To pytanie do krótkowidzów, czy korzystaliście z takiej maski?
Czy macie jakąś sprawdzoną firmę?
Przy moich -5 jest bez sensu nurkowanie ze zwykłą maską i planuję sobie i córce zakupić ze szkłami korekcyjnymi.
pawelh napisał(a):Ja taką kupiłem zupełnie przypadkowo i fajnie się pływa tylko jedno małe,ale jest kłopot gdy chcę wyłowić coś z dna.Problem jest taki,iż nie potrzebuję korekty wzroku a ona sporo przybliża więc to co jest głęboko wygląda jak na wyciągnięcie dłoni i czasem brakuje tchu.
Aldonka napisał(a):Przyznam, że mnie nawet taka maska do głowy nie przyszłam, nie wiedziałam że takie cuś istnieje Ja też krótkowzroczna, choć lekko, za to mąż konkretniej. Nurkujemy zawsze w soczewkach kontaktowych. Maska na twarz nad wodą i siup do wody
Arooo napisał(a):W trosce o wasze oczy, chciałem przypomnieć że kontakt soczewek z wodą morską i kranówą NIE JEST ZALECANY.
Istnieje ryzyko wyhodowania na soczewkach bakterii Acanthamoeba
Tak więc albo soczewki jednodniowe, albo po wyjściu z wody soczewki od razu do płynu i czyścimy minimum 8 godzin.
Nie chcę wam psuć uciechy snurkowania, ale oczy macie tylko jedne.
Pozdrawiam Arooo
Arek napisał(a):Arooo napisał(a):W trosce o wasze oczy, chciałem przypomnieć że kontakt soczewek z wodą morską i kranówą NIE JEST ZALECANY.
Tak więc albo soczewki jednodniowe, albo po wyjściu z wody soczewki od razu do płynu i czyścimy minimum 8 godzin.
Pozdrawiam Arooo
Mądrego zawsze warto posłuchać (poczytać) .
Noszę soczewki miesięczne w trybie ciągłym od ponad 2 lat. O tej bakterii i przeciwwskazaniach do kontaktu z wodą morską dotąd nie słyszałem.
Na urlop kupię jednodniówki. Dzięki za ostrzeżenie
Masz rację,ale ta maska działa jak okulary.Zawsze zabieramy kilka kompletów bo z naszej piątki pływa z rurką cztery osoby.Poprostu taki sprzęt obecnie przywykłem i biorę poprawkę.mutiaq napisał(a):pawelh napisał(a):Ja taką kupiłem zupełnie przypadkowo i fajnie się pływa tylko jedno małe,ale jest kłopot gdy chcę wyłowić coś z dna.Problem jest taki,iż nie potrzebuję korekty wzroku a ona sporo przybliża więc to co jest głęboko wygląda jak na wyciągnięcie dłoni i czasem brakuje tchu.
Nawet jak nie będziesz mieć w masce korekty, to pod wodą i tak będzie Ci się wydawało,
że masz coś na wyciągnięcie ręki.
W rzeczywistości będzie się to znajdowało dalej.
Woda przybliża i powiększa np. ryby, (jeśli się nie mylę) o jakieś 20%-25%.
Pozdrawiam
Aldonka napisał(a):Arek napisał(a):Arooo napisał(a):W trosce o wasze oczy, chciałem przypomnieć że kontakt soczewek z wodą morską i kranówą NIE JEST ZALECANY.
Pozdrawiam Arooo
Mądrego zawsze warto posłuchać (poczytać) .
Noszę soczewki miesięczne w trybie ciągłym od ponad 2 lat. O tej bakterii i przeciwwskazaniach do kontaktu z wodą morską dotąd nie słyszałem.
Na urlop kupię jednodniówki. Dzięki za ostrzeżenie
Dobre rady zawsze w cenie...ale....moje oczy z wodą morską kontaktu nie mają prawie w ogóle Maskę zakładam przed wejściem do wody. Zresztą i tak noszę jednodniowe.