Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Marzenia się spełniają ! - Meksyk 2008

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2009 20:58

shtriga napisał(a):....
Bardzo mi się podoba to, jak piszesz. Ty tajniaku. Dawno trzeba było się przyznać do talentu i cokolwiek więcej napisać! :lol:

Miłe słowa :lol: , ... ale Ty mnie Ula nie podpuszczaj, bo opiszę tu siedem naszych pobytów w Croatii... a rozpocznę od słów: ... " w 2001 roku wybraliśmy się do CRO, z Wrocka dojechaliśmy do granicy w Boboszowie - tam nie było winietek na Czech-autostrady, potem na "Benzinie" w Kralikach też nie :cry: ... i pojechaliśmy dalej..." :lool: :lool: :lool:
No i później przez następne 98 dni będziecie mieli przerąbane czytając relacje... :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2009 21:05

madzia1981 napisał(a):Niesamowity ten autobus z sypialniami:)

Takich autobusów nie spotkałem nigdzie więcej ... a chyba to niezły pomysł ... no i zależy na jakiej zasadzie dobierają te "kuszetki" ... :lol:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 17.01.2009 21:37

hmmmm. Czytam i czytam ...
i
NAJSZŁA MNIĘ taka reminscencja.
A może Slapciu ożeńmy się razem :-), ot takie papierowe Państwem P. będziemy se :-)( tak na ciut ciut ).
Potem w pierwszą!! rocznicę MNIE TAM ZABIERZ!!!!. i już po tej wyprawie możesz mnie kantem puścić i DO NAtki KOCHANEJ SWOJEJ!! powrócić :-).
co??? ;-).
Pozdrowienia :-)
PS. Reniuś śpij spokojnie ;-).
PS. Slapaciu to wszystko przez ten Twój objawiony talent literacki ).
PS Olo jest równiez fascynatem tej kultury ))).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2009 21:48

Zoohho moja miła... sprawę papierowego małżeństwa można rozpatrywać, gdy w Twoim (Waszym) awatarku nie będą się pojawiać naprzemiennie dwie osoby, bo wiesz ... lubię wiedzieć z kim się hajtam - nawet papierowo :wink: :lol: .... bo tak ogólnie zdecydowanie hetero jestem i choć Olusia bardzo lubię i poważam .... no to wiesz.... 8O 8O ...w tych sprawach trzeba mieć pewność ... :lool: :lool:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 17.01.2009 21:53

eeeee tam. To Jareksz nasz )) kiedys Ola mi dał )))i trzymac kazał
Ale przeciez na rok to nie MUS )) . JArekSz mi go USTRZYŻE )).
Nie bój sie ))
buźka
PS> :-) albo niech mi lepiej Olo się tu przewija. W końcu tez będziemy mieli niebawem jakąs rocznicę a i toyotka niebawem gotowa będzie...))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2009 21:58

Życzymy, żeby Toyotka wkrótce wydobrzała ...a na rocznicę ... wiecie ... życzymy Wam szaleństwa jakiegoś ... :lol:
Serdeczne pozdravki.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 18.01.2009 15:33

slapol - jak ja ci zazdroszczę!!! :wink:
Meksyk to też moje marzenie, więc mam nadzieje, że jak tobie się udało to kiedyś i mnie się uda...
Relacja super i zdjęcia bajeczne....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2009 21:25

Życzę, żeby Ci (Wam) się też udało :lol: Co do zdjęć ... hmm ... dzięki, ale wiem, że mogą być lepsze, niestety robione kompaktem, w większości na "automacie" :? No i poza zmniejszeniem rozmiarów, zupełnie surowe, bez obróbki, ale ... nie starczyło jakoś czasu ... :roll:
Pzdr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 18.01.2009 23:24

slapol napisał(a):
madzia1981 napisał(a):Niesamowity ten autobus z sypialniami:)

Takich autobusów nie spotkałem nigdzie więcej ... a chyba to niezły pomysł ... no i zależy na jakiej zasadzie dobierają te "kuszetki" ... :lol:

Spotkaliśmy taki autobus w 1994 r. na campie Flaminio /obrzeża Rzymu.

A dokładniej .. zwyczajny autobus, ale z olbrzymią "hotelową" :wink: przyczepą. Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2009 22:12

Taxco.
Miasto srebra - dawniej i dziś. Nazwę wymawia się podobnie do popularnych u nas marketów zmieniając drugą literkę. "Tasko"po prostu. Gdy jadąc z Puebli osiągamy już niziny 900 m.n.p.m. nagle znowu trzeba się wspiąć tysiąc metrów wyżej. Droga serpentynowata, z pięknymi widokami na niżej położone doliny. Zbliża się wieczór gdy dojeżdżamy na miejsce. Kwaterujemy się w hotelu postkolonialnym, poświęcę mu później kilka fotek i nieco opisu, bo jest inny od standardowych. Nasza przewodniczka mówi: "Ci, którzy mają pokoje z widokiem na miasto zapraszają na tarasowe piwko tych, którzy ich nie mają". Nie wiemy dlaczego, ale gdy wchodzimy do pokoju już wiemy :lol:
Patrzymy w lewo.

Obrazek

Potem nieco w prawo.

Obrazek

I jeszcze bardziej w prawo. Przed nami Taxco. Piękny widok. W oddali słychać jednostajny hałas ponad 150 tysięcznego miasta przyklejonego do okolicznych wzgórz.

Obrazek

Pokoje hotelowe w starym stylu kolonialnym. Łóżka betonowe z położonymi na nich wygodnymi materacami - nie skrzypią :wink: :lol: Szafka nocna tez na postumencie marmurowo - betonowym.

Obrazek

Wnętrza szaf i toalety w takim samym stylu, fajny klimacik. Idziemy nieskrzypiąco spać. :lol:

Obrazek

Rano, gdy wstajemy, oglądanie panoramy z balkonu zaczynamy od prawej strony.

Obrazek

Potem nieco w lewo.

Obrazek

I jeszcze bardziej w lewo.

Obrazek

Nie da się nie zauważyć znaczącego obiektu w mieście. To katedra Santa Prisca.

Obrazek

Idziemy na śniadanie. Pod nogami łażą meksykańskie kury z białymi ogonami. :wink: :lol:

Obrazek

Koło hotelowego basenu spotykamy miłośnika Chorwacji ... a może to Hrvat jakiś :?: 8O

Obrazek

Kierunek - żarłodajnia.

Obrazek

Po prawej stronie można usiąść przy stoliku na oryginalnych krzesełkach, ale tutaj jajecznicy nie podali :cry:

Obrazek

Inne krzesełka ważą chyba z 50 kg 8O ... raczej nie rzucają się nimi na imprezach ... :lol:

Obrazek

Wózek z rudą srebra stojący nieopodal może wskazywać, że śniadanie trzeba odrobić w kopalni, ale na szczęście to eksponat. Ulga - śniadanie wliczone w cenę noclegu.:)

Obrazek

W sklepiku hotelowym produkty kopalniane srebrne do bólu.

Obrazek

A na tarasowych stolikach dekoracje kwiatowe, na mój gust z lekka meksykańskie ...

Obrazek

Po śniadaniu schodkami ...

Obrazek

... wchodzimy na korytarz hotelowy, po prawej stronie okienko do łazienki, w której kąpał się w/w Chorwat.

Obrazek

Z balkonu jeszcze typowy meksykański widoczek, nierówne czerwone dachówki, kaktusowate zielsko i VW Garbus rocznik 1970.

Obrazek

Wreszcie idziemy w miasto, basen już w słońcu.

Obrazek

Jakieś stokrotki obok niego ...:lol:

Obrazek

... i fajny zaułek ...

Obrazek

Stary kolonialny "saloon", a przy wejściu skamieniałe security :)

Obrazek

Zobaczymy, co przyniesie nowy dzień ...
c.d.n.
Ostatnio edytowano 18.03.2009 11:36 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.01.2009 22:44

Taxco nocą mieni się jak ... góra podświetlonego bursztynu.
Ja ... oniemiałam :)

Sympatyczny hotel.
Rozumiem, że stawialiście piwo na tarasie :wink: :lol:

Fotka z Hrvatem przy basenie .. nie otwiera się.
Za to cała reszta - tak !

P.s. lubię takie "stokrotki" :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2009 22:57

Co do nieotwierania się fotek ... sprawdzałem i zrobiłem jeszcze raz "wklejkę"- u mnie wszystko OK, chyba fotosik lekko nie wydala :cry:
Okazało się, że wszyscy jesteśmy ulokowani w takim budynku hotelowym (a było ich kilka), w którym wszyscy mieli widoczek na miasto. Piwko wypiliśmy wznosząc toast z sąsiadami mieszkającymi obok :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.01.2009 23:25

No .... pięknie.
Więcej nie powiem,bo mi mowę odjęło :D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2009 23:39

Ja tylko dopytam jakim piwkiem wznoszono toast na tarasie :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2009 23:45

Wszechobecnym tam - "Corona" :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Marzenia się spełniają ! - Meksyk 2008 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone