Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat za parkowanie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niedzwiedz801
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz801 » 14.07.2024 07:40

Witam,
Też dostałem już 3, kwota 208,27 Euro. Straszą sądem i kosztami sądowymi - całość 739,93 Euro. Pismo z 26.06.2024 r. Oni chyba hurtowo puszczają na drukarce co jaskiś czas, tylko dane adresowe zmieniają. Ja nie zamierzam płacić, ale widać straszenie przynosi jakieś skutki skoro dalej wysyłają - wystarczy że jeden na 10 zapłaci i już jest 200.
niedzwiedz801
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz801 » 14.07.2024 08:05

A najlepsze jest to że na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl nie można wysłać maila (przychodzi informacja że nie dostarczono)
TresorNeverDie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TresorNeverDie » 14.07.2024 14:22

Słowo w słowo te same kwoty i straszenie.
Majkuś
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majkuś » 15.07.2024 11:03

Witam was
Specjalnie się zarejwtrowalem żeby opisać własną przygodę z tym tworem kozumanovic

Otoz również dostałem już 3 wezwanie z pozwem. Natomiast u mnie sytuacja jest trochę inna. Ja nałożona karę zapłaciłem przelewem niedługo po jej otrzymaniu. Samo parkowanie nastąpiło w lipcu 2018 roku. Kwotę 100HRK przeliczyłem na złotówki i wysłałem (ok 70zl) niestety bank chorwacki sobie pobrał prowizje za przewalutowanie i z całości kwoty w przeliczeniu na euro doszło do miasta Omis jedynie 6.99€. więc ścigają mnie za 6.28€ bo tyle brakło. Natabene u mnie w pozwie wystąpił identyczny błąd jak u kolegi powyżej czyli że parkowanie było w 07.2024. (ciekawe co ma na celu ten zabieg) zaległa kwotę którą wisialem miastu przelałem (a nawet więcej) z korespondencji wynika że miasto powinno ich poinformować a wpłacie lecz i tak nie unikne kosztów postępowania. Moim zdaniem jeśli nawet w tym wypadku dług ustal to i "ściągalność" straciła podstawę do dalszego procedowania. Co myślicie ?
Dominik456
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominik456 » 05.08.2024 11:03

Cześć,

Podobnie jak Wy otrzymałem dziś 3 pismo z wzorem pozwu. Tym razem straszą łącznymi kosztami na kwotę 739.93 EUR. :D

Do mnie akurat wypisuje pan Vinković będący zastępca Pana Kuzmanovića.

Parkowałem w Omniš w lipcu 2018 roku. W pierwszym liście że stycznia 2024 roku dostałem dokumentację fotograficzną mojego auta na którym widać kartkę włożoną za wycieraczkę.
Sprawa dosyć dziwna, ponieważ zawsze płacę za parkowanie a w miasteczku byłem codziennie przez dwa tygodnie więc nie mogłam o tym zapomnieć. Co ważne nie wyjmowałem żadnego wezwania do zapłaty z za wycieraczki więc nie miałem możliwości zareagowania. Wygląda to tak jakby celowo polowali na turystów pod przyszłe pozwy robiąc jakąś pseudo fotkę mandatu i czekając aż nabiją się odsetki. Mandat oczywiście wyjmują a kierowca żyje w nieświadomości.

W pozwie wskazują, ze parkowałem 16.07.2024. (Jak dla mnie jest to data przygotowania otrzymanego pisma). Zastanawiam się czy nie jest to celowy zabieg aby sprowadzić sąd w błąd i szybko przybić mandat omijając przedawnienie.

Chętnie pójdę do sądu i nie mam zamiaru płacić kasy wyludzaczą.
Panowie kupili od miasta pulę przedawnionych mandatów za kilka procent ich wartości i szukają naiwniaków. Obstawiam, ze to ostatnie pismo od tych panów bo skończyły im się argumenty.

Czy ktoś z Was dostał już 4 pismo w tej sprawie bądź jest na dalszym etapie?

Pozdrawiam,
Dominik
Shonsu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shonsu » 16.08.2024 10:26

Hej.
Dostałem 4-te. Wcześniejsze było straszeniem kosztami sądowymi na paręset euro. Teraz chcą załatwić polubownie (bez sądu) za kwotę bodajże 138 euro. I cały czas się zastanawiam czy przelać i mieć z głowy czy olać.
Moja sytuacja jest z 2018 roku z lipca. Miałem wykupiony bilet, ale zamiast położyć go pod przednia szybę to położyłem pod tylną, bo na przednią nałożyłem matę przeciwsłoneczną. W dodatku na zdjęciu tyłu samochodu widać go, tylko niestety jest malutki żeby można było cokolwiek odczytać.
Mało tego, od razu po otrzymaniu mandatu pojechałem z koleżanką do straży miejskiej wyjaśnić sytuację, że bilet był ale leżał z tyłu. Koleżanka która lepiej ogarniała angielski weszła do ich pokoju wyjaśnić sytuację. I myśleliśmy że się udało. Aż do tego roku gdy przyszły pisma. Niestety baranami byliśmy że nie wzięliśmy żadnego pokwitowania, nawet zdjęcia biletowi nie zrobiliśmy.
TresorNeverDie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TresorNeverDie » 11.09.2024 22:33

Pracuje z paroma Chorwatami i jednego pytałem o to to mówił żeby olać ciepłym moczem te wszystkie zabiegi. Ja już dawno tak stwierdziłem- przy 1szym liście a mam już 3
macwil92
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) macwil92 » 24.10.2024 11:56

Hej,

Mandat dostałem i ja.
Komuś się udało ustalić co zrobić? Zapłacić, czy olać?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.10.2024 15:31

macwil92 napisał(a):Hej,

Mandat dostałem i ja.

Nie czytałeś wątku? Fachoffcy wyraźnie piszą, żeby olać.
macwil92
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) macwil92 » 24.10.2024 18:36

Marlowe1994 napisał(a):
macwil92 napisał(a):Hej,

Mandat dostałem i ja.

Nie czytałeś wątku? Fachoffcy wyraźnie piszą, żeby olać.

Czytałem.
Nie ma jednoznaczej odpowiedzi.
Jedni płacil, drudzy olewali.
Nikt też nie poparł tego jakimś sensownym wytłumaczeniem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2024 13:49

Dostałem teraz mandat z Czech. Za prędkość na odcinkowym. I tam się nie certolą. Brak możliwości odwoławczych od zawiadomienia, 30 dni na zapłacenie. Przy przekroczeniu terminu postępowanie administracyjne. W przypadku wskazania innej osoby i niemożnoscią skontaktowania się z nią płaci ten co dostał zawiadomienie. Język komunikacji tylko czeski.
I tak powinno być. A u nas płacz i zgrzytanie zębów. I kombinacje :lol:
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 31.10.2024 17:03

Marlowe1994 napisał(a):Dostałem teraz mandat z Czech. Za prędkość na odcinkowym. I tam się nie certolą. Brak możliwości odwoławczych od zawiadomienia, 30 dni na zapłacenie. Przy przekroczeniu terminu postępowanie administracyjne. W przypadku wskazania innej osoby i niemożnoscią skontaktowania się z nią płaci ten co dostał zawiadomienie. Język komunikacji tylko czeski.

Teraz to się żalisz czy chwalisz ???
I nie pier...l głupot.. i nie pisz o czymś o czym nie masz pojęcia..
A jak życie Ci zbrzydło i stało się piekłem włóż głowę do kibla i pierdo...ij deklem..
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Z punktu widzenia deskryptywnego wulgaryzm może być postrzegany jako negatywny składnik komunikacji, niepożądany, używany z uwagi na deficyty leksykalne i mentalne, wpływające destrukcyjnie na komunikację. (Socjolingwistyka, P. Z. Zbróg)

Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2024 17:22

yanek37 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Dostałem teraz mandat z Czech. Za prędkość na odcinkowym. I tam się nie certolą. Brak możliwości odwoławczych od zawiadomienia, 30 dni na zapłacenie. Przy przekroczeniu terminu postępowanie administracyjne. W przypadku wskazania innej osoby i niemożnoscią skontaktowania się z nią płaci ten co dostał zawiadomienie. Język komunikacji tylko czeski.

A jak życie Ci zbrzydło i stało się piekłem włóż głowę do kibla i pierdo...ij deklem..

:dupa: :lool:
Poeta :lol: Nie znasz nic innego bo to już pisałeś :smo:
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 01.11.2024 20:08

Marlowe1994 napisał(a):
yanek37 napisał(a):

:dupa: :lool:
Poeta :lol: Nie znasz nic innego bo to już pisałeś :smo:

No to czemu nie stosowałeś...
Łeb nie wchodzi... bywa i tak...
Znam inne rady dla takich ja Ty... Tylko tu panuje reżim fanatyków.... i zaraz by usunęli..
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.11.2024 20:51

Nie stosowałem bo nie do mnie te piękne i kulturalne, akceptowane na forum teksty, wtedy kierowałeś. Dobrych rad nigdy za wiele, dawaj więcej :lol: Tu doradzacze są w cenie.
A tak ogólnie to może umiesz rozwinąć swoją wypowiedź? Będzie płaszczyzna do dyskusji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Mandat za parkowanie - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone