Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAROKO 2023 ... SAMODZIELNIE SAMOCHODEM ...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
PAP
Cromaniak
MAROKO 2023 ... SAMODZIELNIE SAMOCHODEM ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 03.11.2023 22:15

Witam :papa:

Pomysł wybrania się samochodem do Maroka i Egiptu chodził za mną od wielu wielu lat :) ... zawsze było to 'coś' co kazało odkładać to na potem ... aż nadszedł rok 2023 kiedy zapadła decyzja, że maj będzie optmalnym momentem na trzy tygodniowy podbój Maroka :) ... i to miał być koniec na ten rok ... ale potem pojawił się pomysł tygodniowego jesiennego wylotu do Egiptu, który szybko rozrósł się i ewoluował do 19 dniowej objazdówki po tym niby znanym, ale tylko powierzchownie kraju :) :) ... i tak w jeden rok Afryka staneła przed nami dwa razy otworem :) :) ...

Wideo realacja jak to zwykla u mnie powstaje z lekkim poślizgiem, wszak zawodowym vlogerem nie jestem ;) :) ... pytanie czy są tu chętni do obejrzenia obu relacji :) ??

Pozdrawiam :D ...

PAP
Ostatnio edytowano 09.02.2025 11:15 przez PAP, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran
Re: MAROKO 2023 & EGIPT 2023 ... samochodem :) :) ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2023 22:33

Z przyjemnością zobaczę, jak zwiedzałeś Afrykę :D . Maroko nieco liznęłam wiele lat temu, ale była to wycieczka zorganizowana, więc daleko jej to tego, co Ty pokażesz 8) . Egipt... Osobiście mnie tam nie ciągnie, ale na discovery i nie tylko, różne programy z ochotą oglądam, więc Twój punkt widzenia też z chęcią zobaczę. Zajrzę też do filmików z Aten, gdyż to miasto trochę udało mi się poznać i polubić :D . A Bałkany... poza Grecją, wciąż przede mną, tylko czasu na nie brak :oczy: . Może jak oboje będziemy na emeryturze, uda nam się choć trochę zobaczyć trochę miejsc w realu, a nie tylko "podglądając" innych?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.11.2023 22:22

Matko, really??? :) szacunek i czekaaaam :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.11.2023 13:20

PAP napisał(a):Witam :papa:

Pomysł wybrania się samochodem do Maroka i Egiptu chodził za mną od wielu wielu lat :)

Chętnie zobaczę jak to się robi w praktyce. Widziałem wyprawy samochodem jeszcze dalsze, ale to już typowi wyprawowcy popełniali.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.11.2023 13:30

Ja też chętnie poczytam i pooglądam. Przyznaję, że pomysł odważny! 8)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:25

dangol napisał(a):Z przyjemnością zobaczę, jak zwiedzałeś Afrykę :D . Maroko nieco liznęłam wiele lat temu, ale była to wycieczka zorganizowana, więc daleko jej to tego, co Ty pokażesz 8) . Egipt... Osobiście mnie tam nie ciągnie, ale na discovery i nie tylko, różne programy z ochotą oglądam, więc Twój punkt widzenia też z chęcią zobaczę. Zajrzę też do filmików z Aten, gdyż to miasto trochę udało mi się poznać i polubić :D . A Bałkany... poza Grecją, wciąż przede mną, tylko czasu na nie brak :oczy: . Może jak oboje będziemy na emeryturze, uda nam się choć trochę zobaczyć trochę miejsc w realu, a nie tylko "podglądając" innych?

Witaj :) ...

Zdecydowanie samodzielne podróżowanie ma swoje liczne plusy i daje możliwość dopasowania zawartości wyjazdu do swoich własnych potrzeb i oczekiwań :) ... Egipt zdecydowania nie jest miejscem oczywistym :) ... ale o tym będzie za kilka tygodni jak uporamy się wpierw z relacją z Maroka ;) :) ...

Co do zostawiania zwiedzania 'na później' wiadomo, że każdy mam inne realia prywatno - zawodowe i to one w dużej mierze określają nasze możliwości robienia tego 'tu i teraz', ale z drugiej strony, jak to mówią, 'chcieć to móc' :) :) ... zatem póki co zapraszam do 'podglądania' nas ;) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:32

tony montana napisał(a):Matko, really??? :) szacunek i czekaaaam :)

Really, really :) :) :) ...

O ile Maroko było planowane od kilku lat, o tyle Egipt wyszedł w tym roku na totalnym spontanie :) :) ... zaczęło się od wizji jednego tygodnia w all inclusive, a skończyło na 19 dniach bez żadnego all inclusive, w 100% na własną rękę, beż żadnego biura podróży, z głosowaniem w Kairze, of course :) ... Egipt się zmienia, ale z całą pewnością takie samodzielne rumakowanie autem prawie 4k km po jego drogach nie jest przygodą dla wszystkich :) ... ale jak pisałem, do tego temtu wrócimy w szczgółach za kilka tygodni :) :) ... już zapraszam, bo będzie co oglądać :) ... takiego Egiptu mnie nie udało się na YT jeszcze zobaczyć ;) :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:37

te kiero napisał(a):
PAP napisał(a):Witam :papa:

Pomysł wybrania się samochodem do Maroka i Egiptu chodził za mną od wielu wielu lat :)

Chętnie zobaczę jak to się robi w praktyce. Widziałem wyprawy samochodem jeszcze dalsze, ale to już typowi wyprawowcy popełniali.

No więc właśnie, a my tu pokażemy i udowodnimy, że takie kraje mogą odwiedzać normalni ludzie (no powiedzmy, zależy od definicji tej normalności ;) ;) :) ), nie będący zawodowymi vlogerami, vanliferami, mającymi nieograniczone budżety finansowe czy bezkres możliwości czasowych, że można to zrobić własnym 10-cio letnim 'cywilnym' autem bez żadnych specjalnych modyfikacji lub autem wypożyczonym :) ... i że pomijając inne widoki za oknem, organizacyjnie taki wyjazd nie różni się znacznie od wyjazdu na Bałkany :) :) ... serio ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:42

marekkowalak napisał(a):Ja też chętnie poczytam i pooglądam. Przyznaję, że pomysł odważny! 8)

Odważny tak, ale wykonalny :) :) ... acz co ważne, w mojej ocenie wymagający stopniowego przygotowania mentalnego :) :) ...

Czyli ... wpierw odwiedzamy HR :) ... potem hartujemy się w dalszych zakątkach Bałkanów, oswajamy Albanię i Bułgarię :) :) ... potem ruszamy do Turcji, of course samochodem :) ... jak na tym etapie jest OK i nie mamy dość, wtedy to znak, że można się porwać dalej :) ... acz wpierw Maroko, a dopiero potem Egipt, jako najwyższy stopień wtajemniczenia w tej grupie ;) :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:45

MAROKO 2023

Podstawowe fakty ...

Czas trwania wyprawy = 28/04/2023 - 21/05/203 = 24 dni :) ...

Przejechany dystans = 10 340 km z Warszawy do południowego Maroka i nazad :) ...
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 19:49

Dzień 1

Piątek 28/04/2023

Warszawa, PL - Legnica, PL

Odległość = 440 km

P.S. z każdego dnia będzie timelapse pojazujący 100% trasy, ale będzie też materiał z relacją 'gadaną' :) ... z tego pierwszego dnia jest tylko timelapse, więc proszę się nie zniechęcać ;) :) :) ...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.11.2023 19:51

Super wyprawa.
Lubię takie klimaty.
Pewne pytania cisną mi się na usta:
- noclegi.... gdzie, jakieś pensjonaty, hotele itp, czy też samochód itp?
- mieliście namiot dachowy ?
- jak duże auto?
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.11.2023 20:53

baunty napisał(a):Super wyprawa.
Lubię takie klimaty.
Pewne pytania cisną mi się na usta:
- noclegi.... gdzie, jakieś pensjonaty, hotele itp, czy też samochód itp?
- mieliście namiot dachowy ?
- jak duże auto?

W obu przypadkach założenie podstawowe było takie, że każdą noc nocujemy pod dachem, czyli albo prywatne apartamenty albo małe hoteliki :) ... i jak zwykle używałem Booking.com i bez problemu zawsze coś fajnego w rozsądnych pieniądzach znajdywałem :) ... oczywiście 100% wcześniejszych rezerwacji, zero jazdy na spontanie i szukania na miejscu, bo to zwłaszcza tam wiązałoby się z niepotrzebnych stresem w mojej opini :) ... recenzje z fajniejszych obiektów też będą w relacji :) ...

Zatem namiotu nie było, acz jak ktoś lubi taką formę, to z tego co badałem temat nocowanie na dziko lub na małych parkingach / campingach jest w Maroko możliwe ... w Egipcie bym raczej nie polecał z wielu powodów, z resztą tam vanliferów nie widzieliśmy żadnych, więc niech to będzie potwierdzeniem tych słów :) ...

W Maroko był nasz własny Peugeot 508SW, czyli kombii :) ... w Egipcie wynajęty Nissan Sentra, czyli sedan :) ...

Pozdrawiam,

PAP
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.11.2023 11:02

Przypomniała mi się podobna wyprawa do Maroka użytkownika @GEGO jeśli dobrze pamiętam Mistubishi Outlanderem.
Mam nadzieję, że nie zaliczyliście jak oni spotkania z przebierańcami w Hiszpani i okradzeniem.
Youtuber @kikiświat również opowiadał o podobnych sytuacjach w rejonie Katalonii, a samemu spotkał się z włamem do samochodu.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 06.11.2023 11:48

te kiero napisał(a):Przypomniała mi się podobna wyprawa do Maroka użytkownika @GEGO jeśli dobrze pamiętam Mistubishi Outlanderem.
Mam nadzieję, że nie zaliczyliście jak oni spotkania z przebierańcami w Hiszpani i okradzeniem.
Youtuber @kikiświat również opowiadał o podobnych sytuacjach w rejonie Katalonii, a samemu spotkał się z włamem do samochodu.

O tej tematyce w dużych miastach we FR & E czytałem przed wyjazdem, więc tam (Madryd, Barcelona) noclegi były zawsze tak wybierane, aby obiekt noclegowy miał garaż lub przynajmniej zamknięty parking :) ... wtedy auto tam sobie odpoczywało, a my ruszaliśmy na miasto na nogach i metrem :) ... też o tym będzie w odpowiednich odcinkach :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Następna strona

Powrót do Afryka