusek napisał(a):Uwielbiam Trogir, więc czekam na więcej :)

mysza73 napisał(a):I bardzo fajnie, bo ja Trogir wspominam bardzo miło i chętnie się z Wami poszwędam ... :oczko_usmiech:

Adek99 napisał(a):Ja również :D

Cieszę się, że jest takie zainteresowanie :) W następnym odcinku będzie duuużo zdjęć :D

Hercklekot napisał(a):Maslinko, a jak ze sklepami na Šolcie ? Tommy? Studenac?

W Grohote jest Studenac i Konzum. Nie wiem, jak ten drugi, bo byliśmy tylko w Studencu - całkiem duży, dobrze zaopatrzony. Drugi Studenac jest w Maslinicy, a trzeci (najmniejszy, ale też samoobsługowy) w Gornjim Selu.

Jeśli chodzi o sklepy, wygląda to więc przyzwoicie :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.08.2016 15:27

Ja bym na stateczek wasz nie weszla. Pod pokladem... Wymiotuje ;)
Czekam na kolejne odcinki bo w trogirze bylam daaaawno temu.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 25.08.2016 15:39

Fajnie znów być w Trogirze...miło się będzie wspominało :papa:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 25.08.2016 20:09

Chętnie powspominam Trogir, to już 9 lat...:) . Pozdrawiam z Novej Lesnej w Słowacji.
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 26.08.2016 05:56

Trogir, kochany Trogir! To tu był nasz pierwszy i drugi raz, co prawda mieszkaliśmy w Seget k/Trogiru, ale wieczory prawie codziennie spędzaliśmy w Trogirze, było uroczo! Starówka, te wąskie oświetlone uliczki, cudowna promenada,muzyka na żywo i późne powroty łódeczką do Segetu.Nie chciało się wracać do domu...Wspomnienia,wspomnienia :)
Czekam zatem na kolejną część i dużo zdjęć! Popatrzę czy coś się zmieniło.
Miłego dnia!
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 26.08.2016 06:04

maslinka napisał(a):

Hercklekot napisał(a):Maslinko, a jak ze sklepami na Šolcie ? Tommy? Studenac?

W Grohote jest Studenac i Konzum. Nie wiem, jak ten drugi, bo byliśmy tylko w Studencu - całkiem duży, dobrze zaopatrzony. Drugi Studenac jest w Maslinicy, a trzeci (najmniejszy, ale też samoobsługowy) w Gornjim Selu.

Jeśli chodzi o sklepy, wygląda to więc przyzwoicie :)

w Stomorskiej też jest Studenac
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2016 10:07

CinnamonGirl napisał(a):Ja bym na stateczek wasz nie weszla. Pod pokladem... Wymiotuje ;)

Ja też czuję się źle, ale przede wszystkim przeraziła mnie ciasnota. Dostałam ataku klaustrofobii, chociaż normalnie czegoś takiego nie odczuwam ;) Na szczęście znaleźliśmy sobie inne miejsce, a pod pokład zeszliśmy tylko... na czas obiadu :mrgreen:

ajdadi napisał(a):Fajnie znów być w Trogirze...miło się będzie wspominało :papa:

janusz07 napisał(a):Chętnie powspominam Trogir, to już 9 lat...:)

janka.mik. napisał(a):Trogir, kochany Trogir!

Widzę, że Trogir jest uwielbiany :)

A nam się wreszcie udało do niego dotrzeć. Robiliśmy dużo podchodów, ale dopiero teraz, podczas jedenastych (!) wakacji w Cro, zobaczyliśmy to miasto :)

janusz07 napisał(a):Pozdrawiam z Novej Lesnej w Słowacji.

Czyli wyjazd doszedł do skutku. Super! Wspaniałych górskich wycieczek i pięknej pogody życzę :)

jolcix napisał(a):w Stomorskiej też jest Studenac

No tak, oczywiście.... O tym zapomniałam, a robiliśmy tam zakupy :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2016 12:56

20 lipca (środa): Fishpicnic - część druga (Trogir)

11 raz w Chorwacji i wreszcie jesteśmy w Trogirze! :D Jakoś nam było nie po drodze do tej pory... W tamtym roku już prawie znaleźliśmy apartament na 3 noce (po powrocie z Brača), ale ceny były na tyle powalające, że pojechaliśmy dalej, do Rogoźnicy, a po koszmarnej nocy jeszcze dalej - do Zagrzebia. Gdyby ktoś chciał to sobie odświeżyć, odsyłam tutaj :)

Obiecałam dużo fotek w tym odcinku, więc słowa dotrzymam 8) Pewnie moje zdjęcia nie będą szczególnie odkrywcze, ale może uda mi się pokazać jakieś zakamarki, których nie widzieliście ;)

Zwiedzanie czas zacząć :D Pierwsze kroki kierujemy do przedromańskiej trójnawowej bazyliki św. Barbary z IX-X wieku:

IMG_1033.JPG

Bardzo ciekawe miejsce...

IMG_1034.JPG

W samym sercu trogirskiej starówki, a jednak omijane przez turystów.

Zaraz jednak znajdziemy się w miejscu obleganym przez tłumy - to plac Jana Pawła II:

IMG_1045.JPG

Znajduje się tu najciekawszy zabytek Trogiru i jedna z najpiękniejszych chorwackich świątyń - katedra św. Laurencjusza (sv. Lovro), według innego tłumaczenia - św. Wawrzyńca:

IMG_1046.JPG

Wznoszono ją przez kilkaset lat, począwszy od XII wieku. Widoczna na zdjęciu 47 metrowa dzwonnica pochodzi z lat 1405-1598. Każde jej piętro prezentuje inny styl architektoniczny - od wczesnogotyckiego, poprzez wenecki, do renesansowego.

Na placu Jana Pawła II mieści się również XVI-wieczna siedziba władz miejskich:

IMG_1047.JPG

Piękny jest też dziedziniec ratusza ozdobiony kamienną studnią:

IMG_1298 (Custom).JPG

Bardzo charakterystyczną budowlą Trogiru jest wieża zegarowa:

IMG_1048.JPG

IMG_1062.JPG

pod którą znajduje się miejsce pamięci ofiar wojny na Bałkanach:

IMG_1079.JPG

IMG_1076.JPG

Pałac Čipiko i miejską loggię zostawimy sobie na później. Teraz zmierzamy w stronę katedry:

IMG_1072.JPG

To, co od razu przykuwa nasz wzrok, to romański portal główny autorstwa Radovana z 1240 roku:

IMG_1153.JPG

Postaci Adama i Ewy są najstarszymi nagimi postaciami w dziejach dalmatyńskiej rzeźby.

Mnie najbardziej podobają się lwy ;):

IMG_1081.JPG

IMG_1103.JPG

IMG_1104.JPG

Pora wejść do wnętrza świątyni:

IMG_1088.JPG

Muszę przyznać, robi wrażenie:

IMG_1089.JPG

Barokowy ołtarz główny:

IMG_1098.JPG

Renesansowa kaplica św. Jana z 12 rzeźbami naturalnej wielkości:

IMG_1092.JPG

Znajduje się tu wczesnogotycki sarkofag z czerwonego marmuru przedstawiający patrona miasta - Ivana Ursiniego.

Przyglądamy się pięknie zdobionym ławom:

IMG_1096.JPG

i przechodzimy do skarbca, w którym kryje się kolekcja sprzętu liturgicznego, średniowieczne manuskrypty oraz gotycki tryptyk wykonany z kości słoniowej. Jednak w tym miejscu nie wolno robić zdjęć i jest to bardzo pilnowane przez pana z obsługi. (Zresztą i tak nie łamalibyśmy zakazu :))

Na koniec wizyty w katedrze pozostaje nam oczywiście wejść na dzwonnicę. Na szczęście nie jest to dla mnie tak traumatyczne przeżycie, jak wejście na wieżę w Splicie ;) Schody są dosyć szerokie i, co najważniejsze, barierka zdaje się być solidnie przymocowana :)

IMG_1114.JPG

IMG_1115.JPG

Widok z pierwszego podestu na loggię miejską i wieżę zegarową:

IMG_1106.JPG

Wchodzimy wyżej i trochę zaczyna się korkować. Najpierw oczywiście ci, którzy schodzą:

IMG_1116.JPG

Hurra! Jesteśmy na górze! :D

IMG_1135.JPG

Widok w dół - na klatkę schodową:

IMG_1121.JPG

Naprawdę, nie jest strasznie :) A tak dokładnie to przedstawiam właśnie dlatego, żebyście się nie bali ;)

Widoki ograniczone siatką, ale dla sprytnego nie ma nic trudnego ;) Podziwiamy panoramę Trogiru:

IMG_1123.JPG

IMG_1124.JPG

IMG_1125.JPG

I jeszcze w inną stronę:

IMG_1120.JPG

Pięknie jest, ale trzeba pozwolić innym nacieszyć oczy widokami. Schodzimy.

Na koniec (wiem, już dzwonnica miała być na koniec ;)) wchodzimy jeszcze do baptysterium:

IMG_1105.JPG

IMG_1142.JPG

IMG_1145.JPG

IMG_1146.JPG

i ostatecznie opuszczamy świątynię.

Katedra św. Wawrzyńca (czy też Laurencjusza) bardzo nam się podobała. Może nie aż tak jak katedra św. Jakuba w Szybeniku, ale prawie, prawie... ;)

Ufff, dobrnęłam do końca tej części zwiedzania Trogiru. Mam nadzieję, że Wy również ;) :mrgreen:
Ostatnio edytowano 23.03.2019 17:09 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2016 13:06

maslinka napisał(a):
Ufff, dobrnęłam do końca tej części zwiedzania Trogiru. Mam nadzieję, że Wy również ;) :mrgreen:

Spoko ... możemy iść dalej :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2016 13:23

mysza73 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Na razie nie mam siły... :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2016 13:29

maslinka napisał(a):
mysza73 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Na razie nie mam siły... :oczko_usmiech:

Jeszcze Ci dzieciaki nie dały w kość, a już nie masz siły ... :? :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone