Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Marki aut a kategorie (autostrady)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 05.07.2009 16:00

Czy jest dostępny jakiś katalog z markami pojazdów - do jakich kategorii należy przy opłatach za autosyradę? Czy generalnie brać jak mi się wydaje? Wiem, że taki katalog istnieje
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.07.2009 16:03

Przecież kategorie opłat są wyraźnie opisane w cenniku :roll:
http://cro.pl/cenydr2009.php
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 05.07.2009 16:25

A czy jest dostępny taki katalog? Wg wymiarów auta powinno się mieścić w I kategorii, ale jest to VW T4 i jest tak na granicy.
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 05.07.2009 17:59

Opłata nie zależy od marki auta zdaje się ;-)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.07.2009 18:06

Kategoria auta (czyli również opłata) zależy od wysokości.

W pierwszej kategorii mieszczą się wszystkie auta osobowe i vany, w których wysokość od podłoża do górnego kraju kierownicy nie przekracza 130 cm.
Tak przynajmniej jest w Serbii (zdobyłem dokładną informację), więc podobnie z pewnością jest w Chorwacji.
Nasi jedni znajomi jeździli Fiatem Ducatgo a inni Toyotą Previą i nie mieli żadnego problemu, ale chyba T4 jest trochę wyższa, więc nie jestem pewien.
Hm, podejrzewam, że jeśli chodzi o samochody z tzw. "pogranicza" to sporo zależy od humoru panów mundurowych na granicy, ale z tego co wiem, to jeśli auto wygląda na spełniające cele osobowo-turystyczne, to raczej nie robią problemów.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 05.07.2009 19:04

Ogólnie zasady kategoryzacji aut są mi znane, ale:

Rok temu, kiedy jechaliśmy sporym vanem, to Pan z budki, podczas płacenia, nie wiedział do jakiej kategorii nas przypiąć, bo jak powiedział - nie ma tego modelu w katalogu. Tak więc wydaje mi się, że istnieje coś takiego jak spis modeli aut przy kategoriach - co nawet wydawałoby się logiczne. Przecie przy autach o wymiarach granicznych, nie będą dokonywane pomiary na bramkach...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.07.2009 22:43

kapitan_statku napisał(a):... wydaje mi się, że istnieje coś takiego jak spis modeli aut przy kategoriach - co nawet wydawałoby się logiczne. Przecie przy autach o wymiarach granicznych, nie będą dokonywane pomiary na bramkach...

Też tak myślałem i pytałem nawet w Serbii kilka razy na bramkach, ale nie wiedzieli nic o takiej liście. Mówili mi tylko o wysokości.
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 07.07.2009 13:54

kapitan_statku napisał(a):Ogólnie zasady kategoryzacji aut są mi znane, ale:

Rok temu, kiedy jechaliśmy sporym vanem, to Pan z budki, podczas płacenia, nie wiedział do jakiej kategorii nas przypiąć, bo jak powiedział - nie ma tego modelu w katalogu. Tak więc wydaje mi się, że istnieje coś takiego jak spis modeli aut przy kategoriach - co nawet wydawałoby się logiczne. Przecie przy autach o wymiarach granicznych, nie będą dokonywane pomiary na bramkach...
Witam,chyba jakaś lista jest bo jechałem trzy dni temu vw t5 i mówię do Pana w budce że kategoria pierwsza na co gość mi mówi że np.transporter,caravel,multivan,vito ,viano itp są zaliczane do kategori drugiej,co lepsze ciągłem przyczepke i wtedy kat 3 jak prawie za tira a napewno za autobus,skąd to znamy,autostrada a4 katowice- kraków bus na bliżniaku ale do 3,5 tony całkowitej opłata jak za ciężarówkę,więc uważam że ceny za autostrady na Słowacji i Węgrzech są zdecydowanie tańsze bo pierwsza kategoria to jest do 3500DMC pozdr
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 07.07.2009 19:24

Tak, generalnie wszystkie vany są zaliczane do kategorii II. Jednakże faktycznie ja również miałem przypadek, kiedy Pan w budce nie wiedział do jakiej kategorii nas przypiąć, bo jak powiedział - Nie miał tego modelu w katalogu...
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 07.07.2009 21:46

kapitan_statku napisał(a):generalnie wszystkie vany są zaliczane do kategorii II

Oj, coś mi się wydaje, że przesadziłeś. Jechałem w zeszłym roku Toyotą Previą (a to van znacznie większy od np. "wielkiej trójki" (Sharan, Galaxy, Alhambra) - na żadnych bramkach nie było wątpliwości - kat. 1;

Z T4 rzeczywiście może być kłopot - rację mają mówiący o kryterium wysokości.
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 07.07.2009 22:19

Dla wszystkich, którzy tu zajrzą/zajrzeli:

KATEGORIE POJAZDÓW NA AUTOSTRADACH CHORWACKICH:

IA - obejmuje pojazdy silnikowe o cechach konstrukcyjnych motocykla, w tym motocykla trójkołowego lub czterokołowego,

I - obejmuje pojazdy silnikowe o dwóch osiach i wysokości nie przekraczającej 1,90m (mierzonej na pierwszej osi), z wyjątkiem pojazdów kat. II pkt b,

II - obejmuje:
a) pojazdy silnikowe o trzech i więcej osiach i wysokości do 1,90m mierzonej na pierwszej osi,
b) pojazdy silnikowe o dwóch osiach i wysokości przekraczającej 1,90m, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 tony,

III - obejmuje pojazdy silnikowe o dwóch lub trzech osiach i wysokości powyżej 1,90m, których dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 tony oraz pojazdy zaliczane do kategorii II pkt. b wraz z przyczepą,

IV - obejmuje pojazdy silnikowe o czterech lub więcej osiach, wysokości powyżej 1,90m mierzonej na pierwszej osi oraz dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony.

Źródło: www.hac.hr - zakładka "Cestarina / Kategorizacija vozila" i "Cestarina / Cjenik"
(uwaga, w zakładce "Cjenik" wysokość w tabelce z kategoriami mylnie podana jako 1,30m).

Zgodnie z tymi przepisami, samochód osobowy lub van - dwuosiowy, należy do kategorii jak niżej:
- jeśli nie wyższy niż 1,9m - kategoria I (z przyczepą - kategoria II).
- jeśli wyższy niż 1,9m, ale DMC do 3,5t - kategoria II (z przyczepą - kat. III).
- jeśli wyższy niż 1,9m i DMC powyżej 3,5t - kategoria III.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 08.07.2009 14:32

No właśnie jak wiadomo - praktyka sobie, teoria sobie. Właśnie na wakacje będziemy jechać na 2 auta. T4 i Sharanem. Co do T4 to wątpliwości nie ma, bo jest wyższy od 1,90m. Sharan teoretycznie też, ale na kilku stronach spotkałem się z zapiskiem przy kategoriach:

I category - except all vans
II category - including all vans

a Sharan to zaliczany jest do vanów.

Przykłądowo:
www.croatia-hrvatska.eu

Stąd moja zagwostka
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.07.2009 14:43

Panie kapitanie,
jest się czym przejmować? Zapłacisz za 1 będziesz sie cieszył, zapłacisz 2 powiesz sobie - byłem na to przygotowany.
Przed Tobą świetne wakacje w Cro. Nawet jakbyś miał zapłacić 2 to przecież nie zawrócisz. Przedłuż sobie wakacje i już ciesz się że jedziesz.
Pomyślnych wiatrów i stopy wody pod kilem :)
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 08.07.2009 16:14

Tym się nie przejmuję, jednakże byłem ciekaw czy taka lista\katalog jest. Generalnie jestem przygotowany na II kategorie, więc bez stresu. Urlop za miesiąc to i krew w żyłach szybciej krąży. :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone