Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mapa do oceny-wyjazd Wrocław

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 17.07.2012 12:00

Jechałem tą trasą 20.06; wracałem 5.07 i w miejscowości Rovensko był remont drogi (nieprzejezdna) Jeżeli trwa dalej to proponuję pojechać od drogi 11 przez Chromec do drogi 44. Poza tym w Olomoucu jest jakiś dziwny wygibus na tej trasie - przyjrzyj się dokładnie.
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 17.07.2012 19:43

TS napisał(a):Jechałem tą samą trasą w tym roku z Wrocławia (Wroc - Split 13,5h już z postojami jadąc naprawdę spokojnie) - jedyne co w tym roku mnie zdziwiło, to brak czeskich winiet w Zabreh na Shellu za rondem gdzie zawsze je kupuję - na szczęście przed Mohelnicami już mieli ;).

jadac przez Boboszów pierwsze winiety mozesz kupic w Cervonej vodzie jakies 20-25 km od granicy lepiej kupic wczesniej jak mozna, mozna placic karta. ja wybieram trase przez boboszow jesli czasowo wg. mapy wychodzi na to samo to szybciej bedziesz przez boboszow. Autostrada musial bys jechac 150 zeby wyszlo na to samo doliczajac korki na autostradzie liczniki sam. pokazuja wiecej niz jedziesz. zreszta ja osobiscie lubie trase przez boboszow kojazy mi sie z wakacjami :) Moge jeszcze dodac ze omijam autostrady w słoweni po przeliczeniach czasowych wychodzi mi na to samo a 120 zl w kieszeni :) mam juz caly plan trasy po słoweni nie jechalem ale wydaje sie banalny :) jesli by ktos chcial moge przeslac :) analizowalem forum i laczylem kilka opisow tak aby opis byl najdokladniejszy jak sie da ;p
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 18.07.2012 05:46

Jadąc przez Boboszów pierwszy punkt z winietami jest już na granicy. Są tam dwa spożywczaki, gdzie można takowe kupić. Niestety nie są czynne całą dobę tylko bodajże do 19. W pierwszym sklepie są nawet winiety austriackie ale nawet się nie pytałem o nie. Jak znam Czechów to liczą sobie niezłą prowizję. Kiedyś na SHELLU w Mikulovie chcieli mi sprzedać austriacką winietę na 10 dni za 15 Euro !!!
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 18.07.2012 06:09

Koziorożec napisał(a):Jadąc przez Boboszów pierwszy punkt z winietami jest już na granicy. Są tam dwa spożywczaki, gdzie można takowe kupić. Niestety nie są czynne całą dobę tylko bodajże do 19. W pierwszym sklepie są nawet winiety austriackie ale nawet się nie pytałem o nie. Jak znam Czechów to liczą sobie niezłą prowizję. Kiedyś na SHELLU w Mikulovie chcieli mi sprzedać austriacką winietę na 10 dni za 15 Euro !!!

Ten pierwszy sklep na granicy nie polecam babka ma tam winiety ale nie mozna placic karta a dla mnie to podstawa. Jak nie masz koron czeskich to bedziesz stratny bo na inna walute da Ci taki przelicznik ze taniej bedzie Ci mandat zaplanic za brak winiety;p (przesadzam oczywiscie) rozmawialem z nia kiedys :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.07.2012 07:06

ja kupowałam winiety zaraz za granica w Boboszowie i płaciłam złotówkami i przelicznik był normalny, bez przesady. Zresztą naprawdę można te parę koron kupić wcześniej w kantorze.
I też jakoś mam sentyment do trasy przez Boboszów :)
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 18.07.2012 07:30

vizila napisał(a):jadac przez Boboszów pierwsze winiety mozesz kupic w Cervonej vodzie jakies 20-25 km od granicy lepiej kupic wczesniej jak mozna, mozna placic karta.

Znam tą stację - niestety nie jest czynna w nocy. A Shell w Zabrehu jest całodobowy ;). Poza tym to już chyba kwestia przyzwyczajenia - zawsze kupowałem w Zabrehu.

vizila napisał(a): ja wybieram trase przez boboszow jesli czasowo wg. mapy wychodzi na to samo to szybciej bedziesz przez boboszow. Autostrada musial bys jechac 150 zeby wyszlo na to samo doliczajac korki na autostradzie liczniki sam. pokazuja wiecej niz jedziesz. zreszta ja osobiscie lubie trase przez boboszow kojazy mi sie z wakacjami :)

A tu już chyba odpowiadasz komuś innemu, bo ja też jeżdżę przez Boboszów ;).
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 18.07.2012 08:10

W Zabrehu są jescze dwie stacje: SLOVNAFT (kawałek za SHELLEM po praweje stronie) i niedaleko od tej obwodnicy jeszcze jedna stacja. SLOVNAFT jest całodobowy a ta druga to nie pamiętam. Na wszystkich powinny być teoretycznie winiety ale w 2009 r. dostałem dopiero na tej trzeciej i to tylko tygodniową.
stig00fabijan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stig00fabijan » 18.07.2012 08:26

dzięki za te wskazówki. W tym tygodniu będę jechać i dzięki wam mam już zaplanowaną trasę :)
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 18.07.2012 12:07

ita napisał(a):ja kupowałam winiety zaraz za granica w Boboszowie i płaciłam złotówkami i przelicznik był normalny, bez przesady. Zresztą naprawdę można te parę koron kupić wcześniej w kantorze.
I też jakoś mam sentyment do trasy przez Boboszów :)

Ostatnio sie tam zatrzymywalem i jak sobie to policzylem to wyszlo drogo na tyle ze wolalem kupic sobie karta :)
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 18.07.2012 12:10

TS napisał(a):
vizila napisał(a):jadac przez Boboszów pierwsze winiety mozesz kupic w Cervonej vodzie jakies 20-25 km od granicy lepiej kupic wczesniej jak mozna, mozna placic karta.

Znam tą stację - niestety nie jest czynna w nocy. A Shell w Zabrehu jest całodobowy ;). Poza tym to już chyba kwestia przyzwyczajenia - zawsze kupowałem w Zabrehu.

vizila napisał(a): ja wybieram trase przez boboszow jesli czasowo wg. mapy wychodzi na to samo to szybciej bedziesz przez boboszow. Autostrada musial bys jechac 150 zeby wyszlo na to samo doliczajac korki na autostradzie liczniki sam. pokazuja wiecej niz jedziesz. zreszta ja osobiscie lubie trase przez boboszow kojazy mi sie z wakacjami :)

A tu już chyba odpowiadasz komuś innemu, bo ja też jeżdżę przez Boboszów ;).

Odpowiadalem ogolnie na poprzednie posty:) Proponowalem stacje poniewaz czesto sie tak zadaza,ze niema winiet czesm a jesli jest jakis pkt po drodze to czemu nie :)
carllito
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) carllito » 18.07.2012 13:03

wyczytalem, ze moga sie trafic niezłe korki od Ptuj do granicy :( może warto by pomyślec nad alternatywna trasą i lepiej wjechac przez Ormoż ?

link- http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,26,16.2253900,46.0872800?l=150fa96a2e95665c
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 18.07.2012 16:30

Potwierdzam, ze w sklepiku w Boboszowie (pierwszym mają winiety i czeskie i austriackie. 2 lata temu kupowałem obie i kosztowały dokładnie tyle ile wynosiła ich urzędowa cena (nawet za tą austriacką).

Czy sklepiki te rzeczywiście zamykają o 19? Chcę w tym roku wyjechać o 18tej spod Wrocka, więc nie wyrobię się po winiety. Jakieś pomysły?
Krabul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krabul » 18.07.2012 16:35

Witam wszystkich Forumowiczów.
Sławek z Wrocławia, 26 lat, 4. sierpnia jadę z żoną pierwszy raz do Chorwacji - na wschodnie wybrzeże Istrii, okolice Labin/Rabac. Również wybrałem trasę przez Boboszów, Brno, Wiedeń, Graz, Lublanę. Mam 2 pytania:

- ostatni odcinek drogi: lepiej Postojna - Rupa - Opatija - Lovran, czy
- słoweńską autostradą dalej w stronę Koperu i dalej na Buzet, Labin (tak domyślnie pokazuje google maps)

Ja skłaniałbym się ku pierwszej opcji. To dobry wybór? Czy nadmorski odcinek od Opatiji może być wtedy zakorkowany (sobota, 4. sierpnia ok. godz. 16-18 )

Drugie pytanie - gdzie warto zjechać z trasy żeby zjeść coś, rozprostować nogi i zobaczyć przy okazji coś ciekawego - tak na 2-3h. I żeby za bardzo nie oddalać się od autostrady. Graz? Lublana?
Dzięki za pomoc
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 18.07.2012 17:38

Hej. Zjeżdżanie z trasy na 2-3 godziny nie ma sensu. Policz sobie z godzinę od autostrady do centrum miasta plus parkowanie itd. Jeśli nie zjeżdżasz na nocleg- odradzam.

W Słowenii natomiast poradziłbym Ci ominięcie autostrady. Zaoszczędzisz parę Euro a zobaczysz trochę fajniejsze widoczki.
Krabul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krabul » 18.07.2012 17:47

Gdybym jechał na Ptuj, to bym objeżdżał. Ale, że do Postojnej mam przez Słowenię 200 km autostrady, to wolę zaplacić 15 Euro i jechać. Nie wiem jakie są tam krajówki, ale podejrzewam, że korzystając z nich spokojnie 1,5h do drogi należało by doliczyć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mapa do oceny-wyjazd Wrocław - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone