Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 27.04.2011 23:14

Na autostradzie? Znaczy - na jakimś zwężeniu, ograniczeniu, czy po prostu... na środku autostrady stali?
Ile można było a ile jechałeś - i ile kary wlepili?
No i kiedy to było dokładnie, bo dość niedawno te stawki na SK się zmieniły...?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2011 23:20

sanchopan napisał(a):Na autostradzie? Znaczy - na jakimś zwężeniu, ograniczeniu, czy po prostu... na środku autostrady stali?
Ile można było a ile jechałeś - i ile kary wlepili?
No i kiedy to było dokładnie, bo dość niedawno te stawki na SK się zmieniły...?

Jeśli możesz omijaj Słowację, dobrze radzę
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 27.04.2011 23:23

Dzięki strasznie za baaaardzo "konkłetną" odpowiedź. :evil: 8O
Jeżdżę i tu i tu - nawet więcej po Słowacji, więc grzecznie spytałem. 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2011 23:28

sanchopan napisał(a):Dzięki strasznie za baaaardzo "konkłetną" odpowiedź. :evil: 8O
Jeżdżę i tu i tu - nawet więcej po Słowacji, więc grzecznie spytałem. 8O

O co Ci chodzi, przecież to nie ja dostałem ten mandat na autostradzie na Słowacji.

Ja tylko z doświadczeń z policją Słowacką mówię omijaj Słowację.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 28.04.2011 08:27

No to przepraszam, ale też mogłeś coś więcej napisać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 09:00

Chcesz więcej o Słowackich Policjantach? Proszę jeden przykład.
A miałem ich kilka

Byłem kiedyś w okolicach Starego Smokovca. Wieczorem zatrzymuje mnie Policja na dzień dobry proszą nie o prawo jazdy, tylko o paszport (dawno temu było). W między czasie przedstawiają mi zarzut: spalona jedna z dwóch żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Nauczony doświadczeniem, żeby nie dawać paszportu, gdyż trzeba go później wykupić, dałem tylko prawko, mówiąc, że paszport zostawiłem w hotelu. Pan Policjant już był zły i od razu przeszedł do przedstawienia jakiegoś kosmicznego taryfikatora za brak połowy oświetlenia rejestracji.

Jakiż był wku..iony gdy odmówiłem przyjęcia mandatu(łapówki) i ze stoickim spokojem otwarłem bagażnik i w 5 minut wymieniłem ową żarówkę tłumacząc, że nie mam oczu z tyłu i nie mogłem zauważyć spalonej żarówki.

Pan Policjant jeszcze przez dłuższą chwilę szukał czegoś do czego mógł by się doczepić, ale nic nie znalazł i niestety musiał odjechać bez łapówy.

Takich przykładów znajdziesz mnóstwo w necie, nawet i na tym forum.

Jeśli tylko mogę omijam Słowację jak tylko się da. I radzę Tobie tak samo
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 28.04.2011 09:19

No też mam doświadczenia, nie powiem, że jest sielanka...:(
A czy Kolega od Autostrad mógłby coś więcej napisać? Bo jak stali na ograniczeniu, zwężeniu itp., to często spotykane. Ale jeśli "ot tak, na autostradzie" to z czymś takim się (jeszcze) nie spotkałem...??
A z Czechami też nie ma sielanki - nie raz mnie zatrzymywali, że "5 km wcześniej przekroczyłem prędkość": bez radaru, tylko że "koledzy przekazali"...:(
Na granicy z kolei kiedyś Czech wmawiał, że chce mandat (czytaj: łapówkę), bo... nie mam apteczki. Wtedy się zjeżyłem i postawiłem, że nie ma i nie muszę mieć, bo jadę osobówką a nie autobusem czy ciężarówką. Odpuścił, ale było nerwowo.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 28.04.2011 09:58

Tak czytam i się zastanawiam: w jakim postkomunistycznym kraju jest sielanka?
U nas 10 lat temu też wszystko można było ''załatwić''.
Ale powiem Wam że lepiej się czuję nie kombinując. przekraczam to wiem czym ryzykuje i pretensje mam do siebie ale z podniesiona głową bez skomlenia mówię: prosze wypisac, tylko szybko bo mój czas jest cenny. I naprawde psychicznie nie poniżam się.
Co do południowych sąsiadów to sa na nas wyczulenie ale to tez kwestia czy my się damy. Jak jesteś przygotowany do zajęć (vide Konwencja Wiedeńska- którą można sobie druknąć po słowacku lub czesku) to z otwartą przyłbicą dyskutujesz. A jak wiem że są cięci na predkość to pilnuje ograniczeń.
2 tygodnie temu mój kierowca dostał 1665EUR mandatu i zabrali mu prawko. Oczywiście wścieka sie na słowacką policję i wiesza nanich psy ale tylko to tylko jego wina że taki mandat dostał.
Jak drugiemu zabrali włosi prawko to uszy po sobie i wiedział co było nie tak.
A co do mandatów do na 25 aut jeżdżacych za granicą jeszcze żaden do firmy nie przyszedł choć błyskało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 10:03

scrapp napisał(a):Ale powiem Wam że lepiej się czuję nie kombinując. przekraczam to wiem czym ryzykuje i pretensje mam do siebie ale z podniesiona głową bez skomlenia mówię: prosze wypisac, tylko szybko bo mój czas jest cenny. I naprawde psychicznie nie poniżam się.

Jeśli nabroję to płacę bez dyskusji, ale nie za żarówkę, która właśnie się spaliła podczas jazdy.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 28.04.2011 11:39

Serce w pasy napisał(a):
scrapp napisał(a):Ale powiem Wam że lepiej się czuję nie kombinując. przekraczam to wiem czym ryzykuje i pretensje mam do siebie ale z podniesiona głową bez skomlenia mówię: prosze wypisac, tylko szybko bo mój czas jest cenny. I naprawde psychicznie nie poniżam się.

Jeśli nabroję to płacę bez dyskusji, ale nie za żarówkę, która właśnie się spaliła podczas jazdy.

Czyli tak jak radzę, byłeś przygotowany na taka ewentualność.
I to chodzi aby nie dać się ''nabić''.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 12:00

Dokładnie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2011 14:31

Od 1998 roku jeżdżę do Cro, głównie przez Słowację. Nigdy nie miałem kontroli policyjnej.
Co do pracy tamtejszej Policji to sądzę, że w większości przypadków działają zgodnie z prawem. W przypadku żarówki także... Opierają się na przepisach, a, że rygorystycznie to już inna sprawa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 14:33

Bocian napisał(a):Od 1998 roku jeżdżę do Cro, głównie przez Słowację. Nigdy nie miałem kontroli policyjnej.
Co do pracy tamtejszej Policji to sądzę, że w większości przypadków działają zgodnie z prawem. W przypadku żarówki także... Opierają się na przepisach, a, że rygorystycznie to już inna sprawa.

Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad Twoją opinią :wink:

Z żarówką przegięli, mówię to obiektywnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2011 14:50

Serce w pasy napisał(a):
Bocian napisał(a):Od 1998 roku jeżdżę do Cro, głównie przez Słowację. Nigdy nie miałem kontroli policyjnej.

Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad Twoją opinią :wink:

Z żarówką przegięli, mówię to obiektywnie.

Chyba subiektywnie, bo dotyczy to ciebie...
Co jest zastanawiającego w moim poście?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 15:07

Nic nie ma zastanawiającego w twoim poście, ale byłem ciekaw czy będziesz ganił czy bronił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies