Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Senior
Globtroter
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 25.07.2019 14:11

zbig99 napisał(a):
Senior napisał(a):
tranquilo napisał(a):Taakie pytanie.
Zawsze jeździłem przez Słowację i Węgry.

W tym roku , po trzech latach jazdy przez Węgry jedziemy przez Słowenię , wyjazd 3-go sierpnia ,
także na pewno dam znać jak się nam jechało.
Wracamy w piątek rano 17-go sierpnia ... i tego bardziej się boję.

Ja będę jechał 1 raz przez Węgry trasą Brno-Bratysława-Szombately-Gorican. Czy taką trasą jechałeś?. Napisz proszę kilka słów jak wygląda trasa przejazdu po kątem np korków na granicy HUN/CRO itp.

Dokładnie nie pamiętam , na pewno z Gyor dojechałem do Veszprem , póżniej nową trasą szybkiego ruchu ,
która jest "nad Balatonem" ... może ktoś z Was jechał tą nową drogą , droga ta prowadzi aż do końca Balatonu , póżniej
wioskami trzeba dojechać do "starej autostrady" M7 wioskami około 70 km , korków zero.... ale na tych wioskach
nie wiem kiedy i jak zebrałem 2 mandaty , razem zabuliłem około 2000 zł , mandaty dostałem zaledwie w odległości
10 minut od siebie 23.50 i 00.00 ....
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 25.07.2019 14:14

Senior napisał(a):
zbig99 napisał(a):
Senior napisał(a):

ale na tych wioskach
nie wiem kiedy i jak zebrałem 2 mandaty , razem zabuliłem około 2000 zł , mandaty dostałem zaledwie w odległości

2000 ? Czyli tyle ile suma kosztów podróży w obu kierunkach do południowej Chorwacji. A mówi się, że Węgier i Polak to dwa bratanki. :D
Senior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 25.07.2019 14:23

zbig99 napisał(a):
Senior napisał(a):
zbig99 napisał(a):
Senior napisał(a):

ale na tych wioskach

2000 ? Czyli tyle ile suma kosztów podróży w obu kierunkach do południowej Chorwacji. A mówi się, że Węgier i Polak to dwa bratanki. :D

Już nie chcę być dokładny ,ale same mandaty 2000 zł , auto mam w lizingu i za udostępnienie dokumentacji
zagranicznym organom 2* po 99 zł , przewalutowanie przy przelewie 2* po 20 zł z jakimś haczykiem , a za jakieś
3 miesiące dostaliśmy z Czech za jakiś tunel na 80 miałem 101 km/h - 1000 koron plus udostępnienie ... itd .
Razem w kupę to było około 2500 zł, dlatego jak czytam że ktoś kombinuje z jazdą z ominięciem autostrad
i opłat to soory , ale myślę że takie zagrywki to tylko to pierwszego mandatu.
Kochani Cro maniacy !!!! za granicami też muszą "zakleić"swój budżet ... również naszym kosztem.
I to jest fakt , jak rozmawiałem z różnymi znajomymi na temat Chorwacji , to dopiero jak ja pochwaliłem się
mandatami za 2018 to się okazało że prawie wszyscy coś dostali tylko się nie chwalą.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.07.2019 14:29

Gdy wracałem do PL w Bratysławie złapali mnie na 50-tce gdy jechałem 62km/h.
Najpierw chcieli 40EUR ale po rozmowach skończyło się na 20EUR.
Wracałem z Tesco z bagażnikiem wypchanym piwami. Piwka nie chcieli.
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 25.07.2019 14:31

Jadę 11 raz nie dostałem ani razu, a zawsze gdzieś omijam autostrady. Aż ta zła policja nie chce mnie złapać. :)
Jak się jeździ zgodnie z przepisami to się jeździ bez mandatów
Senior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 25.07.2019 14:36

Dla kolegów i koleżanek , którzy z taką dumą opowiadają o oszczędnościach związanych z omijaniem autostrad proponuję
założyć może nowy temat np."MANDATY 2018" , myślę że postów będzie , a będzie hihi
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2019 14:43

Senior napisał(a):Dla kolegów i koleżanek , którzy z taką dumą opowiadają o oszczędnościach związanych z omijaniem autostrad proponuję
założyć może nowy temat np."MANDATY 2018" , myślę że postów będzie , a będzie hihi

Nie ma takiej potrzeby, jesteś we właściwym temacie.
I są jeszcze inne
mandat-uwaga-lapia-w-austrii-t53822.html
mandat-za-granica-wegry-t13333.html
tolerancja-przekroczania-predkosci-w-roznych-krajach-t53612.html
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 25.07.2019 14:45

Ja się przyznam. Od 18 lat dostałem jedyny mandat za prędkość w Austrii. Jechałem 60 a było ograniczenie 50 km/h. Zapłaciłem 40 Euro, najpierw przyszedł list z opisem mojego wielkiego wykroczenia. Za te moje ogromne wykroczenie drogowe należał mi się mandat. ufff. Mogli turystę w sumie potraktować łagodniej. To w sumie było tylko przekroczenie o 10km i pewnie fotoradar przenośny był zainstalowany tuż za tablicą terenu zabudowanego i nie zdążyłem zwolnić do 50. 8). W geście protestu omijam ten region turystyczny szerokim łukiem. :D
Senior
Globtroter
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 25.07.2019 14:51

Janusz Bajcer napisał(a):
Senior napisał(a):Dla kolegów i koleżanek , którzy z taką dumą opowiadają o oszczędnościach związanych z omijaniem autostrad proponuję

Nie ma takiej potrzeby, jesteś we właściwym temacie.
I są jeszcze inne
mandat-uwaga-lapia-w-austrii-t53822.html
mandat-za-granica-wegry-t13333.html
tolerancja-przekroczania-predkosci-w-roznych-krajach-t53612.html

Dziękuję
Senior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 25.07.2019 14:54

mattom napisał(a):Jadę 11 raz nie dostałem ani razu, a zawsze gdzieś omijam autostrady. Aż ta zła policja nie chce mnie złapać. :)
Jak się jeździ zgodnie z przepisami to się jeździ bez mandatów

Bardzo dobrze że wydaje ci się że jeżdzisz zgodnie z przepisami , ja od ponad 20 lat
nie dostałem mandatu ... aż się w końcu zdziwiłem , chwila lub dwie chwile nie uwagi i pozamiatane
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.07.2019 15:34

Na 9 wyjazdów i powrotów z Cro dostalem 1 mandat.
Na starej "jedynce" przed Plitvicami.
Nie obwiniam znaków, Policji czy kogokolwiek innego
Wina była tylko moja
Niecałe 20 kmh wiecej niz na znaku
To mój jedyny i ostatni do tej pory przejazd jedynką ale nie dlatego ze dostalem mandat :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2019 15:43

sito_zabrze napisał(a):Na 9 wyjazdów i powrotów z Cro dostalem 1 mandat.
Wina była tylko moja

Na 15 wyjazdów i powrotów też na "jedynce" za Plitvicami (w stronę morza) mandat za "nie manie" świateł.
Tak dawno, że nie pamiętam w którym roku :roll: ale kwotę pamiętam :wink: - 300 kun.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.07.2019 16:10

Janusz Bajcer napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Na 9 wyjazdów i powrotów z Cro dostalem 1 mandat.
Wina była tylko moja

Na 15 wyjazdów i powrotów też na "jedynce" za Plitvicami (w stronę morza) mandat za "nie manie" świateł.
Tak dawno, że nie pamiętam w którym roku :roll: ale kwotę pamiętam :wink: - 300 kun.

U mnie tez 300 kun. Ale wg taryfikatora bylo chyba 500 , dobrze negocjowałem :mrgreen:

Mnie strzelili na powrocie z Cro
Zaraz na wylocie tego miasteczka w tym wąwozie....
Knin, Gracac ? :roll:
Pod góre wlokłem sie za jakimś kamperem, skończyła się podwójna ciągła, redukcja i ogień. Znak o końcu ograniczenia był za patrolem :mrgreen:
Mimo mandatu kasa na Plitvice została :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2019 22:18

Ja dwa lata temu dostałem z Austrii, a raczej żona bo to na nią auto rejestrowane :mrgreen:
Całe 30euro za przekroczenie o 7km/h w terenie zabudowanym :oczko_usmiech: :mrgreen:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 26.07.2019 12:38

2013 r. Ploče.
Miałem 90 km/h na ograniczeniu do 70 km/h (dokładnie na znaku ograniczenia, jechałem ze zdjętą nogą z pedału gazu i wytracałem prędkość).
Policjant chciał 500 kun a po rozmowie stanęło na 200. Wręczyłem mu całą sumę w jednym banknocie a ten wyjął swój portfel, znalazł banknot 100 kun który mi wręczył. Skasował więc 100 kun "do kieszeni".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies