Hej Fatamorgana.
Co do cen w Maroko to nie są wygórowane.
My nocowałyśmy w hotelach 3 gwiazdkowych. Pokoje na poziomie, wiadome, że ta kategoryzacja jest inna niż Polska. Wszędzie była klimatyzacja, łazienki w pokoju, śniadanie w cenie. Ceny od 140-180 zł/dobę nas wynosiły, więc przyzwoicie jak na 2 osoby. Nie robiłyśmy nigdzie rezerwacji, bo nie było kiedy. Wyjazd wypadł nagle, więc spontanicznie wszystko było. Nigdzie nie było problemu z noclegiem, ale to październik, więc też inaczej. Trzeba patrzeć na sezonowość. Wszędzie były baseny i jakaś część spa, ale nie było kiedy korzystać. Na basen poszłyśmy , ale tam też nas zaczepiano. Najlepiej na to nie reagować i nie wdawać się w rozmowy.
Co do wynajmu auta, to też przypadkowo trafiłyśmy do wypożyczalni. Była to http://www.easyterra.pl/. Ceny uzależnione od standardu auta. Nam się udało wynegocjować cenę 30 euro /dzień. Trzeba sprawdzić jakie warunki są zawarte w umowie. Zresztą możesz poczytać na ww stronie. Auto zatankowane było do pełna, nie było ograniczeń kilometrowych, stan bardzo dobry był. Ale trzeba uważać, myśmy wszystko sprawdziły i umowę studiowałyśmy dokładnie. Niby nie można negocjować ceny , ale nam sporo zeszli ,bo chcieli 50 euro/dzień.
Co do cen w restauracjach to są przyzwoite( od 20-50DH). Zależy, co kto lubi, ale warto spróbować tradycyjnej kuchni. Mi wszystko smakowało:) Tradycyjny posiłek składa się zazwyczaj z zupy, tradycyjnego dania mięsnego lub rybnego np. tadżin oraz kaszy kuskus, a zakończony jest obfitym słodkim deserem w postaci nadziewanego ciasta, rogalików i egzotycznych owoców.Niezwykle ważnym elementem posiłku, do którego przykłada się dużo wagi jest ceremoniał picia herbaty. Szczególnie popularna jest herbata miętowa przyrządzana ze świeżych liści. Z takich dań,które warto spróbować to polecam:
Tadżin – mięsny lub rybny gulasz z oliwkami,
Harira - zupa z baraniny i warzyw m.in. soczewicy, ciecierzycy, cebuli, czosnku, pomidorów, świeżych ziół i przypraw,
Kuskus – pszenna kasza najczęściej podawana z mięsem, warzywami lub rodzynkami,
Pastilla - potrawa z mielonego mięsa gołębia oraz przyprawianych cytryną jaj, migdałów, cynamonu, szafranu i cukru, poukładanych warstwami, poprzedzielanymi bardzo delikatnym ciastem,
Harissa – ostra pasta z papryki, oliwek i czosnku, stanowiąca dodatek do wielu potraw.
Uważać należy na soki, ale to wiadome. Pij jedynie te,ze świeżo wyciskanych owoców. Najlepiej też pić alkohol, co zabija bakterie:) Ja nie piłam ze względów zdrowotnych , ale nie zaszkodziło mi nic.
Wiadome, że w restauracjach czy taksówkach tzrzeba pamiętać o napiwkach. Ale to już raczej jest normalne.
Ceny za autostrady :
Fès-Rabat (4 EUR)
Rabat-Casablanca (2 EUR)
Casablanca-Marrakech (5 EUR)
Tanger-Rabat (4 EUR).
Trzeba uważać na przepisy drogowe. Łamane są wszystkie, oprócz prędkości. Jest to bardzo respektowane. Dużo policji spotkasz z radarami.
Podróżując samochodem należy pamiętać, że czestotliwość występowania stacji benzynowych (szczególnie na południu kraju) w Maroku jest dużo mniejsza niż w Polsce.
Jakby co odpowiem na inne pytania w miarę możliwości.
Pozdrawiam