Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mapy papierowe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak
Mapy papierowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.02.2010 10:42

Czy ktoś może powiedzieć coś o jakości i dokładności poniższych map?
Skala jest b.dokładna, ale "cyferki" to nie wszystko.

Mam starą mapę HR w skali 1:300 000, ale po tylu latach powoli ulega biodegradacji :cry: no i nie ma całej masy nowych dróg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 26.02.2010 12:25

A nie masz darmowej? Na moje oko jest OK
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 26.02.2010 13:32

longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.02.2010 13:47

Mapka Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej jest w skali 1:000 000.
A mapa Demartu Istria to skala 1:70 000.
Na jednej 1cm to 10km w terenie a na drugiej 1cm to 700m w terenie.
Każda z nich do czegoś innego służy. O aktualności się nie wypowiadam. Demart w lipcu przetestuję w terenie
:wink:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.02.2010 14:43

smer napisał(a):Po co kombinować, tak nie prościej:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26610&highlight=rok

Nie, nie prościej :?
Miałeś(aś) w rękach gratisowe mapki z HIT? To jest darmowy gadżet, a nie mapa z prawdziwego zdarzenia.

Wiem nawet skąd można ściągnąć mapy topo. HR 1:25000 i 1:50000, a jednak pytam o DEMART - wiec jednak jakiś cel w tym mam. :roll:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 26.02.2010 15:29

Witam
Używam powyższej mapy Dalmacji i jest bardzo poręczna. Dosyć dokładna. Niestety szybko się zużywa. Koszt ok 13zł więc można po zużyciu kupić nową. Można kupić bezpośrednio w wydawnictwie. Niestety nie wiem czy prowadzą sprzedaż wysyłkową.
Pozdrawiam
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 28.02.2010 14:44

Adam66 napisał(a):W Niestety nie wiem czy prowadzą sprzedaż wysyłkową.
Pozdrawiam

Prowadzą :D , niestety atlasu (ostatnie zdjęcie) już nie mają i nie będą drukować; trzeba szukać jakiś "leżaków" magazynowych
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 01.03.2010 17:01

Mapa Istria Demartu niby dokładna, ale entuzjazmu nie wywołuje. Gęsta siatka dróg i bardzo mało informacji turystycznej. Sygnatur mało, w tej skali można by wyróżnić miejsca szczególnie warte odwiedzenia, na "wodzie" dać planiki głównych miasteczek. W tej chwili jest to dobry podkład po porządnej mapy turystycznej. :cry:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 01.03.2010 17:05

Mam fajną mapę Dalmatia, Istria wydawnictwa węgierskiego GiziMap w skali 1:250 000. Jeśli chodzi o przeglądową mapę Cro. (bez Slavonii) to polecam. Takie mapy lubię
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 02.03.2010 08:29

:D
Jedzie już do mnie ten atlas 1:160.000 - cena z przesyłką 39zł z groszami.

EDIT
Atlas przyszedł wczoraj.
Jest bardzo dokładny, ale ma też swoje wady:
- pokazane są tylko "krótkie" odległości pomiędzy znacznikami.: 4, 6 ,12km; brakuje odległości "zgrubnych".
- jest "przekolorowana".: naniesione są zarysy gór, lasy są oznaczone ciemnozielonym kolorem, który nieco zaciemnia mapę
- atlas jest z 2005 roku i nie jest już aktualizowany i drukowany, zatem autostrada kończy się za Splitem
- brak zaznaczonego mostu w Maslenicy

Na "+":
- oznaczenie atrakcji turystycznych jest bardzo dokładne, np.: ruiny w okolicach zadarskiego Kozina, które pozostawały dla mnie do wczoraj zagadką okazały się kościołem Sv. Bartula :D KLIK

Obrazek

- atlas zawiera 62 plany miast i miasteczek, czasem bardzo małych

Niedługo wrzucę przykładowe strony z atlasu.

Summa summarum - polecam, zwłaszcza jak ktoś dorwie go w księgarni i nie będzie musiał płacić za przesyłkę :lol:
Ostatnio edytowano 03.03.2010 12:10 przez el_guapo, łącznie edytowano 4 razy
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 02.03.2010 14:58

el_guapo napisał(a):Czy ktoś może powiedzieć coś o jakości i dokładności poniższych map?

Moje zdanie jest takie że mapy najlepiej kupować w kraju w którym sa potrzebne i ja tak robię, teoretycznie nigdzie dokładniejszych, a co najawazniejsze aktualniejszych nie kupisz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2010 15:06

Ja tankując paliwo w Cro dostałem "gratisa", właśnie mapę chorwacji, jest bardzo dokładna bo "chorwacka" , wydał ją HAK :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2010 15:42

georem napisał(a):
el_guapo napisał(a):Czy ktoś może powiedzieć coś o jakości i dokładności poniższych map?

Moje zdanie jest takie że mapy najlepiej kupować w kraju w którym sa potrzebne, teoretycznie nigdzie dokładniejszych

Pewnie trochę prawdy w tym jest. :wink: Ja jednak uważam, iż jednym z najlepszych atlasów Europy jest Niemiecki atlas ADAC, bardzo często dokładniejszy niż "tubylcze" mapy. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 02.03.2010 17:07

smoki3 napisał(a):Pewnie trochę prawdy w tym jest. :wink: Ja jednak uważam, iż jednym z najlepszych atlasów Europy jest Niemiecki atlas ADAC, bardzo często dokładniejszy niż "tubylcze" mapy. :lol:

Wiadomo, ADAC ma dokładną mapę, problem powstaje kiedy w takim kraju jak Chorwacja budują sporo nowych dróg i w zasadzie co jadę to kupuję nową mapę tam na miejscu. Należy też wziąść pod uwagę, że mapy w innej skali potrzebne są na tranzyt bo nie musza być aż tak dokładne, a jak nastawiamy się na zwiedzanie okolicy to warto kupić dokładną mapę danego rejonu.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 06.03.2010 23:41

swoją drogą to ciekaw jestem jak wielu kierowców używa teraz map papierowych ???
Ja po prostu kocham te mapy , na ostatni wyjazd też zakupiłem kolejną dodatkową mapę (choć ze schowka nie wyjąłem jej ani raz :D )
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone