napisał(a) Jurek » 01.08.2008 10:19
Ostatni raz w Dubrowniku byłem w 2005 r., wtedy panował system " weź bilecik zapłacisz przy wyjeździe zgodnie z czasem rzeczywistym zaparkowanego samochodu. W tym roku odwiedziłem to miasto i starym zwyczajem cierpliwie odczekałem ( 40 minut) w kolejce na miejsce na parkingu. Po zaparkowaniu auta idę do automatu wykupić bilet. Szlag mnie trafił, maszyna obsługuje bilon, banknoty do 50 kun. Takowych nie miałem, pytam się gościa co teraz tylko podnosi szlabaniki co mam zrobić, odpowiedz mogła być tylko jedna " rozmień pieniądze, a potem zapłać". Wykupiłem bilecik za pięć kun ( miałem jedna monetę) wsadziłem do auta ( pomyślałem, że w tym czasie ktoś będzie sprawdzał opłaty i się do mnie do czepi) i poszedłem resztę rozmienić. Za bardzo nie chcą tych pieniędzy rozmieniać, musiałem kupić małą butelkę wody za dziesięć kun. Miałem w ręku dwa banknoty po dwadzieścia kun i jeden za pięćdziesiąt kun. Wyliczyłem, że starczy mi sześć godzin na zwiedzanie i wykupienie sześć godz. na parkingu. Niestety maszyna nie wydaje reszty. Pal licho następne dziesięć kun, postanowiłem wykupić za czterdzieści kun tym samym podarować im dziesięć. Wsadziłem w tę piekielna maszynę dwa banknoty po dwadzieścia
kun. Po chwili wylatuje bilecik za dwadzieścia kun na cztery godziny i jeden banknot z powrotem. Pytam się gościa, tego od barierek co mam zrobić aby dopłacić do tych moich wyliczonych sześciu godzin parkowania.
Padła odpowiedz, że ma przyjść jak będzie mi się kończył ten pierwszy bilet ma przyjść i wykupić następny. To mnie strasznie wkurzyło i na tym skończyłem rozmowę z tym panem i nie zaniosłem tego bileciku do auta.
Moim zdaniem taki system kasowania za parkowanie to jedno wielkie złodziejstwo ( wyłudzanie kasy od turystów). Sam na początek straciłem 15 kun dla świętego spokoju ( wymiana stówy i pierwsza godzina za parkowanie). Są parkomaty które kasują wszystkie banknoty i nawet wydają resztę i myślę, że miasto Dubrownik na tokowe stać ( dzięki turystom ono żyje), nawet dzierżawcy takowe też mogą zakupić. Ale po co to komu jak turystę można okradać w żywe oczy!!!! Tym sposobem dorobiłem się też mandaty za sto kun!!!! Nie zapłaciłem i nie mam zamiaru płacić!!!!!
To jest mój mały protest na taki system pobieranie opłat za parkowanie!!
Godzę się za wszelkie opłaty pobierane od nas turystów, pod warunkiem, że pobierający opłaty wypracuje system który nie będzie męczył i kancił turystów.
Ostatnio edytowano 02.08.2008 13:06 przez
Jurek, łącznie edytowano 1 raz