Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAROKO 2023 & EGIPT 2023 ... samochodem :) :) ...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 24.11.2023 21:45

Dzień 6

Wtorek 3/05/2023

Madrid, E - Gibraltar, GBZ - Algeciras, E

Odległość = 715 km

Madryd zwiedzony, Maroko wzywa, jedziemy dalej :) ... plan dnia jest prosty ... przelecieć prędziorkiem przez interior Hiszpanii i o ludzkiej porze dotrzeć nad wybrzeże, tam coś zjeść w jakiejś nadmorskiej mieścince, łapiąc odrobinę nadmorskiego hiszpańskiego klimatu, a następnie resztę dnia aż do zmroku przeznaczyć na wizytę w Gibraltarze i zobaczyć ile się da, acz bez presji, bo na dokładniejsze spenetrowanie tego brytyjskiego terytorium trza będzie się kiedyś wybrać na spokojnie, dziś wszak ma być ino rekonesans bojem ;) :) :) ...

Zatem wsiadamy i jedziemy :) ... link do dokładnej mapy trasy oczywiście w opisie odcinka na YT :) ...

Miłego oglądania :papa: :papa:

PAP
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 08:17

Madryd zwiedzony, Maroko wzywa, jedziemy dalej :) ... plan dnia jest prosty ... przelecieć prędziorkiem przez interior Hiszpanii i o ludzkiej porze dotrzeć nad wybrzeże, tam coś zjeść w jakiejś nadmorskiej mieścince, łapiąc odrobinę nadmorskiego hiszpańskiego klimatu, a następnie resztę dnia aż do zmroku przeznaczyć na wizytę w Gibraltarze i zobaczyć ile się da, acz bez presji, bo na dokładniejsze spenetrowanie tego brytyjskiego terytorium trza będzie się kiedyś wybrać na spokojnie, dziś wszak ma być ino rekonesans bojem ;) :) :) ...

Zazdroszczę :). Uwielbiam takie przemieszczanie się .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 27.11.2023 15:21

wiola2012 napisał(a):Zazdroszczę :). Uwielbiam takie przemieszczanie się .

Witaj :) ...

Zazdrość może być skutecznym bodźcem motywującym do działania ;) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 27.11.2023 15:32

Po dotarciu nad wybrzeże, nad którym możemy spotkać całkiem sporo aut na rosyjskich i ukraińskich rejestracjach, wyłącznie tych 'z górnej półki', szukamy miejsca aby coś zjeść :) ... słynną Marbellę omijamy szerokim łukiem z obawy o nasz wyprawowy budżet, wybierając teoretycznie bardziej skromną Esteponę ... jedzonko samo do nas jednak nie przyjdzie, musimy (i chcemy :) ) wyruszyć na mały spacer w jego poszukiwaniu ... obawy budzi potencjalne ryzyko zamykania lokali gastronomicznych po sjeście :) ... zapraszamy :) ...

PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 28.11.2023 17:18

Najedzeni i przespacerowani ruszamy dalej :) ... następny punkt programu to zgodnie z planem Gibraltar :) ... plan w wersji maxi jest ambitny, w wersji mini mniej, a co się uda z tego zrealizować, to już musicie zobaczyć sami ;) :) :) ...

baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.11.2023 21:41

Oby Was Orki nie zaatakowały podczas przeprawy cieśniną ;)
Od kilku lat dość głośny temat, ale dotyczy mniejszych jednostek.

Gibraltar.... zadziwia mocno
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 29.11.2023 21:50

baunty napisał(a):Oby Was Orki nie zaatakowały podczas przeprawy cieśniną ;)
Od kilku lat dość głośny temat, ale dotyczy mniejszych jednostek.

Gibraltar.... zadziwia mocno

Przeprawa przez cieśninę będzie już lada dzień, więc pozwolę sobie odroczyć odpowiedź do zadanego pytania ;) ;) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 29.11.2023 21:53

Podczas zwiedzania Gibraltaru był też polski akcent :) ... starsi będą pewnie pamiętali z lekcji historii, młodsi obawiam się, że nie, więc oglądamy odcinek do końca ;) :) :) ... zapraszam :) ...

Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 30.11.2023 10:41

Na Gibraltarze byłam ale bardzo dawno temu w wieku nastoletnim. Pamiętam małpy i konieczność przejścia przez pas startowy lotniska (tam chyba jakaś kontrola graniczna była?). Fajnie zobaczyć bardziej współcześnie. No i czekam na przeprawę ;-) .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.11.2023 10:58

Aglaia napisał(a):Na Gibraltarze byłam ale bardzo dawno temu w wieku nastoletnim. Pamiętam małpy i konieczność przejścia przez pas startowy lotniska (tam chyba jakaś kontrola graniczna była?). Fajnie zobaczyć bardziej współcześnie. No i czekam na przeprawę ;-) .

Też się nastawiałem na przejazd przez ten pas startowy jak szczerbaty na suchary ;) ;) :), ale się ździebko rozczarowałem, gdyż przejazd przez pas był zamknięty i pokierowano nas nową trasą wzdłuż pasa do nowego tunelu pod pasem zawijającego w kierunku powrotnym po drugiej jego stronie :) ... granica i kontrola paszportowa z Hiszpanią też oczywiście jest :) ... jedno i drugie widać w odcinku w poście z 28/11/2023 :) ...

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.11.2023 11:03

Na podsumowanie dnia 2 timelapse'y z całej trasy :) :) ...

PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 01.12.2023 21:17

Dzień 7

Środa 4/05/2023

Algeciras, E - Ceuta, E - Fes, MA

Odległość = 360 km

Maroko wzywa, więc trza wreszcie przeprawić się przez tą wodą dzielącą Europę od Afryki :) ... a że docelowo tego dnia chcemy dojechać już do Fezu, plus mamy ambicje objechać całe hiszpańskie terytorium Ceuty na drugim już brzegu tej wody, i że promy są 4 w ciągu dnia o tej porze roku, stąd wybieramy ten najpierwsiejszy, czyli jak dla mnie w środku nocy ;) ;) :) ... ale są i plusy takiego rozwiązania, bo gdy prom wychodzi z portu w Algeciras możemy podziwiać wschód słońca, jeden z dwóch na tej wyprawie ;) :) ...

Ci co pływali promami w HR czy GR będą mogli sobie porównać jak wygląda ten interkontynentalny prom :) ... jak dla mnie to bujało okrutnie ...tłumaczę to sobie tym, że się wody z Morza Śródziemnego mieszały z wodami z Oceanu Atlantyckiego, jakieś prądy czy cóś, ale jak ktoś bardziej się zna na marynistyce i potrafi to inaczej wytłumaczyć, to upraszam o kilka słów komentarza :) ...

I jeszcze jedna uwaga, taka bardziej ogólna, taki a la papierek lakmusowy ;) ;) :) ... mamy siódmy dzień wyprawy i dobiero forsujemy cieśninę ... jeżeli ktoś do tej pory oglądał poprzednie odciniki i miał z tego względną radość, to znak, że może jak my jechać tam autem :) ... ale jeżeli ktoś był już znudzony po pierwszym odcinku, to najpewniej oznacza, że do Maroka powinien polecieć samolotem i tam dopiero wynając samochód, aby spędzić czas wyjazdu na samym Maroku, bez tracenia czasu na dojazd i powrót przez mało egzotyczną EU :) :) ... tak mnie się przynajmniej wydaje :) ...

W gratisie będą nasze poranne dywagacje dlaczego Islam jest religią fit ;) ;) :) ...

Zatem wsiadamy i jedziemy :) ... link do dokładnej mapy trasy oczywiście w opisie odcinka na YT :) ...

Miłego oglądania :papa: :papa:

PAP
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.12.2023 21:48

Lubię wakacje z samochodem, ale tydzień na dojazd to jednak dla mnie za długo i zdecydowanie w przypadku Maroko u mnie będzie samolot (niedużo brakowało a byłby w listopadzie, ale po trzęsieniu ziemi jednak zmieniłam plan poszukiwań).
Ja jestem zdecydowany zwolennik słowa pisanego niż oglądanego, ale odcinki z Maroko już będę starała się oglądać.
Ostatnio edytowano 02.12.2023 11:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 02.12.2023 10:12

Relacja mi się podoba choć jestem przyzwyczajona do zdjęć i opisów słownych więc trochę muszę się przestawić. Jadę z wami dalej. Choć moje Maroko, podobnie jak Piekary będzie raczej samolotowo-samochodowe. Niestety nie mam tyle czasu żeby poświęcić tydzień na dojazd i pewnie kolejny na powrót :-( .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 04.12.2023 16:19

piekara114 napisał(a):Ja jestem zdecydowany zwolennik słowa pisanego niż oglądanego, ale odcinki z Maroko już będę starała się oglądać.

Aglaia napisał(a):Relacja mi się podoba choć jestem przyzwyczajona do zdjęć i opisów słownych więc trochę muszę się przestawić.

Witam Was :) ...

Doskonale Was rozumiem, wszak słowo pisane ma swoją magię, zwłaszcza w wypadku relacji podróżniczych :) ... acz pojedyńcze zdjęcia nie oddadzą tego samego co zdjęcia ruchome ;), choć też mają swój urok :) ... w mojej ocenie vlog pozwala na wirtualne odwiedzenie miejsc bez wychodzenia z domu ;) :) ... sam naoglądałem się dużo vlogów wielu różnych autorów i sam w swoich staram się zawierać to, czego brakowało i brakuje mi u innych :) ... każdy oczywiście ma swoje gusta i upodobania, nie zmienia to faktu, że zapraszam do oglądania :) :) ...

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka