Hej hej,
przesyłam update mojej sytuacji - mandat z 2015 roku.
Oto odpowiedź kancelarii na moją prośbę o umorzenie sprawy..
"Szanowny Panie,
dziękuję za przekazane informacje.
Informujemy, że automat parkingowy w tej lokalizacji zawsze znajdował się na początku i na końcu tej ulicy wraz ze wszystkimi towarzyszącymi mu znakami informacyjnymi, więc jest mało prawdopodobne, że nie udało Ci się go znaleźć.
Co więcej, od chwili znalezienia mandatu na pojeździe wiedziałeś, że musisz go zapłacić, a nie robiłeś tego od 2015 roku. Mandat z Polski mogłeś zapłacić po powrocie z wakacji, więc fakt, że poczta biuro było zamknięte, nie jest usprawiedliwieniem dla niepłacenia.
Ponadto informujemy, że w przypadku takich roszczeń obowiązuje generalny termin przedawnienia wynoszący 5 lat od wymagalności roszczenia, przy czym należy podkreślić, że liczony jest on od dnia, w którym można było żądać spełnienia świadczenia od dłużnika. Polski sąd pozwolił właściwym organom na to dopiero w lutym 2021 r.
Ponieważ wcześniej nasze strony nie miały możliwości uzyskania informacji o właścicielach pojazdów od właściwych polskich organów, termin ten nie jest wliczany do terminu przedawnienia i tym samym jeszcze nie rozpoczął się bieg przedawnienia ww. długów.
Dług nadal istnieje i nie można go wykreślić z ksiąg handlowych, a w przypadku braku spłaty nasza strona ma prawo wszcząć postępowanie sądowe poprzez pozew.
W każdym razie w takich przypadkach możemy próbować dojść do polubownego rozwiązania, z którego obie strony będą zadowolone.
W związku z powyższym, w celu pokojowego rozwiązania i rozliczenia, nasza partia jest gotowa umożliwić obniżenie aktualnej kwoty o 50%, a jako ostateczną kwotę płatności proponujemy 104,00 €.
Prosimy o przelanie sugerowanej kwoty na numer rachunku bankowego podany w piśmie oraz przesłanie kopii potwierdzenia wpłaty.
Z wyrazami szacunku,
Maja Law office"
kompletnie nie wiem co zrobić.. Bo z jednej strony 100 euro to już kwota do zapłacenia za święty spokój, ale z drugiej jeśli to serio oszust to nie można tego wspierać!