Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat za parkowanie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dav
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dav » 01.07.2022 20:15

Auta z tyłu i przodu również należały do zagranicznych turystów i nie widzieliśmy ich tam w dwóch poprzednich dniach a stawaliśmy w tym samym miejscu.
Nie mieli w środku żadnych dokumentów że coś opłacili.
Łepki nie dostali kasy za rzekomy płatny parking to zadzwonili gdzie trzeba i ktoś znajomy wystawił dla nas mandacik.
Cieszę się że już stąd jedziemy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 20:18

Auta z tyłu i przodu również należały do zagranicznych turystów i nie widzieliśmy ich tam w dwóch poprzednich dniach a stawaliśmy w tym samym miejscu.
Nie mieli w środku żadnych dokumentów że coś opłacili.

Skąd wiesz? A może byli gośćmi tego akurat hotelu?

No i nadal nie wiemy, gdzie to było...

Ciekawe, dlaczego :wink:

Bo w Tucepi to akurat ciężko znaleźć takie miejsce, gdzie można legalnie parkować za darmo.
Ostatnio edytowano 01.07.2022 20:24 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
Dav
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dav » 01.07.2022 20:24

Widzę że nie czytasz moich postów.
Po pierwsze jest zdjęcie
Po drugie sprawdziłem ich auta
Po trzecie Chorwat który nam wynajmuje napisał wprost aby nic nie płacić bo załatwi to sam.
Skoro tak to...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 20:26

Dav napisał(a):Widzę że nie czytasz moich postów.
Po pierwsze jest zdjęcie

I myślisz, że po jednym zdjęciu wszyscy się domyślą, o jakie miejsce chodzi?

Była prośba o dokładną lokalizację tego parkingu

Po drugie sprawdziłem ich auta

No na to nawet nie wiem, jak odpowiedzieć :mrgreen: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.07.2022 20:37

Dav napisał(a):Dodam tylko że stały tam inne auta zarówno chorwackie jak i zagraniczne ale po złości mandat 600 kun tylko dla nas.

Rzecz, która wcale mi się nie podoba, a staje się nagminna, więc ja bym Cię absolutnie nie piętnował za takie hasła.
Pełno w sieci informacji o tego typu praktykach.
Chluby im to na pewno nie przynosi niestety, ale nic na to nie poradzisz. Trzeba minimalizować ryzyko i nie dać się "trafić".
Dav napisał(a):Po trzecie Chorwat który nam wynajmuje napisał wprost aby nic nie płacić bo załatwi to sam.
Skoro tak to...

Też się spotkałem...dawno dawno temu gospodarz potargał mi mandat, który dostałem w Zadarze i stwierdzi, żeby to po prostu olać. Stwierdził, że zadzwoni gdzie trzeba i temat ogarnie.
Nie będę opowiadał ile miałem w "kalesonach" kiedy jechałem tam rok później. :lol:
Wyobraźnia mi podpowiadała różne scenariusze na granicy, tym bardziej, że naprawdę chciałem zapłacić ten mandat. Dla świętego spokoju to raz, a dwa dlatego, że dałem d...i mi się on po prostu należał.
Jednak okazało się, że nie jest to w żaden sposób ewidencjonowane i nie "aresztowali"mnie na granicy. :wink:
Dav napisał(a):Chorwacja to kraj wielu oszustòw i kombinatorów.
Naprawdę chcecie zostawiać kasę u ludzi którzy Was nie szanują i próbują oszukać na każdym kroku?

To jest przegięcie i sądzę, że jak ochłoniesz to zmienisz zdanie.
Dotknęło Cię kilka "plag chorwackich" :wink: , ale to nie powód żeby lżyć cały naród.
Z doświadczenia wiem, że im mniejsze miejscowości, tym tolerancja miejscowych większa.
Dlatego ( między innymi) do Makarskiej mnie wołami nie zaciągnie. :wink:

Pojedź drugi raz, trzeci, a może zmienisz zdanie.
Może być też tak, że masz pecha i nie zmienisz. :wink:

A tym, którzy starają się być bardziej chorwaccy od samych Chorwatów zalecam trochę obiektywizmu.
Dav
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dav » 01.07.2022 20:41

Mareczku nie będę już z Tobą dyskutował.
Wyczuwam że nie jesteś obiektywny i odpowiadasz tylko na to co Tobie pasuję.
Ciekawe dlaczego...
Każde forum ma...
Dav
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dav » 01.07.2022 20:49

anakin napisał(a):
Dav napisał(a):Dodam tylko że stały tam inne auta zarówno chorwackie jak i zagraniczne ale po złości mandat 600 kun tylko dla nas.

Rzecz, która wcale mi się nie podoba, a staje się nagminna, więc ja bym Cię absolutnie nie piętnował za takie hasła.
Pełno w sieci informacji o tego typu praktykach.
Chluby im to na pewno nie przynosi niestety, ale nic na to nie poradzisz. Trzeba minimalizować ryzyko i nie dać się "trafić".
Dav napisał(a):Po trzecie Chorwat który nam wynajmuje napisał wprost aby nic nie płacić bo załatwi to sam.
Skoro tak to...

Też się spotkałem...dawno dawno temu gospodarz potargał mi mandat, który dostałem w Zadarze i stwierdzi, żeby to po prostu olać. Stwierdził, że zadzwoni gdzie trzeba i temat ogarnie.
Nie będę opowiadał ile miałem w "kalesonach" kiedy jechałem tam rok później. :lol:
Wyobraźnia mi podpowiadała różne scenariusze na granicy, tym bardziej, że naprawdę chciałem zapłacić ten mandat. Dla świętego spokoju to raz, a dwa dlatego, że dałem d...i mi się on po prostu należał.
Jednak okazało się, że nie jest to w żaden sposób ewidencjonowane i nie "aresztowali"mnie na granicy. :wink:
Dav napisał(a):Chorwacja to kraj wielu oszustòw i kombinatorów.
Naprawdę chcecie zostawiać kasę u ludzi którzy Was nie szanują i próbują oszukać na każdym kroku?

To jest przegięcie i sądzę, że jak ochłoniesz to zmienisz zdanie.
Dotknęło Cię kilka "plag chorwackich" :wink: , ale to nie powód żeby lżyć cały naród.
Z doświadczenia wiem, że im mniejsze miejscowości, tym tolerancja miejscowych większa.
Dlatego ( między innymi) do Makarskiej mnie wołami nie zaciągnie. :wink:

Pojedź drugi raz, trzeci, a może zmienisz zdanie.
Może być też tak, że masz pecha i nie zmienisz. :wink:

A tym, którzy starają się być bardziej chorwaccy od samych Chorwatów zalecam trochę obiektywizmu.

Dzięki za obiektywną odpowiedź.
Może przesadziłem co do niektórych kwestii ale opisałem tylko co nas dziwnego spotkało przez ostatnie 3 tygodnie.
Każdy wyciągnie sobie swoje wnioski.
Turystyka to ich główne źródło dochodu więc im więcej anomalii tym bardziej działa to na ich niekorzyść.
Podcinanie gałęzi na której się siedzi.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 20:51

anakin napisał(a):A tym, którzy starają się być bardziej chorwaccy od samych Chorwatów zalecam trochę obiektywizmu.

A ktoś tu próbuje być bardziej chorwacki? 8O
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.07.2022 20:58

Takie praktyki, jak opisał Dav są po prostu coraz częściej spotykane.
No, może poza rekwirowaniem dowodów, bo to jest dla mnie jakieś s.f.
Mówię o parkowaniu i mandatach za takowe.
I nie można udawać, że ich nie ma , tylko dlatego, że kochamy ten kraj.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 22:13

anakin napisał(a):Takie praktyki, jak opisał Dav są po prostu coraz częściej spotykane.

Ależ oczywiście, że takie praktyki nie są rzadkością w miejscowościach turystycznych - w Chorwacji, w Polsce, w Grecji, w Mongolii czy w Burkina Faso. Chorwacja nie jest tutaj wyjątkiem - ani na plus, ani na minus. I jak najbardziej wierzę, że Dav-owi mogło się coś takiego przytrafić.

Padła jednak prośba od jednego z użytkowników o dokładną lokalizację tego parkingu, aby lepiej ocenić sytuację - i tu już odzewu nie było.

Natomiast rekwirowanie dowodów i wyganianie psów z plaży - to już było fantasy... :mrgreen: :mrgreen:
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 01.07.2022 22:52

marekkowalak napisał(a):
anakin napisał(a):Takie praktyki, jak opisał Dav są po prostu coraz częściej spotykane.

Ależ oczywiście, że takie praktyki nie są rzadkością w miejscowościach turystycznych - w Chorwacji, w Polsce, w Grecji, w Mongolii czy w Burkina Faso. Chorwacja nie jest tutaj wyjątkiem - ani na plus, ani na minus. I jak najbardziej wierzę, że Dav-owi mogło się coś takiego przytrafić.

Padła jednak prośba od jednego z użytkowników o dokładną lokalizację tego parkingu, aby lepiej ocenić sytuację - i tu już odzewu nie było.

Natomiast rekwirowanie dowodów i wyganianie psów z plaży - to już było fantasy... :mrgreen: :mrgreen:

Nie wiem jak jest w pozostałych wymienionych przez Ciebie krajach, ale w Polsce jeśli służby mają wybór, to zdecydowanie szybciej (częściej, łatwiej) doprowadzą do porządku Polaka niż obcokrajowca. Taka jest polska mentalność, że darzymy cudzoziemców szacunkiem i typowo polską gościnnością (nie mówię tu o skrajnych ugrupowaniach).

Podobnie w kontaktach między zwykłymi ludźmi... Tu też zdecydowanie chętniej ,,Polak dołoży Polakowi,, niż obcokrajowcowi (i znów nie mówię o skrajnych ugrupowaniach).
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.07.2022 06:40

croner napisał(a):Nie wiem jak jest w pozostałych wymienionych przez Ciebie krajach, ale w Polsce jeśli służby mają wybór, to zdecydowanie szybciej (częściej, łatwiej) doprowadzą do porządku Polaka niż obcokrajowca. Taka jest polska mentalność, że darzymy cudzoziemców szacunkiem i typowo polską gościnnością (nie mówię tu o skrajnych ugrupowaniach).

Podobnie w kontaktach między zwykłymi ludźmi... Tu też zdecydowanie chętniej ,,Polak dołoży Polakowi,, niż obcokrajowcowi (i znów nie mówię o skrajnych ugrupowaniach).

Mocno idealizujesz tą naszą otwartość na świat.
Co do służb - a niby w jaki sposób pan "wadza" ma się dogadać z obcokrajowcem, gdy często z językiem ojczystym ma problemy. Więc "ofiar" szuka się, tam gdzie łatwiej.
Ostatnio edytowano 02.07.2022 08:20 przez Bravik, łącznie edytowano 2 razy
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.07.2022 07:59

croner napisał(a):w Polsce jeśli służby mają wybór, to zdecydowanie szybciej (częściej, łatwiej) doprowadzą do porządku Polaka niż obcokrajowca. Taka jest polska mentalność, że darzymy cudzoziemców szacunkiem i typowo polską gościnnością (nie mówię tu o skrajnych ugrupowaniach)

Czy to szacunek?
Wątpię.
Wg mnie wybierają po prostu święty spokój. Zatrzymaj sobie takiego Rumuna czy Węgra i spróbuj się dogadać jeżeli on ( lub gliniarz) oprócz ojczystego nie posługuje się żadnym innym. Dlatego lepiej machnąć ręką i poszukać łatwiejszego "celu".
Myślę że za granicą wygląda to podobnie.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 02.07.2022 08:09

A nie prościej było stanąć na płatnym parkingu i zapłacić te 10 kun za godzinę w 1 strefie, czyli tej najdroższej wzdłuż całego nadmorskiego deptaka w centrum Tucepi? W kolejnych strefach jest taniej, ale nikt nie wie, gdzie stał ten samochód, a za parkowanie w Tucepi można zapłacić aplikacją i nie potrzeba wtedy żadnego biletu w aucie. Wystarczyło nie januszować :D
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.07.2022 09:46

anakin napisał(a):Wg mnie wybierają po prostu święty spokój. Zatrzymaj sobie takiego Rumuna czy Węgra i spróbuj się dogadać jeżeli on ( lub gliniarz) oprócz ojczystego nie posługuje się żadnym innym. Dlatego lepiej machnąć ręką i poszukać łatwiejszego "celu".
Myślę że za granicą wygląda to podobnie.

Akurat z tym się zgadzam. Parę lat temu w auto żony wjechał Duńczyk. Wezwana Policja chciała winę przypisać żonie. Ni w ząb nie potrafili powiedzieć zdania po angielsku. Na szczęście nieopodal była kamera. Nie wymagam znajomości języków ale widać było że chcieli szybko zakończyć temat mandatem dla żony.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Mandat za parkowanie - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone