Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.07.2016 17:34

Hej Maslinko! Chętnie popatrzę na nieznaną wyspę.

Zdjęcia z zajawki wydają mi się jakieś inne niż zawsze :roll: Nowy aparat :?: :wink: Albo inne, bo wyspa nieznana :roll:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.07.2016 17:45

Witam Cię Maslinko i dołączam do tłumów w Twojej relacji. Wprawdzie na Chorwacki haczyk złapana jestem już od 10 lat ale Solta jeszcze przed nami więc tym chętniej będę zaglądała :papa:
Ananasekk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ananasekk » 28.07.2016 17:56

Witam Cię Maslinko :papa: Nie mogę się doczekać, aż zaczniesz pisać :D
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 28.07.2016 18:02

Jestem i ja! Dopiero wczoraj sobie o Tobie myślałam tzn. zastanawiałam się kiedy zaczniesz pisać? No i się doczekałam. Jak zwykle zapowiada się fantastycznie - tak wnioskuję po zajawce
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 28.07.2016 18:04

Złapałaś i mnie :D czekam więc z niecierpliwością :-)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 28.07.2016 19:00

Taki haczyk to ja rozumiem :wink:
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 28.07.2016 19:03

Dobry!

Solta! fajnie, zawsze jakoś tak omijałam tą wyspę, nie wiedzieć czemu! Z ogromną przyjemnością zwiedzę ją z wami, choć nie wiem, czy zdążę przed wakacjami, bo za 2 tygodnie ruszamy na taki jeden chorwacki półwysep :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 28.07.2016 19:14

i ja czekam na ciąg dalszy :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.07.2016 20:08

Witajcie Forumowicze - Piotr, Paw_el, Nefer, Hercklekot, Kroj, Goniaa, Damian, Ruzica, Beata, Ananasekk, Sara, Figusek, EithelAmarth, A_nula, Kasia i Krzyś :)

piotrf napisał(a):13 dni w jednym miejscu . . . , apartament . . . dobrze że chociaż pływadełko zabraliście . . . :mrgreen:

Nie nudziliśmy się ani trochę :)

AniaJ. napisał(a):Nie dość że Solta, jedno miejsce (ja akurat tak lubię- mieszkamy w jednym miejscu i krążymy bliżej lub dalej :wink: - to jeszcze znowu NIE camping... :roll: spodobało Wam się jak widać :roll:

My też krążyliśmy cały czas, a że wyspa mała, często jechaliśmy na jej drugi koniec ;)

Hercklekot napisał(a):A ja myślałem, że będzie Vis!

Szczerze mówiąc, ja też tak myślałam :lol: Ale trochę baliśmy się płynąć na Vis w ciemno. Jeszcze zaliczymy ten Visior :mrgreen:

ruzica napisał(a):Zdjęcia z zajawki wydają mi się jakieś inne niż zawsze :roll: Nowy aparat :?: :wink: Albo inne, bo wyspa nieznana :roll:

Inne, czyli lepsze czy wręcz przeciwnie ? ;)

Zdjęcia z zajawki pochodzą z dwóch aparatów - te mniej ostre ;) są ze starego małego Canona; teraz nazywamy go "plażowym Canonem", bo zabieramy go na plażę i do kajaka (jest zepsuty na kilka sposobów i już go nam tak bardzo nie szkoda, a ciągle jeszcze daje radę).
Natomiast te "lepsze" zrobiliśmy nabytkiem z ubiegłego roku (pstrykaliśmy nim już na poprzednim urlopie, więc fotki są w relacji z Brača) - Canonem PowerShot G16.

Sara76 napisał(a):Jestem i ja! Dopiero wczoraj sobie o Tobie myślałam tzn. zastanawiałam się kiedy zaczniesz pisać? No i się doczekałam. Jak zwykle zapowiada się fantastycznie - tak wnioskuję po zajawce

Mam nadzieję, że się nie rozczarujesz :)

a_nula napisał(a):Dobry!

Solta! fajnie, zawsze jakoś tak omijałam tą wyspę, nie wiedzieć czemu! Z ogromną przyjemnością zwiedzę ją z wami, choć nie wiem, czy zdążę przed wakacjami, bo za 2 tygodnie ruszamy na taki jeden chorwacki półwysep :)

Hej! :)
A więc jednak Pelješac :D Coś tam zdążysz z nami zwiedzić, ale na pewno nie wszystko ;)

Ciąg dalszy będzie może jeszcze dzisiaj wieczorem, najpóźniej jutro :) :papa:
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 28.07.2016 20:39

Jeszcze zaliczymy ten Visior

Za rok? Jeszcze się okaże, że się spotkamy na Visie :lol: :lol:
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 28.07.2016 20:42

My również czekamy, zwłaszcza że korci nas Šolta od lat. W tym roku był już czerwcowy Brač a jeszcze czeka nas wrześniowy Hvar (jak u Ciebie 11 raz w Chorwacji). Twoje relacje bardzo nam pomagają i zachęcają do odkrywania nowych miejsc :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.07.2016 20:49

Witaj Maslinko :-)
Z ciekawością poczytam o Solcie. Ciekawi mnie szczególnie, cz z racji zawodu powędrowałaś śladami K. K. Baczyńskiego, który ponoć spędzał tam dwukrotnie wakacje.
"Znów wędrujemy ciepłym krajem..." - przyłączam się do Was. :-)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.07.2016 21:26

No to lecimy z relacją!

12/13 lipca (wtorek/środa): Autostradą do Raju

Przygotowania do wyjazdu zaczęły się jakiś tydzień przed TYM dniem. Zakupy spożywcze i kosmetyczne (z 10 razy, bo zawsze o czymś zapominaliśmy), uzupełnienie garderoby o nowe sukienki ;), karty EKUZ, dodatkowe ubezpieczenie, pranie (też z 10 razy, bo jednak postanowiłam wziąć też trochę "starych" ciuchów ;)) i wreszcie - pakowanie (również rozłożone w kilku turach).

W końcu nadszedł 12 lipca, godzina 17:56 (zanotowane, jak zawsze, w CROnice). Ruszamy! Aaa, byłabym zapomniała - pierwszy raz do Cro jedziemy nowym (nie nowym w ogóle, ale nowym dla nas) autkiem. Przedstawiam (chociaż właściwie zrobiłam to już tutaj) Maździaka (czyli Mazdę 6) :D:

IMG_9164.JPG

Mamy dużo większy bagażnik niż w Fabiaku, a w planach kwatery. Co z tego! I tak jesteśmy załadowani prawie po dach :lol::

IMG_9168.JPG

I ja bym się miała spakować do samolotu? 8O Niemożliwe!

Na zdjęciu widać m.in. krzesła. Ze sprzętu campingowego wzięliśmy też stolik, no i namiot oczywiście - na wszelki wypadek, gdybyśmy nie znaleźli apartamentu ;)

No to jak już ruszyliśmy, to jedźmy! W pierwszej części podróży pogoda nas nie rozpieszcza. Przejazd przez Brno:

IMG_9174.JPG

Nie narzekamy natomiast na korki. Jest stosunkowo późno i przejazd zarówno przez Czechy, jak i przez Wiedeń mija w miarę bezproblemowo, pomimo utrudnień, jakie są aktualnie na tych odcinkach.

O 1:36 wjeżdżamy do Cro :D Najwcześniej rano (o ile taką porę można nazwać porankiem 8O) w naszej historii. Z kronikarskiego obowiązku ;) podaję, że pomiar temperatury przed i za tunelem "zimno-ciepło" był zgodny z przewidywaniami (o tej porze nie spodziewaliśmy się cudów) - tylko 1 stopień różnicy: 17 i 18 stopni.

Wschód słońca na autostradzie w okolicy Szybenika:

IMG_9187.JPG

Przed 6:00 meldujemy się na przystani promowej w Splicie. Prom (pierwszy tego dnia) na Šoltę odpływa o 6:45, więc mamy jeszcze trochę czasu na focenie:

IMG_9207.JPG

Dlaczego wybraliśmy tę wyspę? Po pierwsze: jeszcze nas tam nie było (poza krótką fishpicnikową wizytą rok temu w Rogaču). Po drugie: w planach mieliśmy leniwy wypoczynek w spokojnym miejscu, a tak właśnie jawiła nam się Šolta. Po trzecie: zobaczyłam w necie, jakie tam są zatoczki (głównie po południowej stronie) i już wiedziałam, że muszę tam być! :D

Druga kwestia to był dylemat - camping czy kwatery. Mój mąż bardziej skłaniał się ku pierwszej opcji, ja byłam za drugą ;) Jednak na Šolcie jest tylko mały przydomowy camping Mido w Stomorskiej, na którym na pewno nie zmieścilibyśmy się z naszym dużym namiotem i całym campingowym majdanem.

Zapadła decyzja: Šolta i kwatery :D

Wsiadamy więc na prom i zaczynamy wcielać nasz plan w życie.

Split jeszcze trochę zaspany:

IMG_9227.JPG

IMG_9217.JPG

Ja też, ale w okularach słonecznych nie widać ;):

IMG_9223.JPG

Humory oczywiście dopisują. Już nie możemy się doczekać nowej Przygody! :D

Przepływamy obok splitskiej mariny:

IMG_9235.JPG

Przed nami Čiovo:

IMG_9238.JPG

Fajne klify tam mają 8O :):

IMG_9253.JPG

Dopływamy do wybrzeży Šolty. Widać Nečujam:

IMG_9257.JPG

Wkrótce prom zawija do portu w Rogaču:

IMG_9266.JPG

IMG_9276.JPG

Podróż miała trwać godzinę, a trwała 45 minut. Teraz jeszcze tylko 10 km do Maslinicy, którą wytypowaliśmy jako najciekawszą ze względu na położenie i możliwości kajakowania.

IMG_9282.JPG

W Grohote (stolicy wyspy) miejscami trochę ciasno:

IMG_9286.JPG

Zwłaszcza jak trzeba się minąć z autobusem. Ale to wszystko pikuś! Jeszcze poznamy ekstremalne šoltańskie drogi :mrgreen:

Jak na wczesną porę jest bardzo gorąco 8O:

IMG_9289.JPG

Na szczęście teraz mamy auto z klimą, więc tak bardzo nam to nie przeszkadza :D

Zaraz zacznie przeszkadzać, bo właśnie dojeżdżamy do Maslinicy:

IMG_9291.JPG

i rozpoczniemy poszukiwania noclegów. Ale o tym w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 23.03.2019 13:32 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 28.07.2016 21:45

Patrzę na tą starą/nową Mazdę i doszedłem do wniosku, że całe 11 lat się myliłem...moja żona zabiera dużo, nawet bardzo ale odkąd mamy kombi zawsze się mieścimy do bagażnika :mrgreen: nie licząc drewnianego leżaka, który jeździ w pasach na tylnej kanapie...

Relacja jak zawsze cudna :hearts:
boorne
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) boorne » 28.07.2016 21:48

Witam :) Jest Maslinka, Maslinica, Madzia (Mazda) i gumiak ;) - zostaję i pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies