Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka w Maslinicy :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 03.08.2016 20:05

AniaJ. napisał(a):
maslinka napisał(a):
ELIMAR napisał(a):Te roślinki kwitnące na biało to chyba kapary :)

Ooo :) Rzeczywiście, masz rację. Dzięki!

A ja tak lubię kapary! A teraz jeszcze się dowiedziałam, jak ładnie kwitną :D

Ojej, w życiu bym nie pomyślała 8O Fantastycznie wyglądają kwitnące, też lubię :)

W życiu bym nie pomyślała, że to kapary :oczko_usmiech: no nieźle, pięknie kwitną :)
Kolor nieba fantastyczny, nam towarzyszył głównie pomarańcz :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.08.2016 08:07

Kurka... ładnie tam 8O
A Harry to może czekał, aż ktoś go uratuje i w końcu z dachu zdejmie :oczko_usmiech:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.08.2016 10:31

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):a kufelek wygląda na bardzo pojemny :wink: .

Klasyczny - półlitrowy :D

A wygląda na większy, zdjęcie coś przekłamuje..., albo po prostu sam bym większe piwo wypił... :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2016 11:08

figusek napisał(a):Kolor nieba fantastyczny, nam towarzyszył głównie pomarańcz :)

Różowe niebo to podobno zapowiedź wiatru. Sprawdziło się kolejnego dnia :(

Roxi napisał(a):Kurka... ładnie tam 8O

No nie?! :D

Roxi napisał(a):A Harry to może czekał, aż ktoś go uratuje i w końcu z dachu zdejmie :oczko_usmiech:

Może ;)
Ale codziennie, koło 22:00 powtarzał się ten sam rytuał - pan otwierał okno obok parapetu i Harry grzecznie wracał do środka :D

Nefer napisał(a):albo po prostu sam bym większe piwo wypił... :oczko_usmiech:

Pewnie tak :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.08.2016 11:10

Też bardzo lubię kapary. Szczególnie w jakiejś sałatce ... Kwitną przepięknie ... Tak delikatnie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2016 14:01

Potter napisał(a):Też bardzo lubię kapary. Szczególnie w jakiejś sałatce ... Kwitną przepięknie ... Tak delikatnie.

Nie wiadomo, co lepsze - kwiaty czy owoce ;)

15 lipca (piątek): Donje Selo - osioł, čuvity, stopa i roślinki ;)

Dziś od rana jest bardzo pochmurno i wietrznie - zaczyna wiać bora :( Temperatura też nie najwyższa - koło 25 stopni :roll: Co tu robić? Trzeba zwiedzać! :D

Na pierwszy ogień idzie Donje Selo. W tej miejscowości można znaleźć urokliwe uliczki i zaułki, podobnie jak w Grohote.

Nas od razu wita osioł :D:

IMG_9883.JPG

(Teraz się zastanawiam, czy to przypadkiem nie była oślica, w dodatku w ciąży. Trochę jakby nieproporcjonalnie zbudowana się wydaje ;))

Osioł czy oślica - bardzo przyjazne stworzenie :D

IMG_9887.JPG

Pasie się (jest uwiązany :() naprzeciw kościoła św. Marcina:

IMG_9909.JPG

który oczywiście musimy obejść dookoła:

IMG_9895.JPG

IMG_9899.JPG

IMG_9905.JPG

A potem to, co najprzyjemniejsze - zanurzamy się w labiryncie wąskich uliczek :):

IMG_9911.JPG

Niebo wygląda dosyć złowieszczo i nawet spada na nas kilka kropel deszczu :(:

IMG_9914.JPG

Za to kamienne domy - wspaniałe:

IMG_9935.JPG

I tu po raz pierwszy spotykamy figurkę Čuvity :D:

IMG_9912.JPG

Čuvita (polska nazwa gatunkowa: syczek zwyczajny) to mała sowa, symbol Šolty i jej mieszkańców, którzy są zwani Čuvitari.

Pani z mjenjačnicy w Maslinicy opowiedziała nam historię o čuvitach. Dawno, dawno temu sowy te zamieszkiwały całą Šoltę. Były bardzo pożyteczne, bo wyżerały szczury. W tym czasie Split zmagał się z plagą gryzoni. Przedsiębiorczy mieszkańcy Šolty sprzedawali więc čuvity splitczanom, jednak one im uciekały i wracały "do domu" :)

Nie wiem, czy to fajna historyjka, ale faktem jest, że lokalsi są bardzo przywiązani do symbolu sowy. Można go znaleźć na różnych pamiątkach z wyspy - kupiłam magnes na lodówkę i kubek z čuvitą, a mój mąż koszulkę ;) Jedyna na wyspie żeńska klapa nazywa się właśnie Čuvite.

Jeszcze nieraz natkniemy się na rzeźbę sówki. W Donjim Selu znaleźliśmy kolejną :):

IMG_9921.JPG

Czasami trudno je wypatrzyć (jak tę na kominie), ale to niezła zabawa. Trochę jak poszukiwanie Krasnali we Wrocławiu ;)

Zaangażowani w poszukiwanie čuvit prawie przegapilibyśmy drugą na wyspie (po Grohote) Bratską Kućę z XVIII wieku (kolejne miejsce spotkań kulturalno-religijnego stowarzyszenia):

IMG_9926.JPG

na której znajduje się odcisk stopy św. Marcina:

IMG_9928.JPG

Od razu przypomina nam się ubiegłoroczny Sumartin na Braču.

Okazuje się, że Donje Selo znajduje się na europejskim Szlaku Świętego Marcina z Tours, który rozpoczyna się w miejscu jego narodzin - w Szombathely na Węgrzech, a kończy w Tours, we Francji - mieście, którego św. Marcin był biskupem i w którym został pochowany. Trasa rozciąga się na długości około 1800 km po całej Europie, chociaż koncentruje się głównie na francuskich miejscowościach.

Na tablicy umieszczonej na Bratskiej Kući możemy zobaczyć, jak dokładnie przebiega:

IMG_9949.JPG

IMG_9951.JPG

Stopa św. Marcina w Donjim Selu została odciśnięta 4 lipca 2010 roku w 260 rocznicę istnienia Bractwa Świętego Marcina na Šolcie. Pod spodem jest napis, który mówi, że odcisk gołej stopy prowadzi nas krok po kroku Szlakiem Świętego Marcina i wskazuje nam Drogę.

Natomiast co to jest Gradina i co wskazują strzałki - nie mam pojęcia. Ale przymierzam się do tego rysunku stóp ;):

IMG_9943.JPG

Moje są mniejsze :mrgreen:

W pobliżu, na placu, znajdziemy też pomnik lokalnych bohaterów:

IMG_9946.JPG

Na koniec odcinka - trochę roślinności :) Kwiaty czosnku:

IMG_9961.JPG

jeszcze kwitnąca lawenda:

IMG_9971.JPG

i bugenwilla, z którą muszę mieć tradycyjne zdjęcie ;):

IMG_9983.JPG

A na końcu tej uliczki:

IMG_9986.JPG

odkrywamy absolutną rewelację - gigantyczny kaktus :D:

IMG_9989.JPG

Nie jestem może wysoka, ale swoje 163 cm mam. Macie więc wyobrażenie, jaki ten kaktus był wielki! :D

Jak widać, na Šolcie można świetnie spędzić czas, nawet wtedy, gdy pogoda jest średnio plażowa.

To oczywiście nie koniec dzisiejszych atrakcji :D
Ostatnio edytowano 23.03.2019 13:46 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2016 14:39

maslinka napisał(a):
Obrazek

Nie jestem może wysoka, ale swoje 163 cm mam. Macie więc wyobrażenie, jaki ten kaktus był wielki! :D

A ja myślałam, że jesteś dużo wyższa 8O 8O 8O ,
eeeeeee, to ja nie jestem takim całkowitym kurduplem (158 cm :oops: ).
Aguś, jak lubisz takie ogromne kaktusiki, to koniecznie jedź do Apulii 8)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 04.08.2016 14:46

Kamienne domki są fantastyczne :) a taka pogoda-niepogoda jest według mnie idealna na zwiedzanie, dni w Cro nie można marnować :D :D :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.08.2016 15:36

To KOLOS a nie kaktus... :wink: :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.08.2016 17:33

Stylowo i elegancko z torebką do osiołka. ;)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.08.2016 17:45

Bardzo interesujący temat Szlaku Świętego Marcina z Tours. Nie słyszałam o nim wcześniej.
A stopa świętego Marcina na Šolcie jak widzę nie większa od tej w Sumartinie. :oczko_usmiech: Jak mu się udało przejść taki kawał Europy na tej stópce?... :roll: :wink:
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 04.08.2016 17:47

mysza73 napisał(a):eeeeeee, to ja nie jestem takim całkowitym kurduplem (158 cm :oops: ).

Mysza73 nie jesteś sama z tym ogromem centymetrów! :mrgreen: Chociaż na badaniach w tym roku rejestratorka wyczytała mi jakieś 156,5 :evil: najwidoczniej zaczynam się już zdeptywać :mrgreen:

Coraz bardziej mi się ta Solta podoba i mam coraz większy dylemat... :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2016 20:01

mysza73 napisał(a):
maslinka napisał(a):Nie jestem może wysoka, ale swoje 163 cm mam. Macie więc wyobrażenie, jaki ten kaktus był wielki! :D

A ja myślałam, że jesteś dużo wyższa 8O 8O 8O ,

Bo ja się tak na zdjęciach "wyciągam" :oczko_usmiech:

mysza73 napisał(a):eeeeeee, to ja nie jestem takim całkowitym kurduplem (158 cm :oops: ).

No pewnie, że nie jesteś! W "starym dowodzie" miałam wpisane: wzrost średni. Teraz już piszą w centymetrach...

mysza73 napisał(a):Aguś, jak lubisz takie ogromne kaktusiki, to koniecznie jedź do Apulii 8)

Już jest jeden powód 8)
Bardzo lubię. Dawno temu (koniec podstawówki/początek liceum) kolekcjonowałam kaktusy; kilka ładnie mi kwitło. Niestety, zasuszyłam je 8O Taka jestem zdolna! :mrgreen:

figusek napisał(a):Kamienne domki są fantastyczne :) a taka pogoda-niepogoda jest według mnie idealna na zwiedzanie, dni w Cro nie można marnować :D :D :D

Żaden dzień nie został zmarnowany :D

ajdadi napisał(a):To KOLOS a nie kaktus... :wink: :papa:

Powinien zostać uznany za pomnik przyrody ;)

Vjetar napisał(a):Stylowo i elegancko z torebką do osiołka. ;)

A jak! Osiołek też był elegancki 8)

Mikromir napisał(a):A stopa świętego Marcina na Šolcie jak widzę nie większa od tej w Sumartinie. :oczko_usmiech: Jak mu się udało przejść taki kawał Europy na tej stópce?... :roll: :wink:

Może drugą miał większą :lol:

ewula91 napisał(a):Coraz bardziej mi się ta Solta podoba i mam coraz większy dylemat... :roll:

Dylemat to będziesz miała dopiero, jak pokażę zatoczki po południowej stronie :mrgreen:
asscro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asscro » 04.08.2016 20:28

Witam!
Czy ja mogę się przyłączyć?
Trochę głupio się tu czuję, bo tu sami Cromaniacy :D a ja dopiero niedawno dołączyłam do forum. :oops:
Maslinko super zdjęcia i opisy, zaraz szukam Twoich poprzednich relacji i nadrabiam :o pozwolisz?
Przez 8 lat to się pewnie trochę nazbierało?
Pozdrawiam! :papa: Anka
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.08.2016 20:44

Może Gradina ma coś wspólnego z Gradem? hmmm... Gradina - mieścina :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Maslinka w Maslinicy :) - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone