Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krivy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krivy » 06.11.2019 16:39

Opiszę krótko mój przypadek. Dzisiaj otrzymałem mandat ze Straży Miejskiej w Pohorelicy za przejazd z niedozwoloną szybkością na tymczasowym moście (stoi tam już kilka lat) tuż przed granicą z Austrią w miejscowości Mikulov. Wszyscy jadący od Ołomuńca w stronę Wiednia znają ten most. Dostałem 800 koron czeskich za zmierzenie prędkości chwilowej 25 km/h - dozwolona wynosiła 20 km/h! Nie chcę klnąć, ale to jest jednak knedlikowe sk..syństwo!
Załączniki:
Mandat CZ.jpg
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 06.11.2019 17:57

Nie rozumiem ciebie przekroczyłes przeciez predkosc zmierzyli ci ze o 5 km/h pewnie jechałes ponad 30 czego oczekujesz ? grozenia palcem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2019 18:17

A pisałem niedawno, że jest tam pomiar odcinkowy i trzeba się pilnować :mrgreen: To nie jest mandat od strażników miejskich a od urzędu gminy - przekroczyć prędkość i narzekać, że "złośliwe knedle" się uwzięły bo postawili rok temu most tymczasowy, na którym złośliwe ustawili radar bo notorycznie ktoś przekraczał prędkość. Czego tu nie rozumiesz?

:roll:
Krivy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krivy » 06.11.2019 21:27

nenek napisał(a):Nie rozumiem ciebie przekroczyłes przeciez predkosc zmierzyli ci ze o 5 km/h pewnie jechałes ponad 30 czego oczekujesz ? grozenia palcem?

Skąd wniosek że ponad 30? A może poniżej 20? Albo 23 (osz ku..., też za duzo)

pääkäyttäjä napisał(a):A pisałem niedawno, że jest tam pomiar odcinkowy i trzeba się pilnować :mrgreen: To nie jest mandat od strażników miejskich a od urzędu gminy - przekroczyć prędkość i narzekać, że "złośliwe knedle" się uwzięły bo postawili rok temu most tymczasowy, na którym złośliwe ustawili radar bo notorycznie ktoś przekraczał prędkość. Czego tu nie rozumiesz?

:roll:

Wyraźnie napisane w piśmie Straż Miejska. Wiadomo Urząd Miasta lub Gminy wystawia mandat. Nie neguję prawa Gminy do karania za wykroczenia drogowe, ale ustawianie radaru na 20 km/h? Zawsze gdy widzę ograniczenie do 20 czy 30 km/h to rozumiem, że muszę znacząco wyhamować. Zwolnić mocno! I tak zrobiłem. Uważam że taki radar powinien być ustawiony na ok. 40 km/h. Wiem, wiem... Mogę sobie chcieć. Dla gminy jest lepiej "czesać" kierowców.
I jeszcze jedno - to był pomiar "prędkości chwilowej", nie odcinkowy.

Życzę przedmówcom bardzo życzliwie, by nie otrzymali kiedykolwiek mandatu za przekroczenie prędkości osiągalnej zarówno na rowerze, jak i hulajnodze elektrycznej. Zapewne wtedy wykażą się pełnym zrozumieniem.

A całość mojego wpisu dla Wszystkich czytających, proszę potraktować jako ostrzeżenie w naszych podróżach na południe Europy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2019 21:59

Na moście tymczasowym jest pomiar odcinkowy - bo tym z definicji jest właśnie pomiar chwilowy, pisałem o tym wcześniej a tu masz artykuł o tym (usekove měření - pomiar odcinkowy). Czesi się zdenerwowali - most nie wytrzymywał większych prędkości i trzeba było jeszcze to obniżyć - zwłaszcza ze względu na tranzyt. Tak trudno to zrozumieć? Bo 30 to nie 20. Polskie +10 więcej. A Czesi mogą wlepiać mandaty za przekroczenie prędkości już o jeden kilometr na godzinę.

A mandat to akurat przywiozlem, z Austrii i kiedyś z Niemiec, z ČR nigdy.
Krivy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krivy » 06.11.2019 23:17

Mimo wszystko problemu nie rozwiązali, bo jak to ruch tranzytowy - dla większości kierowców to przejazd tymże mostem raz w roku w tę i co najwyżej z powrotem. Przyznaję - złamałem przepisy przejeżdżając z zawrotną szybkością.
Reasumując - mandat za przekroczenie szybkości na ograniczeniu 20 km/h należy do rzadkości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2019 06:44

Tam wcześniej było 40, potem 30. Mieszkańcy Pasohlávek i Věstonic skarzyli się na hałas... Więc postawili 20 i pomiar odcinkowy. A z tym, że mandat za to ograniczenie to rzadkość - no, w ciągu pierwszych dwóch tygodni, mandat dostało ponad 3000 kierowców, głównie przyjezdnych.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 07.11.2019 10:10

Nawet Yanosik krzyczy w tamtym miejscu, że jest fotoradar :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.11.2019 10:47

Krivy napisał(a):Mimo wszystko problemu nie rozwiązali, bo jak to ruch tranzytowy - dla większości kierowców to przejazd tymże mostem raz w roku w tę i co najwyżej z powrotem. Przyznaję - złamałem przepisy przejeżdżając z zawrotną szybkością.
Reasumując - mandat za przekroczenie szybkości na ograniczeniu 20 km/h należy do rzadkości.

Zadam pytanie
Jak bedziesz jechał znowu przez ten most to bedziesz pilnował ograniczenia prędkości ?

Jeśli odpowiedz jest twierdząca to znak ze nauka nie idzie w las. Ze strony Pepików nawet sukces bo nie powtórzysz juz tego błędu. Ty i każdy następny

Ja po tym moście w tym roku jechałem na dwójce bez gazu i to mimo tego ze nie bylo na nim ruchu i była noc. Pomijając ograniczenie prędkości, zwyczajnie szkoda mi było auta :wink:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 07.11.2019 14:01

No i w końcu przysłali mi do zapłaty 50euro. Na 80 przekroczyłem o 11km. Niech im tam będzie, nie zauważyłem ograniczenia o 5 rano. Ciemno było i może znak był nie podświetlony albo jakaś inna cholera, nie wiem. Nie lubię ich.
Krivy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krivy » 07.11.2019 15:13

sito_zabrze napisał(a):Zadam pytanie
Jak bedziesz jechał znowu przez ten most to bedziesz pilnował ograniczenia prędkości ?

Oczywiście że przypilnuję. Tyle że jako że most tymczasowy, to już go może nie być. Pewne też jest, że mandaty płacili tylko przyjezdni (albo raczej przejezdni) - jak dla mnie ewidentne "czesanie jeleni".
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 18.05.2020 22:08

karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 18.05.2020 22:44

Bidon napisał(a):Uważajcie w weekend: :D
https://www.dalmacijadanas.hr/brzina-al ... za-vikend/

W tym roku już się nie przejmuję. Odpuściliśmy wyjazd 30 sierpnia na Hvar do Vrboski. Może za rok??? Kto wie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2020 08:14

Krivy napisał(a):(...) jak dla mnie ewidentne "czesanie jeleni".
Spójrz na to z drugiej strony:
pääkäyttäjä napisał(a):Mieszkańcy Pasohlávek i Věstonic skarzyli się na hałas
Bo jednemu się śpieszy, setki mieszkańców musi słuchać turkotu...
To jest ewidentne chamstwo i egoizm.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 19.05.2020 11:16

"- jak dla mnie ewidentne "czesanie jeleni"."
I jelonek się trafił.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies