Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mapy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Opłaca się czy lepiej papierowa mapa?

Opłaca
26
70%
Nie korzystałem/łam
11
30%

Liczba głosów : 37

arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 04.05.2011 16:52

Muszę przyznać że jestem tego samego zdania co Viniu czy Amikol. Nauczony jeszcze przez ojca robiłem sobie własne notatki nt. trasy.

Tak się składa jednak że AM ma jedną interesującą funkcję która mi osobiście bardzo pomaga przy wyjeździe w nieznane trasy - asystent pasa ruchu.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 04.05.2011 17:04

Mnie osobiście nawigacja służy do :
a) ostrzegania przed fotoradarami stacjonarnymi
b) ostrzegania przed przegięciem pały z prędkością ( mam ustawione +20km/h i jeśli łamię przepisy to świadomie, wiedząc czym to grozi)
c) poruszaniu się przez pierwszy dzień w nowej okolicy
d) czasem na trasie, jeśli jest multum krzyżujących się dróg, autostrad i rozjazdów np w Wiedniu, czy kiedy jeżdżę w Niemczech w okolicach Dortmundu :P
e) w dużych, nieznanych aglomeracjach też się przydaje.

A tak poza tym- znaki i oznakowania to podstawa. Żadna navi.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.05.2011 20:48

A ja przekładam jazdę z nawigacją nad jazdę z papierową mapą na kolanach. :-)

Zalet jest tyle, że chyba szkoda ich tu wszystkich wymieniać. Najważniejsze to:
1. aktualność map cyfrowych dużo lepsza, niż papierowych
2. interaktywność, czyli np jednym kliknięciem życzę sobie: "wyszukaj objazd"
3. dla mnie najważniejsza: przejazd przez aglomeracje miejskie. Nie ma takiej mapy papierowej, która ze szczegółami pokaże zarówno przelot autostradą przez 300km i przejazd przez centrum kilkumilionowej aglomeracji. Czyli prócz mapy wybranego regionu trzeba też taszczyć szczegółowe plany mijanych miast.

Summa summarum: elektroniczna mapa jest lepsza, wygodniejsza i mniej pochłaniająca uwagę na jej obsługę w czasie jazdy, niż papierowy odpowiednik.
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 05.05.2011 10:31

Jaką mapę polecacie - na allegro są wydania z 2011 np Marco Polo lub EXPRESSMAP??

pozdro
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone