Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAROKO 2023 & EGIPT 2023 ... samochodem :) :) ...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 06.11.2023 21:51

Dzień 2

Sobota 29/04/2023

Legnica, PL - Belfort, F

Odległość = 970 km

W tym odcinku będzie tranzyt przez umiłowany kraj Jarosława K, czyli 100% jazdy po autobahnach, ale nie znaczy to, że będzie nudno ;):) ... zobaczymy co Niedźwiedzie jedzą po drodze, a zainteresowani będą mieli podpiętą do odcinka na YT mapę w Google pokazującą trasę, zaś w samym filmie wszystkie kluczowe skrzyżowania dróg będą pokazane i również oznaczone w opisie odcinka :) ... zatem nic tylko oglądać i notować celem inspiracji ;) :) :) ...

Zapraszam :papa:

PAP
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.11.2023 22:19

Dobrze, że " " podpowiedział Ci, który rok ;)

Ps a w Legnicy to jedyny raz zatrzymywałem się na noc 24/25.XI.1991 - a pamiętam to dlatego, że Freddie Mercury wtedy odszedł.

Filmy bardzo obiecujące.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 06.11.2023 22:49

Witaj :) ...

baunty napisał(a):Dobrze, że " " podpowiedział Ci, który rok ;)

Możesz proszę rozwinąć myślę, bom nie załapał ;) :) :) ...

baunty napisał(a): a w Legnicy to jedyny raz zatrzymywałem się na noc 24/25.XI.1991 - a pamiętam to dlatego, że Freddie Mercury wtedy odszedł.

Też pamiętam ten dzień ... acz nie w Legnicy ;) :) ...

baunty napisał(a):Filmy bardzo obiecujące.

Dziękuję :) ... w tak zwanym między czasie zapraszam do filmów deczko bardziej archiwalnych jak te tu np. :) :) ...

Bałkany 2020
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... jqr8EpbI0-

Chorwacja 2021
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... iFmPwHshBb

Turcja 2021
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... vFmYcHfemA

Bałkany 2022
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 3UsI0Ksa1M

Pozdrawiam,

PAP
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.11.2023 00:16

PAP napisał(a):Witaj :) ...

baunty napisał(a):Dobrze, że " " podpowiedział Ci, który rok ;)

Możesz proszę rozwinąć myślę, bom nie załapał ;) :) :) ...

PAP

Oj. Emotka niedźwiadka tam była.....i nie ma 8)
A chodziło o to, jak mówiłeś datę z pauzą po 202......i - jak to nazywasz sympatyczną panią - niedźwiadek powiedział ....trzeci (2023) :)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 01:40

baunty napisał(a):Oj. Emotka niedźwiadka tam była.....i nie ma 8)
A chodziło o to, jak mówiłeś datę z pauzą po 202......i - jak to nazywasz sympatyczną panią - niedźwiadek powiedział ....trzeci (2023) :)

Tak, to prawda, bez wsparcia Niedźwiadka byśmy na tych wyjazdach polegli :) ... a już zwłaszcza w tym Egipcie, gdzie wcielił się w rolę nawigatora niczym Maciej Wisławski :) :) ... tam z moimi papierowaymi mapami wymiękłem, taki tam brak oznakowania i hardcore ogólny ;):) ...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.11.2023 12:07

Największym problemem tak długo dystansowego wyjazdu jest u mnie żal nie zobaczyć licznych atrakcji "po drodze". Może to być jednorazowa wyprawa w życiu i chciałoby się uszczknąć jak najwięcej.
Przymierzałem się już nie raz do wyjazdu do Portugalii, ale po opracowaniu trasy sam dojazd wychodził 6 dni: max 700km dziennie jazdy, plus zwiedzanie, m.in. w dwóch miejscach po 2 nocki...
W zakresie drogi przez Francję, ja na pewno wybrałbym przejazd przez Viaduct Millau, jak atrakcję samą w sobie, a to już zmienia trasę sporo +koszty oczywiście.
Teraz na topie jest Stambuł, jako że bliższy od Portugalii, ale po drodze znów atrakcji sporo i dojazd się wydłuża.

Ps. Fajne tranzytowe mieszkanko w Belfort.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 07.11.2023 12:19

Ja z chęcią pooglądam i poczytam.

U nas od kilku lat był pomysł Portugalii samochodem. W zeszłym roku wszystko nawet było rozpisane, dokładnie zaplanowane a noclegi zarezerwowane. Niestety z różnych przyczyn zmienił się w tygodniowy wylot samolotem.

Na kolejny rok w planach mamy minimalnie krótszą wersję i zamiast Portugalii Andaluzja. Większość naszego pierwotnego i niezrealizowanego portugalskiego planu jest skopiowana.

Maroko na 1 dzień też chodzi po głowie ale że dużo się dzieje i że nie mam teraz na to czasu to nie siadam jeszcze dokładniej do tego.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 16:12

te kiero napisał(a):Największym problemem tak długo dystansowego wyjazdu jest u mnie żal nie zobaczyć licznych atrakcji "po drodze". Może to być jednorazowa wyprawa w życiu i chciałoby się uszczknąć jak najwięcej.
Przymierzałem się już nie raz do wyjazdu do Portugalii, ale po opracowaniu trasy sam dojazd wychodził 6 dni: max 700km dziennie jazdy, plus zwiedzanie, m.in. w dwóch miejscach po 2 nocki...
W zakresie drogi przez Francję, ja na pewno wybrałbym przejazd przez Viaduct Millau, jak atrakcję samą w sobie, a to już zmienia trasę sporo +koszty oczywiście.
Teraz na topie jest Stambuł, jako że bliższy od Portugalii, ale po drodze znów atrakcji sporo i dojazd się wydłuża.

Ps. Fajne tranzytowe mieszkanko w Belfort.

No właśnie wtedy stosuję technikę rozpoznania bojem ;) :) ... wybieram co ciekawsze miejsca na postój i zwiedzanie (tak na przykład i tu będzie z Carcassonne), a resztę poznaję w przejeździe, notując co ciekawsze miejsca do powtórki przy kolejnych razach :) ... tak było z wieloma miejscami na Bałkanach :) ...

Jeżeli Istambuł chodzi Ci po głowie, to zapraszam tu :

Bałkany 2020

Turcja 2021

To też idealny przykład jak nas rozpoznawczy Istambuł w jednym roku zainspirował do większego kawałka Turcji w roku kolejnym :) :) ...

P.S. Widzę ktoś tu wyprzedza chronologię ;) :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 16:16

woojtekg napisał(a):Ja z chęcią pooglądam i poczytam.

U nas od kilku lat był pomysł Portugalii samochodem. W zeszłym roku wszystko nawet było rozpisane, dokładnie zaplanowane a noclegi zarezerwowane. Niestety z różnych przyczyn zmienił się w tygodniowy wylot samolotem.

Na kolejny rok w planach mamy minimalnie krótszą wersję i zamiast Portugalii Andaluzja. Większość naszego pierwotnego i niezrealizowanego portugalskiego planu jest skopiowana.

Maroko na 1 dzień też chodzi po głowie ale że dużo się dzieje i że nie mam teraz na to czasu to nie siadam jeszcze dokładniej do tego.

Zapraszam, zapraszam :) ...

Ja też od tego zaczynałem, że Maroko miało być ino 'na chwilę' przy okazji Hiszpanii, a stało się koniec końców celem samym w sobie :) ... zobacz całość, oceń, przemyśl, a na wnioski moment przyjdzie w swoim czasie :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 16:19

Skoro ten nocleg w Belfort został już wywołany do tablicy, to zapraszam na jego review :) :) ...

Ta seria w ulubionym języku Andrzeja D. aby zasięg był kapkę szerszy i korzyść społeczna większa :) ... mam nadzieję, że forumowi patrioci wybaczą ;) :) :) ...

Zapraszam :) ...

baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.11.2023 17:39

PAP napisał(a):
woojtekg napisał(a):Ja z chęcią pooglądam i poczytam.

Zapraszam, zapraszam :) ...

Ja też od tego zaczynałem, że Maroko miało być ino 'na chwilę' przy okazji Hiszpanii, a stało się koniec końców celem samym w sobie :) ... zobacz całość, oceń, przemyśl, a na wnioski moment przyjdzie w swoim czasie :) ...

Pozdrawiam,

PAP

Tam gdzie jest bliżej, łatwiej jest wrócić - przynajmniej ja sobie tak zawsze tłumaczyłem jadąc ",, gdzieś dalej" 8)

A co do Portugalii..... Samolot i wypożyczenie samochodu na miejscu. Bez samochodu "ani rusz" , a jest co zwiedzać.
W Faro cała okolica lotniska jest pełna wypożyczalni i na lotnisku kilka.

Ps PAP, mówiłeś coś o cenie apartamentu i godzinach zakwaterowania i wykwaterowania?
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 18:10

baunty napisał(a):Ps PAP, mówiłeś coś o cenie apartamentu i godzinach zakwaterowania i wykwaterowania?

Nie, ale w opisie każdego review masz link do mapy z lokalizacją tego obiektu oraz link do tego obiektu na Booking, gdzie masz już wszystkie info w temacie ceny, godzin zakweterowania i wykwaterowania oraz zasad pobrania klucza :) ... wszak cena zależy często od terminu i ilości osób, więc nie chciałem już tym wprowadzać w błąd oglądających :) ... chodziło bardziej czy obiekt jest fajny, czysty, funkcjonalny, jak dostępny i gdzie zlokalizowany oraz jak wygląda kwestia parkingu dla auta :) ...

PAP
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.11.2023 20:44

PAP napisał(a):
Jeżeli Istambuł chodzi Ci po głowie, to zapraszam tu :

Bałkany 2020

Turcja 2021

To też idealny przykład jak nas rozpoznawczy Istambuł w jednym roku zainspirował do większego kawałka Turcji w roku kolejnym :) :) ...

Rozbiłeś tymi linkami bank :proszedzieki: ale mam materiału do analizy 8O wiele po tytułach pokrywa się z moimi planami.

PAP napisał(a):P.S. Widzę ktoś tu wyprzedza chronologię ;) :) :) ...

Wciągneło mnie, fajnie się z Wami jedzie :D
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.11.2023 21:56

te kiero napisał(a):
Rozbiłeś tymi linkami bank :proszedzieki: ale mam materiału do analizy 8O wiele po tytułach pokrywa się z moimi planami.

PAP napisał(a):P.S. Widzę ktoś tu wyprzedza chronologię ;) :) :) ...

Wciągneło mnie, fajnie się z Wami jedzie :D

Miło mi :) :) ...

Pytanie ile czasu na ten Istambulski wyjazd planujesz :) ? ... z tego co masz w relacji to Salina Turda na 100% polecam :) ... i twierdza Golubac, choć ździebko na uboczu :) ... Trasa Transfogarska jednak bardziej malownicza niż Trans Alpina :) ... Siedmiogród gorąco polecam = Sighisoara, Brasov, Sibiu :) ...

Słowem obejrzyj co tam jest, a w razie pytań czy poleceń miejscówek do nocowania służę poradą, wszak reviews wtedy jeszcze nie kręciłem :) :) ...

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 09.11.2023 19:05

Dzień nie byłby kompletny bez spaceru :) ...

Zatem po zaokrętowaniu się do mieszkania i zjedzeniu obiado-kolacji na takowy wybieramy się :) ...

Przy okazji jest sposobność sprawdzić, czy prawdą jest to co mówi w telewizorze Mateusz M., że w tej Unii to ino palą samochody, gwałcą i mordują ;) ;) :) :) ....

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka