Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty zagraniczne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.08.2011 06:28

Mandat "przyjdzie" do domu
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 15.11.2011 14:03

No i przyszedł
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.11.2011 14:29

Nie jesteś sam

Skąd pamiątka?
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 15.11.2011 19:34

Wszyscy spryciarze uważający "po co płacić?" mogą mieć skwaszone miny, gdy w przyszłym roku jadąc na wakacje trafią na rutynową kontrolę drogową w państwie gdzie przeskrobali coś przed wiekami, no może rok temu, zresztą kto by się przejmował takimi bzdetami. Normalnie to "papieren", rzut okiem na oponki i "Gute reise!"
A tu może być bolesny ZONK na początek wakacji, uuujj bolesny.
Wspólna Europa to nie tylko prawa, lecz także obowiązki.
8O 8O 8O
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 16.11.2011 09:06

Chyba, że innym samochodem będzie jechał to nic mu nie zrobią
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 16.11.2011 19:24

matti_wse napisał(a):Chyba, że innym samochodem będzie jechał to nic mu nie zrobią

Nie byłbym taki pewien, na mandacie nie jest wpisana furka, aber Name und Vorname.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 23.11.2011 20:31

Wpisałam to już w pokrewnym wątku, ale się powtórzę, bo ten jest bardziej ogólny (przynajmniej w tytule):

Z rozdziału 66 b Kodeksu postępowania karnego:
Art. 611 ff § 1 k.p.k.: W razie wystąpienia państwa członkowskiego Unii Europejskiej, o wykonanie prawomocnego orzeczenia o karach o charakterze pieniężnym, orzeczenie to podlega wykonaniu przez sąd rejonowy, w okręgu którego sprawca posiada mienie lub osiąga dochody, albo ma stałe lub czasowe miejsce pobytu.
Art. 611 fh § 1 kpk: Prawomocne orzeczenie o karach o charakterze pieniężnym wraz z dołączonym zaświadczeniem, o którym mowa w art. 611ff § 2 (zaświadczenie zawierające wszystkie istotne informacje umożliwiające jego prawidłowe wykonanie), stanowi tytuł egzekucyjny i podlega wykonaniu w Rzeczypospolitej Polskiej po wydaniu postanowienia o jego wykonaniu.
Art. 611 fj § 1 kpk : Jeżeli sprawca lub inna osoba przedstawi dowód uiszczenia w całości albo części kar o charakterze pieniężnym, o których mowa w podlegającym wykonaniu orzeczeniu, sąd, przed wydaniem postanowienia w przedmiocie wykonania tego orzeczenia, wzywa właściwy sąd lub inny organ państwa wydania orzeczenia do potwierdzenia dokonanej wpłaty.
Art. 116b. § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia: Do wystąpienia do państwa członkowskiego Unii Europejskiej o wykonanie grzywny, środków karnych w postaci nawiązki lub obowiązku naprawienia szkody lub orzeczenia zasądzającego koszty postępowania oraz do wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwa członkowskiego Unii Europejskiej o karach o charakterze pieniężnym stosuje się odpowiednio przepisy rozdziałów 66a i 66b Kodeksu postępowania karnego. § 2.W postępowaniu mandatowym o wykonanie grzywny nałożonej mandatem karnym kredytowanym do właściwego sądu lub innego organu państwa członkowskiego Unii Europejskiej występuje wierzyciel uprawniony według przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

I nie jest to tylko teoria. Zdarza się realu.
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 24.11.2011 18:45

Jacek S napisał(a):Nie jesteś sam

Skąd pamiątka?

Pamiątka spod Wiednia, przynajmniej wiedeński komisariat wysłał list.
Napisałem odwołanie, zobaczymy czy dostanę jakąs odpowiedź?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 24.11.2011 19:13

Ja mam doświadczenia z Niemiec bo często tam bywam i powiem tak.
Zdjęcia robią a i owszem (mi niestety dwukrotnie) ale mandat nie przyszedł do domu co nie oznacza, że takowy nie jest wystawiony. Jest i sobie w spokoju czeka aż POLIZEI mnie zatrzyma. Wtedy skrupulatny Pan Władza sprawdzi w systemie, a czemuż nie, czy aby to auto nie było wcześniej notowane i coś nad nim nie wisi. Jeśli okaże się, że tak to sumiennie doliczą mi zaległe mandaty płatne prawdopodobnie na miejscu.
A wydaje mi się, że wiem co piszę bo poparte to jest doświadczeniami moich kolegów, których takie o to niemiłe niespodzianki czekały.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.11.2011 23:51

sviva napisał(a):Ja mam doświadczenia z Niemiec bo często tam bywam i powiem tak.
Zdjęcia robią a i owszem (mi niestety dwukrotnie) ale mandat nie przyszedł do domu co nie oznacza, że takowy nie jest wystawiony. Jest i sobie w spokoju czeka aż POLIZEI mnie zatrzyma. Wtedy skrupulatny Pan Władza sprawdzi w systemie, a czemuż nie, czy aby to auto nie było wcześniej notowane i coś nad nim nie wisi. Jeśli okaże się, że tak to sumiennie doliczą mi zaległe mandaty płatne prawdopodobnie na miejscu.
A wydaje mi się, że wiem co piszę bo poparte to jest doświadczeniami moich kolegów, których takie o to niemiłe niespodzianki czekały.

Nic dodać nic ująć. Jest dokładnie tak jak to plastycznie przedstawiłeś.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 25.11.2011 00:27

sviva napisał(a):Ja mam doświadczenia z Niemiec bo często tam bywam i powiem tak.

No i weź tu się dorób się po zdjęciu w Niemczech, Austrii i dajmy na to Węgrzech - jak chcesz unikać ich płacenia to ci pozostaje do Cro objazdówka przez Ukrainę, Rumunię i Serbię chyba:) Z Mołdową i Krajem Naddniestrzańskim opcjonalnie. Ale jaką relację można potem na forum machnąć:)
Nord*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nord* » 26.11.2011 20:49

Jak masz zapłacić to zapłacisz i to niezależnie którędy pojedziesz..
Mnie złapali suszarką w drodze do Plitvic i z ręki dostałem 500 kuna płatne gotówką :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi