Maska i rurka ?
napisał(a) saturn3 » 14.07.2004 12:08
co prawda Jaś owi to już nie pomoże , ale może inni tu zajżą, co to będą jechać pierwszy raz:
moim zdaniem ani maska ani rurka nie są potrzebne w CHORWACJI.
otóż przed wyjazdem kupiłem sobie zgodnie z poradami cromaniaków maski i rurki . Córce w supermarkeciku , firmy mares - ale nie zabawkową tylko taką troche lepszą , sobie w Niemczech, bo tam w sklepie sportowym pozwalają przymierzyć maskę na twarz ( czy u nas sie to w ogóle praktykuje ??? poza rozwalaniem opakowań w supermarketach ?).
Rurki obie z zaworami - mój kosmiczny , Basi taki .... "zwykły". Ten zwykły okazał się o niebo lepszy niż moje cudeńko za 50 EUR ( ale może nie do końca rozpracowałem sprzęt
) Dzięki Bogu a zupełnie przypadkowo robiąc zakupy w supermarkeciku przydomowym kupiłem tez okularki za 14 zł i one mnie uratowały!
Do maski i rurki nie mogłem sie przekonać i walczyłem z nimi przez tydzień. Pierwsze 3 dni zajęło mi nauczenie sie oddychania ustami a nie nosem - toż to prawdziwy koszmar !!!
Potem kiedy sie juz nauczyłem zgodnie z tym co napisał bruno (
) zeszło mi wszystko z zatok przynosowych. a i czołowych również
Myślałem , że dostałem ataku jakiejś alergii : jak nie wodą to własnymi ........... się uduszę !
aż poszedłem po rozum do głowy i po te tanie okularki i dopiero wtedy zaczęło sie prawdziwe pływanie i nurkowanie.
moja córka również sama po tygodniu zrezygnowała z pływania z rurką i dusiła się już tylko w samej masce.
Azaliż mój wniosek dla was jest taki : nie musicie kupować maski i rurki - to wcale nie jest niezbędne !!!!! Okularki w zupełności wystarczą !
Dodam tylko , że nie jestem jakimś laikiem jeśli chodzi o pływanie i moja córka równiez - oboje pływamy bardzo dobrze i oboje startowaliśmy nie raz w zawodach pływackich ( oczywiście ja kilka....naście lat temu , ona - całkiem niedawno ) i obojgu nam nie pasuje pływanie w masce i rurce !!!!!
to tak tylko se wtrąciłem pozdr S3