Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2012 18:20

na wlocie do Wiednia zostaliśmy ustrzeleni przez skaner 8) a na wylocie panowie już czekali na wypłate :cry:
kotecek5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotecek5 » 28.04.2012 18:46

W tamtym roku jak moi rodzice wracali z Chorwacji to na autostrdzie chorwackiej tata mój jechał jakies 160km/h a tu nagle policja .Wyprzedzili go zwolnili tate do jakies 120km/h i tak jechali przed nim z 10minut.Mogli by mu dac mandat(i to spory) a oni go wyhamowali i tyle.potem juz jechal wolniej cala trase.
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 29.04.2012 22:07

nie słyszałem o odsetkach za mandat.
wzywają do sądu, piszą - w sprawie przeliczania wysokości mandatu czy cos w tym stylu. zobaczymy...
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 02.05.2012 14:26

JackDaniels;) napisał(a):
lukskajwoker napisał(a):sąd w PL, choć obecność nieobowiązkowa.
kolokwialnie "olałem" ich wcześnicjeszy mandat, bo:
- ani fotki (dowodu)
- pismo ma tylko strony 3von5 i 4von5
- konto zagraniczne (nie mam konta walutowego by przelać Euro)
- pismo bez pieczątek itd.

No to będzie zdziwko, przejeżdżając przez Austrie na wjezdzie na autostrade skan tablicy rejestracyjnej i jestes w plecy zaległy mandat 100 ojro +150 ojro odsetek:o police w Austrii nie odpuści ci mandatu :oops:

a w Polsce od znajomego ściągneli po dwóch latach nie 80 ojro a 320 :wink:

Ciekawe bo słyszałem, że mandat przeterminowuje się po 1 roku. W 2010 pstryknęła mnie kamerka przydrożna tuż przed przekroczeniem granicy Austiacko-Słoweńskiej w Murecku. W zeszłym roku jechałem dokładnie tą sama drogą z lekką nutką niepewności jadąc przez Austrię. Udało się tam i z powrotem bez żadnego niepokojenia przez austiacką policaje. Z tego co słyszałem to faktycznie jak Cię capną ponownie i sprawdzą, że masz niezapłacony mandat to wtedy Cię kasują za ten poprzednia ale żeby tak od razu jakieś "skany tablicy rejestracyjnej przy wjeździe na autostradę" to chyba jakaś ściema!

Pozdrawiam
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 15.05.2012 19:36

rozprawa się odbyła. tylko o "przeliczenie" kwoty mandatu. czyli euro razy kurs z tamtego dnia. nie ustalali winy itd, gdyż odwołanie było 2 tygodniowe po dostaniu mandatu. ot co. 300pln do zapłaty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2012 12:25

Aki napisał(a):
lukskajwoker napisał(a):sąd w PL, choć obecność nieobowiązkowa.
kolokwialnie "olałem" ich wcześnicjeszy mandat, bo:
- ani fotki (dowodu)
- pismo ma tylko strony 3von5 i 4von5
- konto zagraniczne (nie mam konta walutowego by przelać Euro)
- pismo bez pieczątek itd.

No to będzie zdziwko, przejeżdżając przez Austrie na wjezdzie na autostrade skan tablicy rejestracyjnej i jestes w plecy zaległy mandat 100 ojro +150 ojro odsetek:o police w Austrii nie odpuści ci mandatu :oops:

a w Polsce od znajomego ściągneli po dwóch latach nie 80 ojro a 320 :wink:

Ciekawe bo słyszałem, że mandat przeterminowuje się po 1 roku. W 2010 pstryknęła mnie kamerka przydrożna tuż przed przekroczeniem granicy Austiacko-Słoweńskiej w Murecku. W zeszłym roku jechałem dokładnie tą sama drogą z lekką nutką niepewności jadąc przez Austrię. Udało się tam i z powrotem bez żadnego niepokojenia przez austiacką policaje. Z tego co słyszałem to faktycznie jak Cię capną ponownie i sprawdzą, że masz niezapłacony mandat to wtedy Cię kasują za ten poprzednia ale żeby tak od razu jakieś "skany tablicy rejestracyjnej przy wjeździe na autostradę" to chyba jakaś ściema!

Pozdrawiam

zapłacisz kiedyś :lol: zapłacisz :papa:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 16.05.2012 13:58

Do mnie dalej - w odniesieniu do starszego postu - nic w sprawie błyśnięcia fotoradarem w czerwcu 2010 r. w Austrii nie przyszło.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 15.05.2014 08:24

Rok temu omijałem stojącą Skodę w Czechach. Facet zatrzymał się na zakazie, na skrzyżowaniu T i w momencie gdy go omijałem ruszył. Lekko się stuknęliśmy bokami. Mi się nic nie stało, mogłem jechać dalej do Chorwacji ale Czechowi urwało się lusterko, miał wgnieciony lewy przód. Przyjechała policja i dostałem pokutę w wysokości 1000 koron. Zapłacone kartą na miejscu w policyjnej budzie. Punktów mi nie naliczyli. Podobno jak się płaci na miejscu, to przynajmniej punktów się nie zbiera. Za kilka miesięcy przyszedł protokół z ubezpieczalni do OC. Wszystko w normie, nic specjalnie inaczej niż u nas. Jak jesteś obcy, to twoja wina i nie ma co się chandryczyć.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 15.05.2014 11:07

Wiem że Austriacy mają Conchitę Wurst i nie wszystko jest tam w porządku , ale

nie chce mi się wierzyć że jak gość , który kupił ode mnie auto i jest mieszkańcem mojej gminy i ma nadal tą sama rejestrację za 2 lata wjedzie do Austrii i będzie zmuszony zapłacić moje mandaty.... ?
albo wsadza go do pudła albo co gorszego?

prędzej obawiał bym się takiego "egzekwowania" prawa na Białorusi lub Rosjii ale w Austrii. Nie chce mi się wierzyć
i zdrowy rozsądek podpowiada mi że było by to przekroczenie granicy absurdu
z lektury postów dotyczących Austryjackiej policji można odnieśc wrażenie że trochę ich demonizujemy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2014 23:50

No, demonizujesz :wink:

Według austriackich przepisów odpowiada zawsze WŁAŚCICIEL AUTA W CHWILI POPEŁNIENIA WYKROCZENIA

Czyli jak ktoś ktoś kupi auto z mandatem, który był do zapłacenia przed sprzedażą auta, :wink: ,
to płaci poprzedni właściciel auta :!:

Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami, tylko trochę je olewać i mogą Was policaje cmoknąć w kuper :roll:

W praktyce w obszarze zabudowanym, jak jest 50, to kasują za 60,
poza wioskami i miastami na zwykłej drodze kasują za powyżej 100, gdy dozwolone jest 90.
Na autostradzie jest 130, to jedziesz 140 i nic ci nie zrobią.
To wszystko jest:
Toleranz Grenze - granica tolerancji :wink:

Ale w lutym tego roku widziałem beemwicę na polskich numerach jak na obwodnicy Wiednia grzała, ile fabryka dała, choć było ograniczenie do 90 :!: :?
Za kilka minut ją kasowali :roll: Kilkaset euro poszło się paść :?

Tam też są ludzie i mogą przymykać oko na drobne wykroczenia, ale jak ktoś im pokazuje fucka mając w d... przepisy, to oni jemu też coś pokażą do zapłacenia :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.05.2014 07:02

Lednice napisał(a):Ale w lutym tego roku widziałem beemwicę na polskich numerach jak na obwodnicy Wiednia grzała, ile fabryka dała, choć było ograniczenie do 90 :!: :?

Raczej 80, chyba, że podnieśli w zeszłym roku.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 17.05.2014 08:35

Należałoby jeszcze dodać indywidualny błąd licznika - jedne auta mają tenże niewielkie (np. sztywne 1 km/h zawyżone na liczniku w porównaniu do rzeczywistej prędkości), a inne ogromne 10-12%: czyli jak jedziesz wg licznika 90 km/h, to rzeczywiście nie zasuwasz nawet 80 km/h. Bo jeśli procentowy, to zwiększa się nominalnie wraz ze wzrostem prędkości. 8)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 17.05.2014 08:55

sanchopan napisał(a):Należałoby jeszcze dodać indywidualny błąd licznika - jedne auta mają tenże niewielkie (np. sztywne 1 km/h zawyżone na liczniku w porównaniu do rzeczywistej prędkości), a inne ogromne 10-12%: czyli jak jedziesz wg licznika 90 km/h, to rzeczywiście nie zasuwasz nawet 80 km/h. Bo jeśli procentowy, to zwiększa się nominalnie wraz ze wzrostem prędkości. 8)

Od wielu lat jeżdżę z nawigacją i zawsze ale to zawsze prędkość jaką pokazuje nawigacja jest mniejsza niż ta którą wskazuje licznik samochodu. Myślę, że celowo producenci ustawiają liczniki tak, żeby wydawało się nam, że jedziemy szybciej niż faktycznie. Z różnymi autami zawsze było tak samo gps pokazywał szybkość mniejszą niż samochód więc jadąc 100 możemy mieć nadzieję że tak naprawdę to jest 90.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 17.05.2014 09:15

Nie tyle celowo, co MUSZĄ tak robić, bo prawnie zabronione jest zaniżanie. A więc najbezpieczniejszą metodą jest zawyżanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone