Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat za parkowanie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.11.2024 06:56

Widzę nowy wpis, myślę wejdę w wątek, pewnie Ktoś kto tyla razy był w Cro coś doradził, może nawet zna Kuzmanovicia...
A tutaj rozwianie wątpliwości - niekoniecznie wątkowych i słodko-gorzkie uczucie :)

---

Mądrości z pracy dziwiły się dlaczego mam zdjęcia biletów parkingowych z Istrii, aż się sami dowiedzieli :lol:
Dominik456
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominik456 » 06.11.2024 23:04

Cześć,

Dziś dostałem 4 list.
Wniosek o zawarcie ugody przedsądowej...
Pojawiła się promocją na 138 EUR i 8 dni na zapłatę.
Wystarczy tylko przelać na konto i ugoda zawarta.

Zaczynam lubić tego gościa bo dawno mnie tak nikt nie bawił a zarazem podziwiam za wytrwałość.

Pismo pełne wad prawnych i nieścisłości, które można ograć przed sądem, choćby termin na zapłatę ugody. 8 dni liczone od czego? Od daty odebrania listu zwykłego bez potwierdzenia odbioru? Jak określić upłynięcie terminu propozycji ugody? W tym przypadku ugoda jest ważna bezterminowo a jeśli propozycja jest w mocy to nie może wystosować pozwu.

Poza tym "zatrata". Mam mandat z 2018 roku. Już dawno przedawniony i cokolwiek by Wam ten Pan nie napisał powyższe jest faktem określającym meritum sprawy.

Chyba przeleje mu z 10 EUR aby miał na kolejne znaczki oraz wydruki zdjęć w kolorze.

Prowadzi numer stary jak świat kupując przedawnione roszczenia za kilka procent ich wartości próbując straszyć nieświadomych ludzi wysokimi karami wyciągając od nich bajońskie sumy.

Sami zobaczcie. Kupił prawo do roszczenia za nie więcej niż 1 EUR oczekuje 200 EUR.
Odejmując koszty listów i pracy asystentów przy założeniu, że da się na to złapać 1 osoba na 100 to Pan Mecenas jest pięknie zarobiony.

Dodatkowo pełnomocnictwo do reprezentacji ma charakter ogólny a nie przedmiotowy więc mogę się założyć, ze nie obejmuje mojej sprawy, ponieważ jest przedawniona. Zamieszczenie tego typu dokumentu do korespondencji jest jawnym nadużyciem.

Kolejny argument za tym, ze to przekręt - wszyscy dostają wezwania wyłącznie do przedawnionych spraw. Dlaczego nie pisze w sprawach z ostatnich 5 lat? Szybki i prosty temat do ogarnięcia na drodze sądowej? - nie ma takich spraw w swojej "kancelarii".

Dam Wam znać gdy dostanę 5 pismo.
PawelPawel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelPawel » 08.11.2024 07:19

Mam pytanie czy ktoś dostał od tej kancelarii jakieś pismo listem poleconym a jeżeli tak to co w nim było
? Ja dostałem 2 pisma listem zwykłym a 3 poleconym którego nie odebrałem. I od tej pory jest narazie cisza.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 08.11.2024 09:12

Najważniejsze i nikt o tym nie napisał. Może nie zauważyłem.
Więc "Mandat" czy "Opłata za parkowanie"
Dwie różne rzeczy.
Mandaty się płaci tak jak podatki. Niewygodne ale nieuniknione.

Opłata za parkowanie to opłata za usługę. Nie zapłacenie to zwyczajna kradzież.
Czy jadąc na kamping też wyjeżdżacie nie płacąc za pobyt? Już byli tacy co się tym chwalili.
PawelPawel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelPawel » 08.11.2024 12:21

Z tego co czytam większość tu osób jest naciągana przez jakąś kancelarię zajmującą się windykacją. Nikt raczej nie dostał mandatu a oni próbują wyłudzić tylko beprawnie pieniądze.
Jakby nawet ktoś faktycznie nie wykupił biletu parkingowego to taka oplata za brak biletu wynosiła ok.10 EUR ( czyli oplata za cały dzień) a tu po 3,4 a nawet 5 latach od rzekomego zdarzenia rządaja kwot w wysokości od 200 do 500 EUR.
I przed takimi nieuczciwymi praktykami trzeba się bronić.
A z tym że zasadne otrzymane mandatu i należne opłaty np.za parking trzeba płacić to chyba oczywiste i wszyscy się z tym zgadzają.
Proszę o informację czy te pisma otrzymujecie Państwo listami zwykłymi czy poleconymi bo to jest istotne w ewentualnym dalszym postępowaniu.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 08.11.2024 13:56

StaryMarek napisał(a):Najważniejsze i nikt o tym nie napisał. Może nie zauważyłem.
Więc "Mandat" czy "Opłata za parkowanie"
Dwie różne rzeczy.
Mandaty się płaci tak jak podatki. Niewygodne ale nieuniknione.

Opłata za parkowanie to opłata za usługę. Nie zapłacenie to zwyczajna kradzież.
Czy jadąc na kamping też wyjeżdżacie nie płacąc za pobyt? Już byli tacy co się tym chwalili.

Ale mądrości, czyli ktoś kto zapłacił, a po kilku latach nie ma kwitka to złodziej?
A jak nazwiesz tego pana który nęka, grozi, straszy i nic z tego nie wynika?
Wszyscy piszą tutaj o jednym.
Dominik456
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominik456 » 10.11.2024 15:42

PawelPawel napisał(a):Z tego co czytam większość tu osób jest naciągana przez jakąś kancelarię zajmującą się windykacją. Nikt raczej nie dostał mandatu a oni próbują wyłudzić tylko beprawnie pieniądze.
Jakby nawet ktoś faktycznie nie wykupił biletu parkingowego to taka oplata za brak biletu wynosiła ok.10 EUR ( czyli oplata za cały dzień) a tu po 3,4 a nawet 5 latach od rzekomego zdarzenia rządaja kwot w wysokości od 200 do 500 EUR.
I przed takimi nieuczciwymi praktykami trzeba się bronić.
A z tym że zasadne otrzymane mandatu i należne opłaty np.za parking trzeba płacić to chyba oczywiste i wszyscy się z tym zgadzają.
Proszę o informację czy te pisma otrzymujecie Państwo listami zwykłymi czy poleconymi bo to jest istotne w ewentualnym dalszym postępowaniu.

Pierwsze pismo dostałem poleconym a pozostałe zwykłym. Od mojego zdarzenia w Omnisiu minęło od pierwszego listu 6 lat więc bez wątpienia obowiązuje mnie chorwackie przedawnienie "zatrata".
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.11.2024 16:58

W tym Omnisiu to łapią fest. Podobnie w Szyberniku, tak słyszałem. Podjeżdżają pająkiem i auta moment nie ma. Albo kasę chcą.
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Mandat za parkowanie - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone