Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat za parkowanie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zip20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zip20 » 08.08.2023 21:40

Nic nie płacić, czekać,czas leci... Po tym co się wyprawia z tymi lewymi kancelariami to żadnego mandatu z cro nie zapłacę. Najwyżej jak mnie zatrzyma policja to ureguluje przynajmniej będzie to realny mandat z systemu nie z jakiejś lewej kancelarii.
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 09.08.2023 07:07

A tak tutaj do niedawna jedyni sprawiedliwi tego forum wręcz z oburzeniem odpisywali jak ktoś pytał co zrobić z mandatem :serduszka: Płać, płać i jeszcze raz płać aaa! i przeproś Pana Chorwata (i nas tutaj bo wstydzić się za twoje mandaty będziemy)
Bo przecież cudowny Pan Chorwat NIDY by nas nie oszukał, to wspaniali i dobroduszni ludzie!!! (nie to co "polaczki" :lool: ) A tu proszę takie jaja się okazują :rotfl:

Jeżeli kiedykolwiek dostanę taki śmieć pocztą to wyląduje dokładnie tam gdzie jego miejsce, w koszu :oczko_usmiech: ...a co tam! niech potem strzelają do mnie na autostradzie za nieopłacenie mandatu za wykroczenie mające miejsce....10 lat temu :lol: :killer:

Złodzieje i tyle!

Esc napisał(a):Cała ta sytuacja moim zdaniem jest mocno słaba. Nie wiem dokładnie o który parking chodzi ale mogę sobie wyobrazić bo tak jest prawie wszedzie. Parkujemy, pobieramy bilet, dajemy go na podszybie, odchodzimy od auta, wracamy, albo już płaciliśmy monetami albo teraz płacimy gotówką, wyjeżdżamy a bilet ląduje w koszu - nie mamy kompletnie nic że byliśmy i płaciliśmy. Wyobraźmy sobie teraz sytuację, że ktoś celowo z góry zakłada przekręt. Wystawia kartkę mandat wkłada ją za wycieraczkę pomimo tego, że widzi aktualny bilet który opłaciliśmy. Mało tego zasłania mandatem nasz wydruk. Nie trzeba nawet używać photoshopa - po prostu wystarczy zrobić zdjęcia umiejętnie - wiadomo że głownie takie zdjęcie robi się z frontu żeby było widać tablice przednią i upomnienie. Na koniec sesji zdjęciowej fotograf zabiera mandat bo wie ze jak go zostawi to będzie afera. Teraz wystarczy odczekać jakiś czas, im dłużej tym w sumie lepiej bo każdy już zdąży pozbyć się pamiątek w postaci wydruków parkingowych i przesłać wezwanie do zapłaty.

Niestety jest to chore ale od jakiegoś czasu nauczyłem się robić zdjęcia pod naszymi marketami swojego auta właśnie z włożonym bilecikiem - dlatego że oni robią ten sam proceder. Bilet jest darmowy wiec nie mamy żadnego potwierdzenia na karcie.

Ale wszędzie nie ucieknę nie przyłapią mnie na parkowaniu to na czymś innym. Kiedyś zastanawiałem się nad tym samym w kontekście Winiet. Kupuję - płacę przykładowo gotówką (często tak robiłem w Austrii), przyklejam, za parę dni ściągam, ten kwitek też po chwili ląduje w koszu. I defacto jakby ktoś mi powiedział, że jechałem bez winiety to nie miał bym się jak bronić.

Nie wiem - to przykre ale chyba trzeba dokumentować wszelkie płatności i to jak się okazuje być może nie na 5 a więcej lat. Trochę może jest łatwiej jak się płaci kartą bo jakiś ślad pozostaje ale czy to wystarczy.

Niestety co do samej sytuacji zdaje się że Pan pomimo kontroli w ubiegłym roku ma się dobrze i chyba si e dopiero rozkręca.

No to to już jest lekka przesada :oczko_usmiech: niedługo z domu nie wyjdziemy bo na każdym kroku będą chcieli nas okraść oszukać. Ludzie nie dajmy sie zwariować! (ja mam wycieraczki w belkach bocznych więc u mnie takiego wała z ukryciem bloczka nie zrobią).
Jak już ktoś wcześniej napisał, płacić aplikacją (albo chociaz kartą jeżeli się da) a w przypadku parkingów pod marketami (gdzie początek jest za free) mieć paragon ze sklepu, w razie czego na jego podstawie anulują opłatę za brak bloczka (przynajmniej u mnie w mieście, sprawdzone- działa) ;) NIE WARIUJMY, żyjmy i cieszmy się życiem :faja:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.08.2023 07:17

Tam gdzie parking ogrodzony ze szlabanami to sprawa jest prosta, wyjechałem tzn musiałem zapłacić, bo inaczej to musiałbym staranować szlaban. Wątpliwość mandatów dotyczy parkingów strefowych przy ulicy zazwyczaj.
Tak to widzę. Na pewno sprawdził bym adresata.

W zakresie tego parkingu w Splicie to jeśli dobrze pamiętam to są tam bramownice pokazujące gdzie może wjechać osobówka, a gdzie postawić może coś większego. Postawić, nie biwakować/nocować.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.08.2023 07:57

Co większość na tym forum robi "źle", że nie otrzymuje takich mandatów? :roll:

Na "przekręt nigeryjski" mi to nie wygląda. Bo w takim przypadku byłyby setki wezwań do zapłaty (w nadziei, że parę procent połknie haczyk i już się opłaci).
A tutaj są to raczej sprawy jednostkowe.

Tak mimochodem,
przypomniał mi się jeden post, jak to pewien (tutejszy) spryciarz zaparkował za darmo.
Zauważył mandacik za wycieraczką auta jakiegoś Chorwata i przełożył go na swoje auto, że niby już jest "skasowany".
Można? Można.
:roll: :evil:
Promitjus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Promitjus » 09.08.2023 16:05

Witam. Dostałem dziś mandat w Kastel Stafilic na ulicy Bijaćka za rzekomo nieprawidłowe parkowanie pod zakazem zatrzymywania się. Zakaz owszem znajdował się wcześniej ale po przeciwnej stronie ulicy. Ja zaparkowałem w miejscu gdzie nie utrudniałem ruchu i nie było zakazu zatrzymywania się. Co więcej mandat Dostałem tylko ja i Belg a dwa chorwackie samochody stojące za nami nie dostały kwitku. Również chorwackie samochody stojące za zakazem zatrzymywania się nie dostały kwitka. Poszedłem do Trogiru na policję żeby wyjaśnić sprawę i powiedzieli mi że to nie od nich mandat tylko od miasta i że z miastem mam to wyjaśnić. Co mam zrobić w tej sytuacji? Płacić i przyznać się do winy dla świętego spokoju czy nie płacić niesłusznej kary za wykroczenie którego nie popełniłem i olać temat?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 09.08.2023 16:11

z tym, że mandaty swojaki nie dostają a turyści tak to wiele razy się spotkałem. W Breli to jest na porządku dziennym. Zawsze mówię naszym gościom w Lokvie, że nigdy nie patrzcie, że Chorwaci gdzieś stoją, im wolno...podjedz do urzędu i wyjaśnij sprawę. Może Ci nie odpuszcza ale przynjamniej zapłacisz mniej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.08.2023 02:03

Promitjus napisał(a):Witam.

User @amatus1 podał Ci dobre info, takie przypadki już były tutaj opisywane. Wskazane byłoby mieć stosowne foto, choć nie wiem do końca czy to coś da. Warto próbować.

Świagier posłuchał o dziwo rady i nie szukał takich oszczędności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2023 07:32

Kurcze tak trochę czytam o tym podejściu Chorwatów do Polaków i powiem wam, że ogólnie jest to lipa. Żeby nie było że popieram łamanie przepisów, ale jak jest tak jak piszecie z tymi mandatami, że nie karają swoich to wychodzi na to,że jest to bardzo chciwy i dziwny naród. Niby piszą, że lubią polaków, w covidzie dziękują że przyjechali i w jakiś sposób ratują im sezon, a z drugiej strony dy...ją nas z każdej strony. Ostatnio u żony w pracy klienci z Mediolanu mówili, że u nich jest taniej niż w Chorwacji porównując różne ceny. Cóż jeżeli dalej to będzie w tę stronę podążało może się to dla nich kiepsko skończyć w latach następnych.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 10.08.2023 07:53

PWojtek napisał(a):Kurcze tak trochę czytam o tym podejściu Chorwatów do Polaków i powiem wam, że ogólnie jest to lipa. Żeby nie było że popieram łamanie przepisów, ale jak jest tak jak piszecie z tymi mandatami, że nie karają swoich to wychodzi na to,że jest to bardzo chciwy i dziwny naród. Niby piszą, że lubią polaków, w covidzie dziękują że przyjechali i w jakiś sposób ratują im sezon, a z drugiej strony dy...ją nas z każdej strony. Ostatnio u żony w pracy klienci z Mediolanu mówili, że u nich jest taniej niż w Chorwacji porównując różne ceny. Cóż jeżeli dalej to będzie w tę stronę podążało może się to dla nich kiepsko skończyć w latach następnych.

Co do cen manadatów to nie wiem jak to teraz wygląda, kolega dostał rok temu w Omis pod Studenack bo ze złej strony stanął i miał madat a taki był zadowolny mówiać do zony: "zobacz tam pełno a tu nikogo", żona po przyjeżdzie na tarasie smieję się, zobacz oni mają 180 kun a Ty nie:). Natomiast co do mandatów to oni nie tylko Polakom dają, ogólnie turystom, Holendrzy, Niemcy też mieli ale, że Polaków bylo chyba z 8 akurat w Breli to większości byli:). Naganiacze od parkingów sami dzwonią do slużb.:(. Co do cen we Włoszech byłem rok temu na szczeście mandatu nie dostałem. Natomiast ceny za wyjątkiem paliw były tańsze prawie wszędzie ( wino, oliwa, spozywka w conad), obsługa- jakość o wiele wyższa.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.08.2023 10:18

PWojtek napisał(a): wychodzi na to,że jest to bardzo chciwy i dziwny naród. Niby piszą, że lubią polaków, w covidzie dziękują że przyjechali i w jakiś sposób ratują im sezon, a z drugiej strony dy...ją nas z każdej strony.

Nie ma co generalizować. Są chciwi ludzie i uczciwi ludzie. Dotyczy to też Polaków i Chorwatów.
Promitjus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Promitjus » 10.08.2023 11:08

Aktualizacja sytuacji. Zadziwia mnie niekompetencja lokalnych służb. Policja w trogirze skierowała mnie do urzędu na przeciwko, w urzędzie na przeciwko powiedzieli ze to nie od nich mandat i że to inny urząd. Prosiłem żeby dali mi jakiś adres ale dostałem tylko nazwisko i numer ro gościa z którym miałem się w tej sprawie skontaktować. Zawsze coś ale ani nie wiem kim on jest ani co robi. Jutro wyjeżdżam więc jak nie dostanę żadnych informacji od faceta to place te 30 ojro i kij im oko chociaż szlag mnie trafia jak sobie pomyślę że mam się przyznać do czegoś czego nie popełniłem
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.08.2023 16:13

No to jak czegoś nie zrobiłeś to nie płać.
JakubSz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JakubSz » 28.09.2023 17:47

Dobra. Mam ten sam problem. Po pierwsze czy ktoś z Was dzwonił na infolinię tego adwokata z Puli i ma jakieś informacje? Po drugie czy osoby które dostały juz takie wezwania do zapłaty z początku roku opłaciły/nie opłaciły tego wezwania a jeśli nie to, czy do tej pory coś jeszcze Wam przyszło? Ja mam wezwanie do zapłafy za sierpień 2022.
Dzięki za pilną odpowiedź
konrad280495
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad280495 » 29.09.2023 21:01

Mam ten sam problem, dzisiaj listonosz przynosi list z Chorwacji, otwieram a tam mandat za złe parkowanie, w Splicie z 2021r. noi oczywiście ten sam adwokat i ta sama kancelaria. Co jest najlepsze że są załączone zdjęcia auta że niby mam kwit za wycieraczką, a w rzeczywistości nie miałem, bo jak bym miał to rozwiązał bym tą sprawę na miejscu. Teraz jest zastanawiam co zrobić, 163euro do zapłaty w ciągu 8dni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Mandat za parkowanie - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone