Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Postnapisał(a) wielbiciel » 26.07.2019 21:36

A mnie w Grazu 18.05.br na ograniczeniu 100km/h błysło (miałem 130km/h) i do tej pory nic.
Ale pomiędzy mną a foto był jeszcze miejscowy (też 130km/h) więc chyba go skasowali lub zdjęcie było z dwoma pojazdami i poszło do kosza.
Bidon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Bidon » 30.07.2019 10:54

Wygląda na to, że wątek długo będzie aktywny :lol:
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-rzec ... Id,3122124
tre_k
Croentuzjasta
Wjazd na autostradę W Słowenii bez winiety

Postnapisał(a) tre_k » 02.08.2019 13:27

Panowie znajomy pyta, jechał z Austrii do Chorwacji autostradą przez Słowenie. Wjechał na autostradę i zjechał 2 zjazdem. Nikt go nie zatrzymał, teraz pytanie czy dostanie mandat za brak winiety?
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 08.10.2019 07:02

Przekroczenie prędkości z premedytacją (Vorsatz) w Niemczech.

Tak dla informacji: w Niemczech mandaty za prędkość mogą wyskakiwać z "widełek" jeśli przekroczenie jest popełnione z premedytacją.
Stosuje się wtedy faktor 2 (jeśli dobrze pamiętam).
Liczby przykładowe:
Jeśli przekroczyłeś o 20 kmh i normalny mandat wyniósłby 50 €, to jeśli zrobiłeś to z premedytacją, to łupną ci 100 €.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2019 09:13

Jak oni udowadniają premedytację?
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 08.10.2019 09:27

Ano właśnie,
stosowane jest to właściwie tylko w "lotnych brygadach" (Speed :wink: ), bo tylko oni mogą to udowodnić/zaświadczyć.

Przykład:
autostrada, roboty drogowe, ograniczenie do 80 kmh.
Te znaki "80" na odcinku robót są częste/gęste, ale można by się wyłgać: oj, nie zauważyłem.
I teraz jedzie (i nagrywa) "Speed" za jakimś delikwentem, dajmy na to: 100 kmh.
Póki co: normalne przekroczenie (zagapienie?).
I nagle jest przewężka/zygzak, wciąż oznakowane 80 kmh.
Delikwent zwalnia do 80 kmh aby "nie wypaść z toru" na zygzaku.
Po zygzaku roboty i 80 kmh są dalej.
Delikwent przyśpiesza z powrotem do 100 kmh.
I to już jest premedytacja. Żaden sąd nie uwierzy, że się zagapił i nie widział znaku 80 kmh.
I wtedy przelicznik mandatu jest x 2.

Edit 10:25
Doczytałem trochę o tym "Vorsatzu".
Jeśli w mieście przekroczysz o więcej niż 30 kmh, to z automatu jest to traktowane jako premedytacja.
Możesz próbować się wyłgać w sądzie, ale miej na uwadze, że będziesz to robić przed sądem w kraju,
w którym skazano "ulicznych wyścigowców" na dożywocie za morderstwo.
Ostatnio edytowano 08.10.2019 10:27 przez boboo, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Postnapisał(a) bluesman » 08.10.2019 09:44

Senior napisał(a):Dla kolegów i koleżanek , którzy z taką dumą opowiadają o oszczędnościach związanych z omijaniem autostrad proponuję
założyć może nowy temat np."MANDATY 2018" , myślę że postów będzie , a będzie hihi

Historyk ?
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 18.10.2019 20:46

Załapałem się w tym roku na Węgrzech. Na ograniczeniu 90 km/h,jechałem 117 km/h (prawdopodobnie wyprzedzałem) i 30 000 Forintów nie moje. Także nie warto.
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 18.10.2019 23:10

SebastianM napisał(a):Załapałem się w tym roku na Węgrzech. Na ograniczeniu 90 km/h,jechałem 117 km/h (prawdopodobnie wyprzedzałem) i 30 000 Forintów nie moje. Także nie warto.

Witam w klubie...my też 30 000 forintow...przyszło zanim wróciliśmy w wczasow.
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 19.10.2019 08:42

A mi pocztówka z Wiednia przyszła. 55 euro. W sumie głupi ma zawsze szczęście bo 1 km/h szybciej i zamiast 55 byłoby 75 euro :) (jechałem 100 na 80-tce)
akwarysta6
Odkrywca

Postnapisał(a) akwarysta6 » 19.10.2019 19:18

Mi w tym roku też przyszło z Węgier 2 x 30 000 forintów. Przekroczyłem jedynie o 18 i 22 km/h. Na przyszłość trzeba będzie bardziej uważać na drogach krajowych. Na autostradach ponoć nie ma fotoradarów.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 22.10.2019 11:59

akwarysta6 napisał(a):Mi w tym roku też przyszło z Węgier 2 x 30 000 forintów. Przekroczyłem jedynie o 18 i 22 km/h. Na przyszłość trzeba będzie bardziej uważać na drogach krajowych. Na autostradach ponoć nie ma fotoradarów.

Grubo.....
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 22.10.2019 22:29

Ciągle czytam 30 000 forintów....my o 12 km/ h...inni tez..i to czasami o wiecej...
Czy oni mają zaprogramowany mandat dla Polaków?
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 23.10.2019 09:08

wikol napisał(a):Mi też przyszło 30 000HUF.
Mandat to jedno a koszt przelewu drugie. Swoje kosztuje.
Ile płaciliście za przelew ?

Hmm, przelewy zagraniczne już dawno staniały do śmiesznych kwot, a od niedawna na wielu kontach są wręcz zniesione opłaty za nie. Groszowe sprawy w najgorszym przypadku. Pomyśl nad zmianą rachunku :papa:
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 23.10.2019 09:21

Marsallah napisał(a):
wikol napisał(a):Mi też przyszło 30 000HUF.
Mandat to jedno a koszt przelewu drugie. Swoje kosztuje.
Ile płaciliście za przelew ?

Hmm, przelewy zagraniczne już dawno staniały do śmiesznych kwot, a od niedawna na wielu kontach są wręcz zniesione opłaty za nie. Groszowe sprawy w najgorszym przypadku. Pomyśl nad zmianą rachunku :papa:

W chwalonym PekaoSA opłaty wynoszą
Załączniki:
PKOSA.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies