napisał(a) Dominik456 » 05.08.2024 11:03
Cześć,
Podobnie jak Wy otrzymałem dziś 3 pismo z wzorem pozwu. Tym razem straszą łącznymi kosztami na kwotę 739.93 EUR.
Do mnie akurat wypisuje pan Vinković będący zastępca Pana Kuzmanovića.
Parkowałem w Omniš w lipcu 2018 roku. W pierwszym liście że stycznia 2024 roku dostałem dokumentację fotograficzną mojego auta na którym widać kartkę włożoną za wycieraczkę.
Sprawa dosyć dziwna, ponieważ zawsze płacę za parkowanie a w miasteczku byłem codziennie przez dwa tygodnie więc nie mogłam o tym zapomnieć. Co ważne nie wyjmowałem żadnego wezwania do zapłaty z za wycieraczki więc nie miałem możliwości zareagowania. Wygląda to tak jakby celowo polowali na turystów pod przyszłe pozwy robiąc jakąś pseudo fotkę mandatu i czekając aż nabiją się odsetki. Mandat oczywiście wyjmują a kierowca żyje w nieświadomości.
W pozwie wskazują, ze parkowałem 16.07.2024. (Jak dla mnie jest to data przygotowania otrzymanego pisma). Zastanawiam się czy nie jest to celowy zabieg aby sprowadzić sąd w błąd i szybko przybić mandat omijając przedawnienie.
Chętnie pójdę do sądu i nie mam zamiaru płacić kasy wyludzaczą.
Panowie kupili od miasta pulę przedawnionych mandatów za kilka procent ich wartości i szukają naiwniaków. Obstawiam, ze to ostatnie pismo od tych panów bo skończyły im się argumenty.
Czy ktoś z Was dostał już 4 pismo w tej sprawie bądź jest na dalszym etapie?
Pozdrawiam,
Dominik