Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty i punkty karne za granicą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.05.2014 17:24

FUX napisał(a):To trzeba było jechać autostradą.

33 razy :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.05.2014 17:34

Albo raz oszczędzając te parę juro na mandat.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 19.05.2014 17:39

ale ja nie zapłaciłem mandatu ;). A że się wlekłem- i tak ładne okolice. Przecież mi się nie spieszy.
W tamtą stronę nie byłem aż tak dokładny i mogło się zdarzyć, że gdzieś tam za szybko pojechałem.
Napisałem tylko dla przestrogi, bo to ponoć bardzo rygorystyczni policjanci jak twierdziła nasza gospodyni.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.05.2014 17:50

jacusek napisał(a):ale ja nie zapłaciłem mandatu ;). A że się wlekłem- i tak ładne okolice. Przecież mi się nie spieszy.
W tamtą stronę nie byłem aż tak dokładny i mogło się zdarzyć, że gdzieś tam za szybko pojechałem.
Napisałem tylko dla przestrogi, bo to ponoć bardzo rygorystyczni policjanci jak twierdziła nasza gospodyni.

To tak dla żartu. :smo: Ktoś opisywał na Forum jak go złapali na objeździe. Nawet zdjęcia wstawił, gdzie.
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 19.05.2014 18:10

Większość naszych rodaków tylko we własnym kraju czuje się na tyle swobodnie, że na każdym kroku łamie przepisy.
Natomiast po przekroczeniu granicy Ci sami kierowcy jadą jak po sznurku. Niewielu świadomie przekracza przepisy. Mandat takiego kierowcy po za granicami kraju, to najczęściej wynik zagapienia lub zapomnienia i powrotu do przyzwyczajeń nabytych w Polsce.
Wiele razy to widziałem.
Dla przykładu w Polsce w terenie zabudowanym mało kto jedzie przepisowo, natomiast już na Węgrzech wszyscy jadą z przepisową prędkością. Nie widziałem Polaków przekraczających prędkość po za granicami kraju.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.05.2014 18:12

Doman73 napisał(a): Nie widziałem Polaków przekraczających prędkość po za granicami kraju.

Mało widziałeś...
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 19.05.2014 18:14

I tu Cię zaskoczę staram się jeździć prawidłowo nawet w PL (nigdy nie dostałem mandatu). W Słowenii pojechałem szybciej bo się właśnie zapomniałem i było to o jakieś 10 km szybciej niż można było. Ale dlatego tak się starałem w drodze powrotnej :o
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 19.05.2014 18:16

FUX napisał(a):
Doman73 napisał(a): Nie widziałem Polaków przekraczających prędkość po za granicami kraju.

Mało widziałeś...

Racja, mało widział...
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 19.05.2014 18:19

jacusek napisał(a):I tu Cię zaskoczę staram się jeździć prawidłowo nawet w PL (nigdy nie dostałem mandatu). W Słowenii pojechałem szybciej bo się właśnie zapomniałem i było to o jakieś 10 km szybciej niż można było. Ale dlatego tak się starałem w drodze powrotnej :o

Właśnie o tym piszę. Bo się zapomniałem. U nas można. Gdyby człowiek był przyzwyczajony to by się nie zapominał. Mam znajomych Szwajcarów i stwierdzam, że oni są przyzwyczajeni.

FUX napisał(a):

Mało widziałeś...

Może i mało
Spędzam na drogach Europy każde wakacje od 12 lat. Pokonałem kilkadziesiąt tysięcy km.
Mało widziałem, ale za to widziałem, że Polacy za granicą jeżdżą inaczej :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2014 18:23

Doman73 napisał(a):Nie widziałem Polaków przekraczających prędkość po za granicami kraju.

Mało który Polak w Czechach przestrzega ograniczeń prędkości, w zasadzie prawie nikt 8)
Czesi robią to samo.

Na Węgrzech i w Chorwacji czy w Słowenii jest to samo.

Chyba, że są ostrzeżenia o radarach :wink:

W Austrii conajmniej 1/3 Polaków łamie ograniczenia, tak samo jest na Słowacji, a potem często bek :roll:
A Austrii i na Słowacji w terenie zabudowanym jadą wszyscy ludzie przepisowo, ale już na autostradach i głównych drogach, gdzie są ograniczenia, np. z powodu robót drogowych, to 1/3 je totalnie olewa i grzeje, ile fabryka dała.
A tam często stoją miśki.

Jak na obwodnicy Wiednia, gdzie są ostrzeżenia o radarach,gdzie robią fotki rutynowo, zawsze są tacy Polacy i Czesi, w sporej liczbie, co mają je w d... i grzeją, to o czym my tu mówimy 8)
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 19.05.2014 18:27

No cóż wyraziłem swoją opinię i doświadczenia. Nie wszyscy muszą się z tym zgadzać.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 19.05.2014 18:48

Ja też się staram jechać grzecznie. Po co płacić tak srogie mandaty. Ale i mnie się zdarzyło jechać więcej jak znaki pokazywały na szczęście nikt nie namierzał akurat w tym momencie. Każdy jedzie jak chce i nikt nikomu nie będzie mówił że za szybko czy za wolno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2014 18:53

marosmaro napisał(a): Każdy jedzie jak chce i nikt nikomu nie będzie mówił że za szybko czy za wolno.

Powiedz to w twarz miśkom, jak cię zatrzymają :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.05.2014 18:54

Lednice napisał(a):
marosmaro napisał(a): Każdy jedzie jak chce i nikt nikomu nie będzie mówił że za szybko czy za wolno.

Powiedz to w twarz miśkom, jak cię zatrzymają :wink:

A co to za problem? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2014 18:57

W Polsce policjanci mają poczucie humoru,
w Czechach też.

Ale jak jak ktoś taki filozoficzny tekst posunie Słowakowi czy Austriakowi, to będzie się działo 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty i punkty karne za granicą - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone