Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty zagraniczne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartekj
Croentuzjasta
Mandaty zagraniczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 27.07.2011 19:36

Witam
Dostałem mandat dzisiaj :( w Czechach za prędkość wracając do domu z wakacji w Tucepi.
Przekroczyłem prędkość o 44 km/h (ograniczenie do 100 - jechałem 144).
Głupio się przyznawać no ale... było z górki i jakoś tak wyszło, że jechali tajniackim passacikiem za mną z wideo rejestratorem.
Było to na odcinku kończącym autostradę w kierunku Olomouc (gdzieś te okolice o ile kojarzę) - było to tak, że zjechałem z autostrady na ekspresówkę, potem się skończyła i ograniczenie do 100km/h.
Mandat:
2500 Koron Czeskich lub 100 Euro
- mandat kredytowany (poczta, przelew bankowy)
- czas realizacji do miesiąca.

Czy ktoś już dostał w Czechach mandat i jak to załatwił? W sensie sposobu zapłaty i waluty - w jakiej walucie się bardziej opłaca zapłacić.

Pozdrawiam - a wakacje i tak były cudowne :)
AndrzejJ.
zbanowany
Re: Mandaty za graniczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.07.2011 20:39

bartekj napisał(a):Witam
Dostałem mandat dzisiaj :( w Czechach za prędkość wracając do domu z wakacji w Tucepi.

Pozdrawiam - a wakacje i tak były cudowne :)

Zagranicą czyli zagraniczny.My takich nie dostajemy.My tam u siebie. :wink:
romuald22
Koneser
Re: Mandaty za graniczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.07.2011 20:48

bartek napisał(a):...Przekroczyłem prędkość o 44 km/h....

Ja nigdy nie jeżdże szybciej niż 40 km/h - dla bezpieczeństwa... :wink:
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 27.07.2011 21:07

Jedziesz do Mezimesti, zahaczasz o postowną i po bólu.
Co się opłaca zobaczysz na tabeli kursów
Po co się stresować ?
Nauka kosztuje, lekcja mogła być droższa, najważniejsze że wakacje udane :D
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 27.07.2011 21:16

A jak jest z egzekucją takiego mandatu kredytowego z zagranicy?
Jak dostałem mandat na niemieckiej(!) autostradzie (taaa, śmiech na sali) to musiałem płacić od razu.

Co ciekawe po pół roku (!) dostałem jeszcze zawiadomienie od brandemburskiej policji że mam miesięczny zakaz jazdy po Niemczech (termin rozpoczynał się 4 dni przed dotarciem do mnie tego listu).
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 27.07.2011 21:26

To przyznaj się coś nawywijał aby straf otrzymać ? Tira spodem wyprzedzałeś mikrusem ? Obiecuję się nie śmiać publicznie, opluty ekran wytrę dyskretnie.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 27.07.2011 21:28

Dzisiaj na interii opisano wymagania poszczególnych Państw odnośnie wyposażenia samochodu ( nie zapominajmy o Konwencji która zapewnia nam prawnie że nasze auto ma byc wyposażone w to co jest wymagane w kraju jego rejestracji ) , wysokości mandatów , sposobów ich ściągalności .
Jutro w Ga.... Wy.... ma byc artykuł na ten temat .
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 27.07.2011 21:35

Szwagier miał taki sam przypadek w Czechach kilka lat temu i wziął ich na przetrzymanie,do dzisiaj nic nie przyszło.
Ja w tym roku dostałem mandat (70E) w Danii za złe parkowanie i zapłaciłem u nich w banku.Wybór należy do Ciebie.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 27.07.2011 21:47

Jarko1 napisał(a):To przyznaj się coś nawywijał aby straf otrzymać ? Tira spodem wyprzedzałeś mikrusem ? Obiecuję się nie śmiać publicznie, opluty ekran wytrę dyskretnie.

niby nic, było ograniczenie do 80, a ja jechałem 120 :) inni obok też tak jechali, ale radar jakoś namierzył auto z Polski i 125 euro poszło się kochać.
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 27.07.2011 22:08

Gdy były czarne rejestracje, wszyscy modlili się o białe blachy. Dziś są białe blachy, ale celowniki takie że wyłuskają PL=obcego z odległości 1km. W Austrii widziałem patrole na wiaduktach nad autostradą. Zapewniam Was że kanapek nie jedli, celowniki mieli niezłe. Migawki pokazywali w jakimś programie motoryzacyjnym...
Po pierwsze rozsądek 8)
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 27.07.2011 23:32

Wracając w tym roku, zatrzymał mnie chorwacki policjant.
Przekroczyłem prędkość, ograniczenie było 80km/h ja jechałem 114km/h. Policjant poinformował mnie że za to grozi mandat 1000 kun, ale mogę zapłacic 500kn lub 80 Euro. Miałem przy sobie 15E gotówki i kartę. Policjant zabrał mi dokumenty i powiedział że skoro nie mam pieniędzy to spotkamy się jutro na komisariacie.
Nie chciał słyszeć o wypisaniu mandatu kredytowego (możliwe ze obcokrajowcowi nie może) ale w takim przypadku powinien pojechać ze mną do bankomatu. Proponowałem mu to ,ale powiedział że nie i koniec.
W końcu powiedziałem że jedziemy od razu załatwić tą sprawę na jego komisariat, nie będę czekał do jutra.
Jak to usłyszał, oddał mi dokumenty.
Usłyszałem tylko od niego na dowidzenia że jestem niedpowiedzialny i w ogóle samo zło...
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 28.07.2011 07:19

waldi-ia napisał(a):Dzisiaj na interii opisano wymagania poszczególnych Państw odnośnie wyposażenia samochodu ( nie zapominajmy o Konwencji która zapewnia nam prawnie że nasze auto ma byc wyposażone w to co jest wymagane w kraju jego rejestracji ) , wysokości mandatów , sposobów ich ściągalności .
Jutro w Ga.... Wy.... ma byc artykuł na ten temat .

Jest :)
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.07.2011 09:20

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - chyba na spokojnie sobie to przeanalizuję - mam czas...
Podczas rozmowy z miłymi policjantami nie dało się ich nakłonić do niższego mandatu - tak jak to u nas często bywa, chodzi o przysłowiowe "widełki" - jak sprawdziłem (link poniżej) okazało się, że i tak byli łaskawi :)
http://www.droginaszostke.pl/wysokosc-mandatow-czechy

Trudno - wpisuję te pieniążki w przygodę wakacyjną :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i ... jeździjcie przepisowo, bo moment nieuwagi i... mandacik gotowy :)
Dosiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dosiek » 28.07.2011 11:45

Nam też się trafił taki przypadek na Węgrzech, bo oni to tam jeżdżą wszyscy mega przepisowo, a nam się wlec nie chciało 50/h więc rura, no i była rura, madacik do zapłaty na miejscu, nie było opcji na kredytowy itp, Panowie Policjanci nie do przegadania.
Prawda taka że jadąc przez Węgry i Słowacje, tamtejsi Policjanci zarabiają właśnie na turystach.... a u nas w Polsce na odwrót:)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 28.07.2011 11:55

Turyści zarabiają na policjantach :?: 8O
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi