Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2016 21:45

Ale jakże miłe było to czekanie... taki talerz :D :wink:
To lubię w Chorwacji że czekając na cokolwiek można zrobić fajną fotkę :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 22.08.2016 22:26

Akurat wczoraj wygooglałem apartman obok tej Szeszuli 8) - fajne miejsce. Trochę dziwię się wyższym cenom akurat na Šolcie w sumie wyspa jest blisko stałego lądu - myślałem, że na Visie będzie drogo, a wcale nie było, a tu z kolei na odwrót... A propos szutrów i auta to nasz wolwiak tez już parę razy przytarł podwozie tu i tam- dlatego rozumiem Waszą ostrożność. Zatoczki nęcą i czekam co dalej...
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 23.08.2016 09:29

Maslinko
bardzo ciekawa, prawdziwie autorska relacja- aż chce się wstać od kompa i pojechać na wyspę :).
Czekam na kolejne części.
Tak przy okazji nurtujące mnie pytanie - czy na miejscu funkcjonuje transport publiczny ew. jakaś wypożyczalnia quadów?
Chcę zabrać rodzinkę na jednodniowy wypad promem (Split-Solta) jednak obawiam się, że bez auta utkniemy w Rogacu- pytanie czy znajdziemy tam ładną plażę?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 10:32

arko2007 napisał(a):Ale jakże miłe było to czekanie... taki talerz :D :wink:
To lubię w Chorwacji że czekając na cokolwiek można zrobić fajną fotkę :papa:

Czekaliśmy jakąś godzinę, więc zrobiliśmy dużo fotek ;)

Hercklekot napisał(a):Akurat wczoraj wygooglałem apartman obok tej Szeszuli 8) - fajne miejsce.

Bardzo spokojne, mimo dużej liczby jachtów.

Hercklekot napisał(a):Trochę dziwię się wyższym cenom akurat na Šolcie w sumie wyspa jest blisko stałego lądu - myślałem, że na Visie będzie drogo, a wcale nie było, a tu z kolei na odwrót...

Najwyższe ceny były (niestety dla nas) w restauracjach w Maslinicy i w jej bezpośrednim sąsiedztwie (a więc i zatoka Šešula). Taniej było w Stomorskiej, a jeszcze taniej w Nečujam, ale tam to głównie beach bary i fast foody na plaży.

W pięciu restauracjach na nabrzeżu w Maslinicy (nie liczę tej hotelowej, bo tam cen nie sprawdzaliśmy) bardzo się trzymali z cenami. Na szczęście był nasz ulubiony beach bar Punta, a w nim pljeskavica u lepinji ;) Tylko ile razy można jeść to samo? :roll: My jedliśmy aż 5 :lol:

Dobrze, że gospodyni nas dokarmiała (no i czasami też trochę gotowaliśmy, chociaż zazwyczaj szkoda nam było czasu ;)), bo żywiąc się tylko w šoltańskich knajpach, rzeczywiście można zbankrutować :?

RadamiaN napisał(a):Maslinko
bardzo ciekawa, prawdziwie autorska relacja- aż chce się wstać od kompa i pojechać na wyspę :).
Czekam na kolejne części.

Dzięki :)

RadamiaN napisał(a):Tak przy okazji nurtujące mnie pytanie - czy na miejscu funkcjonuje transport publiczny ew. jakaś wypożyczalnia quadów?
Chcę zabrać rodzinkę na jednodniowy wypad promem (Split-Solta) jednak obawiam się, że bez auta utkniemy w Rogacu- pytanie czy znajdziemy tam ładną plażę?

Transport publiczny jest. Jeździ (żółty) autobus i zatrzymuje się w każdej miejscowości. Przystanek w Rogaču jest tuż obok przeprawy promowej. Rozkład jazdy

Na wyspie jest na pewno wypożyczalnia skuterów (tuż przed wjazdem do Maslinicy, przed skrętem w drogę prowadzącą do zatoki Šešula); quadów raczej nie, samochodów też nie... W necie ludzie radzą wypożyczenie auta w Splicie. To mała wyspa...

Ale jak widać, autobusy kursują w miarę sensownie, więc bez auta da się poruszać, chociaż raczej dużo się w ten sposób nie zobaczy. Trzeba wybrać - albo pojedzie się np. do Maslinicy na prawie cały dzień, albo np. do Stomorskiej.

Co do plaż w Rogaču - jest jedna bardzo ładna, ale malutka. Od przeprawy promowej trzeba iść w lewo (w stronę przeciwną do centrum) i po kilku minutach spaceru jest urokliwa zatoczka. Nie byliśmy tam, ale widzieliśmy ją z promu, jak już odpływaliśmy :evil:

Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 11:39

19 lipca (wtorek): Kajakowanie po Šešuli

Po pysznym obiadku pozwiedzamy sobie zatokę. Wodujemy Plavca w pobliżu konoby, w miejscu, w którym 3 dni temu plażowałam w kurtce ;):

MOVI0300.JPG

Najpierw popłyniemy w lewo, do najbardziej zwężonej części Šešuli:

MOVI0305.JPG

Przepływamy obok beach baru Šišmiš:

MOVI0311.JPG

Zatoka się zwęża:

MOVI0318.JPG

Niestety, jej "koniec" nie jest szczególnie piękny :roll: Na tej plaży nie zostaniemy:

MOVI0324.JPG

Wracamy:

MOVI0334.JPG

Przed nami otwarte morze:

MOVI0344.JPG

My jednak skręcimy w lewo, w odnogę Šešuli:

MOVI0345.JPG

Na mapce - czerwona trasa ;)

Dopływamy do malutkiej, całkiem urokliwej plaży:

MOVI0351.JPG

MOVI0354.JPG

Przynajmniej będziemy tu sami :)

MOVI0356.JPG

Chociaż cywilizacja jest bardzo niedaleko - konobę Šešula mamy dokładnie na wprost:

IMG_8051.JPG

IMG_8052.JPG

Życie podwodne (czego się tu spodziewaliśmy) bardzo średnie. Ale i tak jest pięknie :)

Po jakimś czasie płyniemy dalej "zwiedzać":

MOVI0384.JPG

Na tej tablicy (nie wiem, czy dobrze widać) jest napis: Koncesija. A na co, to się zaraz okaże...

Dopływamy do jakichś konstrukcji na wodzie:

MOVI0392.JPG

To po prostu hodowla ryb:

MOVI0395.JPG

MOVI0422.JPG

Rybki zabezpieczone są od góry siatką, pewnie po to, żeby ptaki ich nie wyżerały:

MOVI0398.JPG

Pod wodą to wygląda bardzo ciekawie:

MOVI0407.JPG

"Wolne" ryby podpływają do siatek z tymi uwięzionymi, zapewne po, by skorzystać z ich pokarmu:

MOVI0408.JPG

Zdjęcia zrobiliśmy z kajaka, zanurzając w wodzie kamerkę podwodną. Tym razem nie snurkowaliśmy, jak to miało miejsce w "podwodnym mieście" na Pelješcu w 2010 roku ;)

Ciekawe miejsce, warto było zobaczyć je z bliska :) Teraz już powoli kończymy nasz rejsik:

MOVI0427.JPG

i wracamy "do domu", w którym czeka na nas niespodzianka ;)
Ostatnio edytowano 23.03.2019 15:46 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 23.08.2016 12:20

Hercklekot napisał(a):Trochę dziwię się wyższym cenom akurat na Šolcie w sumie wyspa jest blisko stałego lądu - myślałem, że na Visie będzie drogo, a wcale nie było, a tu z kolei na odwrót...

Mljet też blisko Peljeśczaka, a ceny wina zwłaszcza powalające.Za karafkę peljeśkiego bijelo stolno - 80Kn, a za to samo dokładnie w Stonie -20Kn :roll: No ,ale nie od dzisiaj wiadomo,że najlepiej i najmniej dotkliwie dla portfela jest degustować na półwyspie właśnie :P Na Visie nie jest drożej niż na innych wyspach, ale też dania serwowane w najbardziej turystycznych miejscach, np na rivie w Komiży bardzo rozczarowujące, poza kilkoma wyjątkami. Naprawdę dobrze to można zjeśc na Visie w konobach w głębi lądu,...albo u naszej gospodyni :mrgreen:

Maslinko, "wdepnęłam" na chwilkę do Twoje relacji i teraz ani nie mogę kontynuować swojej-viskiej, ani się pakować ( 7DDW) 8) .
Piękne zachody słońca.
Czy mi się wydaje, czy tam jest mniej górzyście niż na innych wyspach?

Pozdrav
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 14:23

Katerina napisał(a):Maslinko, "wdepnęłam" na chwilkę do Twoje relacji i teraz ani nie mogę kontynuować swojej-viskiej, ani się pakować ( 7DDW) 8)

Miło mi, że wdepnęłaś :) 7DDW to jeszcze sporo, zdążysz się spakować 8)

Katerina napisał(a):Czy mi się wydaje, czy tam jest mniej górzyście niż na innych wyspach?

Šolta nie jest górzysta. W końcu najwyższy szczyt ma tylko 237 m ;)

Pozdrawiam :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.08.2016 15:07

maslinka napisał(a):I co, dałeś radę? ;)

Jakoś się udało... :wink:

:papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.08.2016 15:16

Zapomniałem...bardzo fajne fotki rybek... :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 19:12

ajdadi napisał(a):Zapomniałem...bardzo fajne fotki rybek... :papa:

Dzięki :) Fajnie to wyglądało!
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 23.08.2016 19:42

2 strony zaległości, a jak się relacja rozwinęła :D zazdroszczę Wam tego kajaka, można wszędzie dopłynąć; może kiedyś się skuszę na taki sprzęt :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 21:49

figusek napisał(a):2 strony zaległości, a jak się relacja rozwinęła :D zazdroszczę Wam tego kajaka, można wszędzie dopłynąć; może kiedyś się skuszę na taki sprzęt :)

Polecam! Bardzo fajna zabawa :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2016 21:57

Tak na szybko to, wydaje mi się że z tej samej konoby fociłem - 2 sierpnia.
Piękna sprawa ten Wasz kajak. :D :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2016 22:32

arko2007 napisał(a):Tak na szybko to, wydaje mi się że z tej samej konoby fociłem - 2 sierpnia.

Byłeś na Šolcie? 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2016 22:55

Oczywiście że nie, spojrzałem na satelitarne zdjęcie i pomyślałem na szybko, że podobny układ miałem teraz na Peljesaču. Wszystko bardzo podobnie. :!: :?: :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone