Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 30.07.2012 23:12

Maske i rurke mam pletwy wszystko Maresa maska KONA pletwy AVANTI HP albo TRe nie pamietam kupilem ladnych pare lat temu i jestem zadowolony
lecz pytanie ...

A propos SNURKOWANIA...... co myslicie o bojce sygnalizacyjnej pierwszy raz wybieram sie do CRO ... i nie chce aby jakis skuter czy lodka wplynela mi na plecy.

Snurkowanie - max 10-20m od brzegu do 6 M głebokosci
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.07.2012 08:58

fxd napisał(a):A propos SNURKOWANIA...... co myslicie o bojce sygnalizacyjnej pierwszy raz wybieram sie do CRO ... i nie chce aby jakis skuter czy lodka wplynela mi na plecy.

Snurkowanie - max 10-20m od brzegu do 6 M głebokosci

Raczej nie widziałem aby ktoś pływając po powierzchni ciągnął bojkę. To raczej dla tych co nurkują. Poczytaj TU.
Do pływania wybiera się miejsca z dala od wszelakich łodzi, a pływa się dalej niż 20m od brzegu :wink: Choć z drugiej strony możesz sobie bojkę do nogi przyczepić aby Cię pani z brzegu widziała.
Nie jedź do kurortów, wybierz na lądzie małą mieścinę, a najlepiej wyspę i dom przy zatoczce, będziesz miał pod wodą co oglądać. :wink:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 31.07.2012 17:33

Nie trzeba bojki :)

tylko przy nurkowaniu
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2012 18:16

Na wyznaczonym kąpielisku owszem. Jeśli ktoś planuje eksplorację dzikich plaż bojka jak najbardziej wskazana, bo nie znasz dnia ani godziny kiedy ktoś z braci motorowodnej zechce ją odwiedzić.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.08.2012 08:19

Problem jest taki, że nie każdy wie, co taka bojka oznacza.
Warto mieć, bo mogą Cię ominąć... ale tylko dlatego, że coś zobaczą na wodzie i będą się bali o porysowanie nowiutkiego skutera wodnego :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2012 08:31

Roxi, jeśli ktoś kurs motorowodny robił za przysłowiowe 3 kaczki to masz rację. Ludzi bez uprawnień niestety też sporo pływa sprzętem z przeróżnych wypożyczalni, jednak świadomość wydaje mi się rośnie zarówno wśród pływających jak i motorowodniaków.

Jeśli komuś szkoda wydać te 100 zł. na bojkę to niech se sznurkiem choćby rękawek od dzieciaka przywiesi albo cokolwiek innego co na wodzie się unosi. Nawet srebrny worek po winie będzie dobry bo się zdecydowanie bardziej w oczy rzuca niż kawałek wystającej rurki.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2012 09:44

Rysio napisał(a):Jeśli komuś szkoda wydać te 100 zł. na bojkę to niech se sznurkiem choćby rękawek od dzieciaka przywiesi albo cokolwiek innego co na wodzie się unosi. Nawet srebrny worek po winie będzie dobry bo się zdecydowanie bardziej w oczy rzuca niż kawałek wystającej rurki.

Małe dmuchane bojki nawet tańsze ale czy przy falach będzie ją widać? Dostatecznie szybko ktoś ją dostrzeże?
Ogólnie wszystko dobre co nie ogranicza ruchów, a choć w minimalnym stopniu zwiększa bezpieczeństwo. Nawet ta kamizelka odblaskowa - samochodowa założona na kapok, w której Rysiu pływasz :D :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2012 10:39

Tak jak pisałem cokolwiek wystawisz nad wodę poprawi widoczność. Wiadomo - im większe i bardziej odblaskowe tym lepiej. Worek po winie jest srebrny więc będzie się dobrze odznaczał :wink: Kamizelka ratunkowa zawsze jest oczoyebna :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 01.08.2012 11:30

Rysio napisał(a):Na wyznaczonym kąpielisku owszem. Jeśli ktoś planuje eksplorację dzikich plaż bojka jak najbardziej wskazana, bo nie znasz dnia ani godziny kiedy ktoś z braci motorowodnej zechce ją odwiedzić.

Kurcze nigdy się nad tym nie zastanawiałem - choć nie raz miałem stracha, kiedy będąc pod wodą słyszałem zbliżający się dźwięk "czegoś pływającego". Ale raczej starałem się na to zwracać uwagę.

Jednak pozostaje jeszcze problem wyznaczonych kąpielisk. Wbrew pozorom, tam gdzie powinno się czuć bezpiecznie - nie do końca tak jest. Osobiście widziałem w Breli (Put Luke) jak miejscowi "dostarczacze atrakcji" sporą motorówką wraz z żółtym bananem wpływali za boje - parkując ludziom na ręcznikach. Takie sytuacje działy się kilkakrotnie w ciągu dnia. Zabierali chętnych po czym odpływali na kolejną plażę, a po pewnym czasie wracali. Bezczelnie pakowali się motorówką między bawiące się na plaży dzieci.
Pamiętając w jaki sposób podpływali do brzegu, myślę, że taka bojka na niewiele by się zdała. Na szczęście nic się nie wydarzyło. Choć trzeba się było pilnować.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2012 12:21

PETERENZO napisał(a):Kurcze nigdy się nad tym nie zastanawiałem - choć nie raz miałem stracha, kiedy będąc pod wodą słyszałem zbliżający się dźwięk "czegoś pływającego". Ale raczej starałem się na to zwracać uwagę.

Pytanie czy zdążysz uciec :?:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.08.2012 12:29

Oooo jasna cholera...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 01.08.2012 12:37

Rysio napisał(a):Pytanie czy zdążysz uciec :?:

Ja pier... Trochę mnie zmroziło - tym bardziej, że z synem kilkuletnim pływam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2012 12:41

Rysio napisał(a):Tak jak pisałem cokolwiek wystawisz nad wodę poprawi widoczność. Wiadomo - im większe i bardziej odblaskowe tym lepiej. Worek po winie jest srebrny więc będzie się dobrze odznaczał :wink: Kamizelka ratunkowa zawsze jest oczoyebna :wink:

Przy pływaniu na plecach chyba nie będzie z tym problemu :wink: Ile Pan ma? :wink:

hmmm... to po co na kapok jeszcze kamizelkę samochodową zakładasz? :roll: :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2012 12:51

Dlatego właśnie uważam że wydanie 100zł. na bojkę jest dobrą inwestycją niezależnie czy jest ona obowiązkowa czy nie.

pasażer napisał(a):Przy pływaniu na plecach chyba nie będzie z tym problemu :wink: Ile Pan ma? :wink:

Tylko nie zapomnij o chorągiewce, bo jak ktoś rurki nie zauważy ... 8)

pasażer napisał(a):hmmm... to po co na kapok jeszcze kamizelkę samochodową zakładasz? :roll: :wink:

Lans musi być :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 01.08.2012 12:59

Rysio napisał(a):Dlatego właśnie uważam że wydanie 100zł. na bojkę jest dobrą inwestycją niezależnie czy jest ona obowiązkowa czy nie.

Ja na przyszły rok na bank się nad tym zastanowię.

pasażer napisał(a):
Rysio napisał(a):Przy pływaniu na plecach chyba nie będzie z tym problemu :wink: Ile Pan ma? :wink:

Tylko nie zapomnij o chorągiewce, bo jak ktoś rurki nie zauważy ... 8)

Chorągiewka bezwzględnie bo rurka wtedy będzie pod wodą :D

Rysio napisał(a):
pasażer napisał(a):hmmm... to po co na kapok jeszcze kamizelkę samochodową zakładasz? :roll: :wink:

Lans musi być :wink:

:lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone