ziemniak napisał(a):Tak, a jednak mandaty za parkowanie dostają właściciele aut. Już pisałem o tym wcześniej, dla mnie:
- RP niezgodnie z przepisami przekazuje dane właściciela auta
- służby chorwackie nie zgodnie z prawem proszą stronę polską o udostępnienie danych
Pomijając już praktykę, bo jeśli część wpisów jest prawdą to są zwykłe wyłudzenia mające na celu wzięcie turysty na huki.
Znam ten proceder dokładnie z rodzimego rynku.
@mirko może warto zainteresować tematem jakieś służby w Chorwacji. Podobne przypadki pewnie dotyczą turystów z wielu innych krajów i odstraszają ludzi do ponownych odwiedzin? Dla mnie wygląda to na zmowę kilku samorządów z pewną kancelarią.
piekara114 napisał(a):Zawsze można trafić na wyrywkową kontrolę....
BartNS napisał(a):piekara114 napisał(a):Zawsze można trafić na wyrywkową kontrolę....
No i co z tego. Jakby to był mandat od Policji to pewnie by poprosili o jego uregulowanie. To jest opłata za nieopłacenie parkingu i większości przypadków od firmy prywatnych zajmującej się obsługą parkingów. Wątpię, aby Policja sprawdzała czy nawet miała taką możliwość czy ktoś nie opłacił jakiejś firmie opłaty karnej.
Większość osób pisze ze te opłaty są sprzed kilku lat, a przecież kontrola zniknęła dopiero w tym roku i nikt nie został poproszony o zapłatę na granicy, a w przypadku mandatów za prędkość już tak. To wygląda na masową wysyłkę na zasadzie jak ktoś się przestraszy i zapłaci to będzie super. Zastanawia mnie tylko skąd maja dane adresowe, bo zakładam, że większość opłat zostało wystawionych przez prywatne podmioty zarządzające parkingami.
mirko napisał(a):W związku z tym problemem zadzwoniłem do firmy PULA PARKING i otrzymałem odpowiedź:
Ich prawnik ma znajomego prawnika w Polsce, który na podstawie przekazanego mu numeru rejestracyjnego
przekazują informacje (imię i nazwisko, adres) o właścicielu samochodu, a następnie wysyłają polecenie pobrania mandatu.
Policja nie ma z tym nic wspólnego.