Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mapy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Opłaca się czy lepiej papierowa mapa?

Opłaca
26
70%
Nie korzystałem/łam
11
30%

Liczba głosów : 37

knypsio123
Globtroter
Mapy

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 01.05.2011 16:28

Witam!
Mam pytanie odnośnie map Ovi z nawigacji na telefonie Nokia(mam Nokie E72). Czy ktoś z kochanych użytkowników miał kiedyś doczynienia z tymi mapami w drodze do Cro? Mam juz zaplanowaną trase i wyznaczone punkty kontrolne ale nie wiem czy komórka nie zacznie wariować w środku nocy.
Pozdrawiam z zimnego Śląska Cieszyńskiego :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2011 09:27

Jak to opisał Lem " Technologia - technologią , a zdrowy rozsądek - rozsądkiem ".

Zawsze nawigację stosuję jako ewentualną przydatną pomoc w czasie jazdy samochodem. Lecz nic nie zastąpi poczciwej starej mapy papierowej którą pilot dodatkowo śledzi podczas tak długiej trasy jak do Chorwacji.
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 02.05.2011 10:01

Odpowiem fragmentarycznie - w 2010 lecieliśmy w 4 auta i jeden z nich posługiwał się własnie komórkową mapą na Noki. O dziwo sprawowała się bezproblemowo i prowadziła bezbłednie. Nawet pokazała swoją wyższość nad Automapą bo w CRO inni jechali na wyspie już po wodzie na mapie, a jego non stop prowadziła po drodze :) . Po 10 dniach wracał sam do Polski i to przez Węgry, gdzie potem jak się spotkalismy okazało się poprowadziła go Nokia też bezbłednie. W sumie gdyby nie mały wyświetlacz w telefonie, to nawet całkiem przyzwoita navi.

Co do papierowej mapy - w 100% polecam!

Ja wolę jednak moje Mio...:):):)

Pozdrawiam
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 02.05.2011 12:17

Myślę, że mapę papierową ZAWSZE warto mieć w aucie. My jadą w zeszłym roku do Marusici jechaliśmy z kuzynostwem na podstawie nawigacji, prowadziła pięknie i bezbłędnie i właściwie można by się bez papierowej obejść. Jednak kilka razy zdarzyło się że rozkładaliśmy mapę papierową, zwłaszcza kiedy planowaliśmy wycieczki, żeby mieć lepszy pogląd na wiekszą okolicę. Poza tym, GPS to tylko urządzenie, zawsze może "odmówić współpracy" a wówczas mapa papierowa staje się Twoim jedynym przyjacielem :)

Oczywiście rzecz najważniejsza, podobnie jak w przypadku GPS: aktualność mapy... :)

Szerokiej drogi :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2011 13:20

Asia&Grześ napisał(a):Odpowiem fragmentarycznie - w 2010 lecieliśmy w 4 auta i jeden z nich posługiwał się własnie komórkową mapą na Noki. O dziwo sprawowała się bezproblemowo i prowadziła bezbłednie. Nawet pokazała swoją wyższość nad Automapą bo w CRO inni jechali na wyspie już po wodzie na mapie, a jego non stop prowadziła po drodze :) . Po 10 dniach wracał sam do Polski i to przez Węgry, gdzie potem jak się spotkalismy okazało się poprowadziła go Nokia też bezbłednie. W sumie gdyby nie mały wyświetlacz w telefonie, to nawet całkiem przyzwoita navi.

Co do papierowej mapy - w 100% polecam!

Ja wolę jednak moje Mio...:):):)

Pozdrawiam

Nokia jakiś czas temu kupiła amerykańskiego Navteq'a, który dostarcza mapy cyfrowe dla wielu producentów nawigacji. Dlatego mapy dostępne za free w telefonach tej marki są niezłe.
Ja korzystam z map iGO, ale kiedyś "testowałem" navi z telefonu Nokii i sprawowała się b.dobrze.
Na koniec powiem (i pewnie ameryki nie odkryję :lol: ), że posiadanie mapy papierowej - dodatkowo - jest jak najbardziej wskazane :lol:
Nord*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nord* » 03.05.2011 09:03

Ja zawsze mam papierową mapę w rezerwie ale jak dotąd nigdy się nie przydała.
Tym razem rownież biorę. :D
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 03.05.2011 17:38

stosuję tę nawigację już 1,5 roku, w poprzednie wakacje pojechaliśmy do Chorwacji, trasa ustawiona w domu, objazd Słoweńskiej autostrady wszystko OK. Jedyny problem był na półwyspie Pelješac, mimo że jest tam jedna główna droga to nawigacja chciała nas kierować każdą ścieżką. Poza tym jestem bardzo zadowolony. Nawigacja za darmo, aktualizowane mapy też no i jeden "klamor" mniej, wszystko w telefonie. A stara papierówka też na pokładzie, przydatna np. w Bośni bo ten teren jest słabo "zdigitalizowany".
Ostatnio edytowano 04.05.2011 14:43 przez piosz, łącznie edytowano 1 raz
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 03.05.2011 18:27

witam posługuję się na trasie gps i AM 6.8.1 ale mapy tzw. papierowe zawsze są w schowku nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą a jak to się mówi jeść nie wołają więc dobrze mieć je pod ręką . :D
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 03.05.2011 19:30

Witam.

Jak na razie nie dałem się jeszcze ''przekupić'' mapom ''gadanym''. :D
Jak na razie używam map tradycyjnych,ale jeszcze wszystko przedemną.
Chociaż w zeszłym roku zapomniałem zabrać mapy to kosztowało mnie to tylko 50 km więcej na liczniku :lol:
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 03.05.2011 19:40

Elektronika elektroniką... ale papier w aucie trza zawsze mieć :roll:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.05.2011 21:17

Tylko papierowa. W czasie jazdy wolę słuchać audiobooka i ewentualnie współtowarzyszy podróży.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 03.05.2011 22:19

mapa "papierowa" + info z forum......elektronika zabija myślenie ....moja prywatna opinia
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 03.05.2011 22:46

Jedno i drugie koniecznie, nawi czasami głupieje :D
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 04.05.2011 08:41

nawigacja pomaga, nie zastępuje (mapy).
:papa:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 04.05.2011 12:44

Amikol napisał(a):mapa "papierowa" + info z forum......elektronika zabija myślenie ....moja prywatna opinia

Nie jesteś w niej odosobniony. Osobiście nie przepadam za jazdą z nawigacją... jakoś tak czuje się jak bezmyślny jełop...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone