Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 04.08.2016 21:32

Miałem nadrabiać zaległości forumowe dopiero po powrocie do Polski. Ale dla tej relacji łamię postanowienia i śledzę ją z tarasu w CRO, Pozdrav :papa:
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 04.08.2016 21:33

maslinka napisał(a):Obrazek

Maslinka i i bodyguard :oczko_usmiech:

Fajna podróż
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2016 22:56

asscro napisał(a):Witam!
Czy ja mogę się przyłączyć?
Trochę głupio się tu czuję, bo tu sami Cromaniacy :D a ja dopiero niedawno dołączyłam do forum. :oops:
Maslinko super zdjęcia i opisy, zaraz szukam Twoich poprzednich relacji i nadrabiam :o pozwolisz?
Przez 8 lat to się pewnie trochę nazbierało?
Pozdrawiam! :papa: Anka

Witaj, Aniu.
Rozgość się śmiało. Wszystkie (nie tylko moje) relacje znajdziesz tutaj :)

gusia-s napisał(a):Może Gradina ma coś wspólnego z Gradem? hmmm... Gradina - mieścina :D

Już doczytałam... (W informacji turystycznej dostaliśmy fajny mini przewodnik. Jak widać, całego nie przeczytałam wcześniej ;))
Gradina to wzgórze (187 m), na którym znajdują się pozostałości antycznej budowli wraz z podłogową mozaiką. Niestety, tam nie dotarliśmy. Następnym razem ;)

krombocher napisał(a):Miałem nadrabiać zaległości forumowe dopiero po powrocie do Polski. Ale dla tej relacji łamię postanowienia i śledzę ją z tarasu w CRO, Pozdrav :papa:

Cześć :)
Baw się dobrze, gdziekolwiek jesteś :D

kroj napisał(a):Maslinka i i bodyguard :oczko_usmiech:

Wyjątkowo niebezpieczny bodygyguard :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.08.2016 11:41

15 lipca (piątek): Donja Krušica

Teraz z Donjego Sela pojedziemy sobie nad morze. Najpierw jednak musimy pokonać wąskie uliczki, tym razem nie na nogach, tylko Maździakiem:

IMG_0017.JPG

Dobrze, że nie było mijanki ;)

Jedziemy drogą z charakterystycznymi murkami po obu stronach:

IMG_0018.JPG

Na chwilę zatrzymujemy się przy kapliczce sv. Nikoli:

IMG_0020.JPG

IMG_0022.JPG

IMG_0027.JPG

Podziwiamy widoki:

IMG_0026.JPG

Nad Splitem (przynajmniej w tym momencie) świeci słońce:

IMG_0025.JPG

Asfaltowa droga zmienia się w szuter (pierwszy w tym roku!), na szczęście bardzo przyjazny:

IMG_0030.JPG

Tylko kawałek, bo zaraz znowu jest asfalt i koniec drogi:

IMG_0038.JPG

Jesteśmy w Donjej Krušicy - małej rybackiej wiosce z kilkoma domami nad samym morzem:

IMG_0039.JPG

Są tu też kwatery, ale dla nas to już zbyt duża izolacja od cywilizacji ;)

Chociaż urokliwie tu...

IMG_0041.JPG

IMG_0050.JPG

Bora wieje, Jadran szaleje (ależ rymy!) :lol::

IMG_0061.JPG

Ja też ;)

IMG_0064.JPG

W przypływie szaleństwa, kiedy (wreszcie!) wychodzi słońce, postanawiamy tu trochę poplażować ;):

IMG_7912.JPG

Długo nie wytrzymujemy! Jest chłodno, wiatr nie pozwala na spokojne czytanie, a kiedy po raz kolejny ochlapuje nas orzeźwiająca ;) fala, odpuszczamy. (Chociaż to nie koniec plażowania na dzisiaj :))

Wracamy drogą w stronę Donjego Sela, na której to drodze spotykamy niespodziewaną przeszkodę:

IMG_0067.JPG

Długo przekonujemy "przeszkodę", żeby przesunęła się choć trochę. W końcu powolutku (w Dalmacji nawet psy mają duuużo czasu) schodzi nam z drogi...

IMG_0072.JPG

Znowu jesteśmy w Donjim Selu (widać m.in. Bratską Kućę ze stopą św. Marcina):

IMG_0074.JPG

Kolejny cel podróży: Rogač :D
Ostatnio edytowano 23.03.2019 13:52 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.08.2016 12:23

maslinka napisał(a):
Jesteśmy w Donjej Krušicy - małej rybackiej wiosce z kilkoma domami nad samym morzem:
...
Są tu też kwatery, ale dla nas to już zbyt duża izolacja od cywilizacji ;)
...
W przypływie szaleństwa, kiedy (wreszcie!) wychodzi słońce, postanawiamy tu trochę poplażować ;)

Podróżując kiedyś myszką po mapie zajrzałam z ciekawości do Donjej Krušicy - małe dziury jak zwykle mnie kuszą, a ten dojazd między murkami jest bardzo... :wink: :mrgreen:
Jak widzę na Twoich zdjęciach, na plażach dominuje raczej beton i skały? Czy ten maleńki kawałek kamienistej plaży był Twoim zdaniem przyjazny dla maluchów?
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 05.08.2016 12:45

Miałem takiego dalmatyńczyka :D ale trzy lata temu mi niestety zdechł (ze starości ) :cry:
fajny wierny pies :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.08.2016 12:52

maslinka napisał(a):Chociaż urokliwie tu...

Rzeczywiście - urokliwa dziura :) .

maslinka napisał(a):Wracamy drogą w stronę Donjego Sela, na której to drodze spotykamy niespodziewaną przeszkodę...
Długo przekonujemy "przeszkodę", żeby przesunęła się choć trochę. W końcu powolutku (w Dalmacji nawet psy mają duuużo czasu) schodzi nam z drogi...

W końcu jest u siebie :wink: . Nie będą mu jacyś przybysze z obcego kraju narzucać, co ma robić :mrgreen: .
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 05.08.2016 14:19

Strasznie miło popatrzeć na widoki.

Wioska urocza, ale nie wiem czy na dwutygodniowy urlop :wink:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.08.2016 15:09

maslinka napisał(a):Dobrze, że nie było mijanki ;)

My w tym roku też mieliśmy mijankę...
ale to ja musiałem około kilometra na wstecznym jechać... :evil:
A wioska urocza... :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.08.2016 16:00

Mikromir napisał(a):Jak widzę na Twoich zdjęciach, na plażach dominuje raczej beton i skały? Czy ten maleńki kawałek kamienistej plaży był Twoim zdaniem przyjazny dla maluchów?

Nie bardzo, kamienie były bardzo ostre; coś jak w Ticjej Luce, a nawet bardziej :? Poza tym - beton.
Inna klimatyczna dziura, do której dotrzemy jutro (Gornja Krušica), będzie miała zdecydowanie lepszą plażę :)

lotnikwsk napisał(a):Miałem takiego dalmatyńczyka :D ale trzy lata temu mi niestety zdechł (ze starości ) :cry:

:(
Na Šolcie było zadziwiająco dużo psów. Koty w Cro to normalka, ale nigdy w Chorwacji nie widziałam tyle psów, co tutaj. I nie były to psy-turyści, a miejscowe, mieszkające w domach lokalsów.

Nefer napisał(a):W końcu jest u siebie :wink: . Nie będą mu jacyś przybysze z obcego kraju narzucać, co ma robić :mrgreen: .

No jasne, dlatego grzecznie czekaliśmy, aż pozwoli nam przejechać ;)

EithelAmarth napisał(a):Wioska urocza, ale nie wiem czy na dwutygodniowy urlop :wink:

Zależy, co się lubi :)

ajdadi napisał(a):My w tym roku też mieliśmy mijankę...
ale to ja musiałem około kilometra na wstecznym jechać... :evil:

Mijanki nas nie miną :oczko_usmiech:
Mr hepik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mr hepik » 05.08.2016 16:09

maslinka napisał(a):
Kwiaty czosnku:

Obrazek

U mnie w ogródku to sie nazywa przegorzan

Obrazek

Ale spierać sie nie bedę ;)
Fajnie mi zleciały dwie godzinki w pracy na Twojej Solcie. :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.08.2016 16:23

Hej, Aga! Całkiem, całkiem ta Šolta :). W przyszłym roku zamierzam odwiedzić jakieś nowe miejsca w Dalmacji, tym chętniej więc będę zaglądał.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2016 16:45

Mr hepik napisał(a):
maslinka napisał(a):Kwiaty czosnku:

Fajnie mi zleciały dwie godzinki w pracy na Twojej Solcie. :)

Swego czasu u Babci na grządce specjalnie Babcia hodowała czoasnek an kwiatki, bo ładnie wyglądał: ma przepiękny kolor jak jest dużo słońca. A Twój przegorzan hepik jest byliną i po zrzuceniu grobniutkich kwiatków jest kłujący, a czosnek jest jednak delikatniejszy. Przegorzan jest super do suchych bukietów :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.08.2016 17:43

Mr hepik napisał(a):Fajnie mi zleciały dwie godzinki w pracy na Twojej Solcie. :)

Cieszę się, że umiliłam Ci pracę :mrgreen:

Krzychooo napisał(a):Hej, Aga! Całkiem, całkiem ta Šolta :). W przyszłym roku zamierzam odwiedzić jakieś nowe miejsca w Dalmacji, tym chętniej więc będę zaglądał.

Cześć Krzysiek!
Šolta jest piękna i bardzo dalmatyńska ;)

piekara114 napisał(a):
Mr hepik napisał(a):
maslinka napisał(a):Kwiaty czosnku:

Swego czasu u Babci na grządce specjalnie Babcia hodowała czoasnek an kwiatki, bo ładnie wyglądał: ma przepiękny kolor jak jest dużo słońca. A Twój przegorzan hepik jest byliną i po zrzuceniu grobniutkich kwiatków jest kłujący, a czosnek jest jednak delikatniejszy. Przegorzan jest super do suchych bukietów :D

Wygląda na to, że u Mr hepika jest przegorzan, a u mnie - czosnek :)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.08.2016 18:14

Wyjedzie człowiek na wakacje i przestaje nadążać 8O
Pozdrawiam z Živogošće :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone